Maaike Kooijman
Maaike Kooijman Psyche 3 apr 2018
Leestijd: 2 minuten

Waarom je niet altijd een reden nodig hebt om je slecht te voelen

Een tijdje geleden plaatsten we een pleidooi voor een ‘voel-je-k*tdag’ – zo’n dag waarop je wakker wordt met een knoop in je maag, een bad hair day hebt en het maar niet wil lukken met die opdracht op werk. Kortom: een dag waarop je je slecht voelt. Soms zijn die dagen er gewoon, en dat moeten we accepteren. Maar er is één probleem: dat lijken we (en anderen) alleen maar te kunnen als we er een goede reden voor hebben. En die hebben we meestal niet.

Dit vind je vast ook interessant: Je down voelen vs. een echte depressie: een uitleg over het verschil.

 

Duidelijkheid

Nog niet zo lang geleden zat ik er een paar dagen, weken zelfs, flink doorheen. Ik had geen zin om gezellig te doen met vriendinnen, wilde het liefst in bed liggen en stond bij elke kleine tegenslag op het punt om in tranen uit te barsten. Gewoon, zomaar.

Toen mijn ouders vroegen hoe het met me ging, besloot ik gewoon eerlijk te zijn – omdat ik vind dat je alle emoties mag uiten die je hebt, zonder daarvoor veroordeeld te worden. Je kunt er zelf immers ook weinig aan doen. ‘Alles is kut’, zei ik dus maar. Mijn moeder keek niet-begrijpend. ‘Maar wat dan precies?’ Ik haalde mijn schouders op. ‘Gewoon. Alles.’

Mijn moeder deed precies wat de meeste mensen zelf ook doen: een reden zoeken achter hun (of mijn) slechte gevoel. Ons hoofd heeft een reden nodig die ons lichaam ons niet kan geven – soms is het er gewoon even klaar mee. Je slecht voelen is heel menselijk, maar daar nemen we meestal geen genoegen mee. Immers, als we een reden hebben, dan wordt ons gevoel minder abstract; mensen houden nu eenmaal van duidelijkheid. We denken graag in oplossingen, maar dan moeten we wel weten wat het probleem is.

Geef eens een knuffel

Mijn theorie is echter dat het leven heel veel makkelijker wordt als we níet overal een reden achter zoeken. Als we ons gevoel accepteren als iets wat weliswaar onoplosbaar is, maar ook weer over gaat. En vooral als we bij anderen niet zo lang doorvragen over wat nou precies het probleem is. Als mensen zichzelf en de wereld een dagje (of meerdere) stom vinden, kun je ze het beste gewoon een knuffel geven – dat is pas echt een goede oplossing.

Daarom, voor iedereen die het op dit moment moet horen: je hebt geen reden nodig om je even slecht te voelen. Je verdient het om een avondje chocola te eten en te lezen over fantasiewerelden – ook op dagen dat je eigenlijk geen reden lijkt te hebben om niet vrolijk te zijn. Het is oké, echt.

Voel je je langere tijd down en merk je dat je nergens zin in hebt of ook fysiek uitgeput bent? Dan is het misschien een goed idee om toch een keer met een psycholoog te gaan praten.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️