Leonie Collombon
Leonie Collombon Welzijn 17 feb 2024
Leestijd: 2 minuten

Kantoorbaan? Met deze stretches hou je de spieren soepel

Werken achter een computer biedt genoeg voordelen, maar een goede werkhouding en voldoende beweging zijn er daar zonder twijfel geen van. Voor alle mensen met een kantoorbaan zetten we daarom de beste stretches op een rij.

Regelmatig even opstaan, naar het koffiezetapparaat of het toilet lopen, een wandeling maken in je pauze in plaats van weer aan een andere tafel gaan zitten: het zijn allemaal manieren om zowel mentaal als fysiek gezond(er) te worden met een kantoorbaan. Maar ook stretchen is belangrijk. Zó doe je dat.

Heb je een kantoorbaan? Stretches om regelmatig uit te voeren

De spieren kunnen tijdens een werkdag op kantoor flink verstijven. Dat heeft niet alleen met lang zitten te maken, maar ook met de onnatuurlijke houding die we aannemen wanneer we op een laptop of vaste computer werken. Om schade te beperken, is het slim om regelmatig te rekken en strekken. Deze stretches zijn verstandig om elke dag te doen als je een kantoorbaan hebt:

  • Typ je veel tijdens een werkdag? Dan zul je dat ongetwijfeld aan je polsen voelen. Schud deze regelmatig los door ze op en neer te wapperen of door rondjes te draaien. Diezelfde cirkelende beweging kun je ook met je enkels maken om stijfheid in de onderbenen te voorkomen.
  • Misschien wel een stretch die je vanzelf uitvoert, gewoon omdat het zo lekker voelt: strek je handen boven je hoofd en maak jezelf zo lang mogelijk. Hierna voelen niet alleen je schouders en armen soepeler, maar ook je romp. Twee vliegen in één klap!
  • Zit de spanning eerder in je schouderbladen, dan kun je deze doen verdwijnen door een andere stretch. Pak je handen achter je rug vast en duw ze als het ware naar de grond. Doordat je de schouders hiermee opent, zal de spanning verlichten.
  • Je ruggengraat twisten klinkt misschien spannend, maar dat valt best mee. Door je linkerhand op je rechterbeen te zetten en over je rechterschouder te kijken, komt er namelijk al een draai in je rug die spanning kan wegnemen. Hetzelfde geldt voor de andere kant op.
  • Van al dat zitten worden ook de heupen stijf. De oplossing? Leg de buitenkant van je voet op de bovenkant van het tegenovergestelde been, waardoor er een soort driehoek ontstaat. Als je het goed doet, voel je al direct een verlichting op de heup en spieren.

Hoe vaak je met een kantoorbaan moet stretchen? Dat is onder andere afhankelijk van je zithouding, maar volgens medisch centrum de Mayo Clinic wil je er minstens twee tot drie keer per week tijd voor vrijmaken. Je lijf zal je dankbaar zijn.

Deze 7 moderne gewoonten zijn veel slechter voor je brein dan je denkt

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️