Fleur Broeders
Fleur Broeders Psychologie 3 jun 2022
Leestijd: 3 minuten

In hoeverre is je persoonlijkheid eigenlijk erfelijk? We zochten het uit

Iedereen heeft die (jonge) fase waarschijnlijk wel meegemaakt: ‘Ik lijk totaal niet op mijn ouders, waarom ben ik zo verschillend, zijn het mijn ouders wel?’ Je raakt verward, want je persoonlijkheid komt toch van je familie vandaan? Of juist niet? Is je persoonlijkheid eigenlijk wel erfelijk en zo niet waar komt hij dan vandaan? BEDROCK zocht het uit.

Je moet dan waarschijnlijk gelijk denken aan het nature-nurture debat. Want worden we nu geboren met onze persoonlijkheid of krijgen we deze aangeleerd? Spoiler: het antwoord is meer dan een simpele ja of nee.

Nature of nurture?

Hoe zit het nou? Hebben we sporen bij ons van hoe onze ouders zijn of waren? Persoonlijkheid is een multifactoriële eigenschap en hangt samen met veel variabelen. Alleen het een of het ander is het dus niet in dit geval. Je genen en omgeving maken je tot wie je bent; het is een combinatie.

Dit is wat je bloedgroep over je persoonlijkheid en gezondheid zegt

Maar je persoonlijkheid, die erf je dus wel. In ieder geval voor een deel. Het zijn vooral persoonlijkheidskenmerken die je meedraagt. Kopieën van onze ouders worden we nooit, want door de jaren heen ontwikkel je je eigen persoonlijkheid. Hier komen je ervaringen en omgeving een rol bij spelen.

Persoonlijkheid is erfelijk, maar…

We kunnen ons voorstellen dat dit nog steeds erg ingewikkeld klinkt. Laten we dus beginnen met de erfelijkheid van onze persoonlijkheid. Er wordt geschat dat dit ongeveer tussen de 40 en 50 procent ligt.

Natuurlijk nemen we een paar kenmerken van onze ouders over tijdens onze opvoeding. Kinderen imiteren hun ouders nu eenmaal. Maar er zijn ook echt eigenschappen die je kan overnemen die erfelijk zijn.

Dit onderzoek van de Universiteit van Minnesota bracht meer duidelijkheid. Ze hebben afzonderlijk gekeken naar eeneiige tweelingen. Dit deden ze om erachter te komen of, als de tweelingen in verschillende omgevingen opgroeiden, ze overeenkomsten hadden in hun persoonlijkheid.

En dit hadden ze. Temperamenten, persoonlijkheden en zelfs hobby’s kwamen overeen. De genetische component is dus altijd aanwezig in de persoonlijkheid.

Omgeving is veel belangrijker

Naast de erfelijke eigenschappen zijn er ook de omgevingsfactoren die een grote rol spelen. Sterker nog, deze hebben veel meer invloed op wie jij bent als persoon. Genetica is zeker belangrijk, maar deze bepalen niet wie jij bent voor de volle 100 procent. De omgeving waarin wij leven, die wel.

Deze 10 karaktereigenschappen kunnen tekenen van trauma zijn

Omgeving is niet alleen de plek waar je woont. Het gaat ook over wat er met je gebeurt en hoe je dit weer interpreteert. Hier groei jijzelf van en je persoonlijkheid groeit mee en geeft vorm. Kortom, alles wat jou overkomt maakt je uniek. Vandaar dus dat je soms totaal niet op je ouders lijkt.

Jij verandert en je persoonlijkheid verandert mee

Als laatste is er nog iets belangrijks om te noemen: de genetische factoren die je hebt geërfd van je ouders, die kunnen intensiveren of verzwakken. Dit bleek uit een onderzoek van de Universiteit van Zagreb. Als je als kind dus de eigenschappen van je ouders meedraagt, betekent dit niet dat deze ook zullen blijven.

Ben je de oudste dochter thuis? Dit zijn jouw typische eigenschappen (én irritante trekjes)

Jij verandert en je persoonlijkheid verandert mee. Dat is de boodschap. We leren elke dag steeds meer over onze genen en de mysteries die erachter schuilen, maar je persoonlijkheid zit hem daar niet volledig in. We evolueren en veranderen. Wie weet ontdek je dus later nog een eigenschap die je niet wist die je had.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️