Sharon van der Werf
Sharon van der Werf Betere wereld 28 aug 2022
Leestijd: 2 minuten

Waarom je kamerplanten altijd in een plastic binnenpot in de bloempot moet zetten

Heb je dé perfecte bloempot gevonden, en wil je zo snel mogelijk jouw favoriete plant hier in zetten voor een killer combinatie? Wacht dan nog heel even, en check of er wel genoeg gaten zitten in de plastic pot van je plant. Zomaar je plant in een bloempot zetten waar géén gat in zit, is namelijk een dikke afknapper.

Vroeger werkte ik bij een tuincentrum bij mij in de buurt. Ik kan wel zeggen dat ik daar mijn groene vingers gekweekt heb, want ik heb in tweeënhalf jaar tijd ontzettend veel geleerd over planten, bloemen, potjes en verpotten.

Handig: deze 5 planten helpen tegen insecten in huis

Soms kwamen er mensen langs die een mooie pot hadden uitgezocht, en daar een plant in wilde met een hele andere potmaat (en dat past dus niet, want het is óf te groot óf te klein). Vaak kreeg ik de suggestie ‘dan haal je de plant toch uit het plastic potje’. Maar helaas, daar wordt de plant niet blij van.

Geen plastic binnenpot? Hallo rotte wortels

Wanneer je de plant uit de plastic binnenpot haalt en in een bloempot zonder gaatjes zet, zullen de wortels van de plant wegrotten. Dit zal gebeuren zodra je de plant water geeft. Wanneer het overtollige water namelijk geen kant op kan, blijft dit in de bloempot.

De wortels blijven nat staan, waardoor ze wegrotten. En dat is niet heel bevorderlijk voor de levensduur van je nieuwe groene vriend.

Grind of hydrokorrels onderin de bloempot

Soms wordt als oplossing gegeven om een laagje grind of hydrokorrels onderin de bloempot te doen. Laten we vooropstellen dat dit een betere optie is dan helemaal geen gaatjes, maar op lange termijn worden de wortels van je plantje er ook niet gelukkig van.

Vetplanten stekken moeilijk? Dacht het niet! Dit is alles wat je moet weten

Hoe werkt dat dan met verpotten?

Is jouw plant veel gegroeid sinds je ‘m gekocht hebt? Dan is het belangrijk om hem een groter huisje te geven. Jij wilt na verloop van tijd immers ook wel groter gaan wonen, niet? Bij een tuincentrum haal je voor een prikkie een grotere plastic binnenpot.

Hoe houd je een basilicumplant in leven? 7 do’s en don’ts

Je haalt de plant voorzichtig uit de te kleine pot, voegt wat geschikte potgrond toe en hij kan genieten van zijn nieuwe huisje. Doe dit in de zomer, dan is de kans het grootste dat je plant de shock van het verhuizen overleeft.

Let er wel op dat de plant met een grotere plastic binnenpot waarschijnlijk niet meer in zijn oude sierpot past. Maar hé, da’s alleen maar een goede reden om nog meer planten te kopen en je urban jungle uit te breiden, toch?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️