Maartje Vis
Maartje Vis Welzijn 25 dec 2023
Leestijd: 2 minuten

Als je ‘itutu’ hebt, ben je aantrekkelijk

Met ‘Itutu’ maak je jezelf niet mooier door make-up of leuke kleren, sterker nog: het heeft niks met je uiterlijk te maken. Toch maakt het je aantrekkelijk.

‘Itutu’ genoemd worden, is in de Yoruba bevolking in Afrika één van de mooiste complimenten die je kan krijgen.

Iemand ‘itutu’ vinden: wat betekent dit compliment?

Verspreidt over Nigerië, Togo en Benin leeft de Yoruba bevolking. Eén van de mooiste manieren om iemand te complimenteren, is door te zeggen dat diegene veel ‘itutu’ heeft. Het platform School Of Life licht dit toe.

‘Itutu’ is de West Afrikaanse filosofie van kalmte. Met het woord complimenteer je iemands lifestyle: ongehaast, rustig, zelfverzekerd en onverstoorbaar.

Iemand die ‘itutu’ is, raakt niet gefrustreerd als de bus te laat komt. Als diegene gezellig buiten wilde zitten en het begint met regenen, haalt deze persoon gewoon op een rustige manier de tuinstoelen weer naar binnen. Er is niet veel wat een persoon met ‘itutu’ van slag maakt.

‘Itutu’ is een kwaliteit die je kan ontwikkelen

‘itutu’ is geen gift of een bepaalde eigenschap. Het is een kwaliteit die kan groeien en ontstaat door een bepaalde kijk op het leven.

De Yoruba gelooft er in dat woede ontstaat uit het hebben van een verkeerd, te ambitieus gevoel: het gevoel dat we meer controle hebben over hoe iets loopt dan dat we daadwerkelijk hebben. Dat gevoel wekt frustratie op en dat maakt je dus niet ‘itutu’. Dit is natuurlijk iets wat we kunnen veranderen en dat maakt het ook zo mooi!

Het persoon met ‘itutu’ is misschien net zo verdrietig als diegene die in woede uitbarst door de vertraagde bus. Het draait om de mindset dat er niets te doen is tegen pech en het gewoon geaccepteerd moet worden.

Het maakt je aantrekkelijk

Iemand met ‘itutu’ neemt een andere term uit de Yoruba filosofie op zich: ‘àṣẹ‘. Personen die de term snappen, passen hun verlangens en ambities door de term aan. Het draait niet alleen om wijsheid, het maakt je ook aantrekkelijker.

In sommige culturen lijkt het idee ergens te spelen dat een kort lontje hebben en boos worden effectief kunnen zijn. In de Yoruba is het niet meer als een belediging om ons universum niet goed te begrijpen.

Wie dus aantrekkelijk wil zijn, hoort de juiste mindset te hebben: lekker het leven laten lopen zoals het loopt, niet te veel stressen en je innerlijke rust omarmen: heb jij ook ‘itutu’?

Geen water en verwarming: hoe romantisch is off grid leven nu eigenlijk? (Deel 1)

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️