Marloes Graat
Marloes Graat Welzijn 6 sep 2022
Leestijd: 2 minuten

Onderzoek: deze kaassoort bevat meer vitamine dan je waarschijnlijk denkt

Goed nieuws voor de cheese lovers onder ons: volgens een wetenschappelijk onderzoek in Noorwegen blijkt dat er een kaassoort is die een hoge hoeveelheid vitamine K2 bevat. Wait what, kaas die gezond is? Wij leggen uit om welke kaas het gaat en welke gezondheidsvoordelen het heeft.

Kaas die gezond is, dat klinkt ons als muziek in de oren, maar hoe zit dit precies?

Gezonde kaas uit Noorwegen

Jarlsberg is de kaas waar het omgaat in het onderzoek. Deze Noorse kaas is een halfzachte kaas van koemelk, afkomstig uit het gebied Jarlsberg.

Vegan kaas 2.0: dit is de vegan kaas van de toekomst

De kaas heeft een milde, nootachtige smaak en zou je kunnen vergelijken met de Zwitsere Emmental, maar laat dit de Zwitsers niet horen.

Gezondheidsvoordelen van vitamine K2

Jarlsberg bevat een hoge hoeveelheid vitamine K2, wat erg belangrijk is voor de gezondheid van je botten en hart. Ook speelt deze vitamine een belangrijke rol bij bloedstolling en helpt het aderverkalking en gewrichtsontstekingen tegen te gaan.

Als je een tekort aan vitamine K2 hebt, kan het zijn dat wondjes niet stoppen met bloeden en dat je eerder last hebt van hevige menstruaties, blauwe plekken of botbreuken.

Wetenschappelijk onderzoek naar kaas

Uit het onderzoek dat werd gepubliceerd in BMJ Nutrition, Prevention & Health ontdekte Noorse onderzoekers dat het dagelijks eten van Jarlsberg-kaas positief bijdraagt aan botdichtheid en de groei van botten, en dus sterke botten, op de lange termijn.

In het onderzoek aten vrouwen 6 weken lang elke dag 57 gram Jarlsberg-kaas en dit leverde een significante toename van vitamine K2 op. Daarna aten de vrouwen 6 weken lang elke dag 50 gram camembert om te vergelijken of dit een vergelijkbaar effect zou hebben.

De perfecte vegan vervanger voor Parmezaanse kaas: edelgistvlokken

Wat bleek: toen ze de Jarlsberg kaas aten hadden de vrouwen meer vitamine K2 in hun lichaam en ook meer van een hormoon dat botten sterk maakt.

Dus betekent dit dat je elke dag Jalsberg kaas moet gaan eten? Dat zouden wij niet aanraden, maar het is goed om te weten dat deze kaassoort een positief effect heeft op je botten en hart. En je dus gerust met enige regelmaat van deze Noorse kaas kan genieten op je borrelplank.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️