Imke Ruigrok: “Bij het Re-Nature festival komen bezoekers met kennis thuis”
Dit weekend vindt het Re-Nature festival plaats in Amsterdam. Kunstenaarsdorp Ruigoord zal twee dagen lang worden omgetoverd tot walhalla op het gebied van kunst en natuur. En vooral een combinatie van die twee. Er wordt namelijk op creatieve en speelse wijze gereageerd op de klimaatcrisis, waardoor bezoekers vol groene inspiratie naar huis zullen keren. BEDROCK sprak met oprichtster Imke Ruigrok over de highlights van het festival.
Heb je dit weekend nog geen plannen? Lees dan vooral even verder.
Niet zomaar een festival
Wellicht had je het Re-Nature festival al in je agenda gezet, want we hadden het reeds aangekondigd in ons lijstje van leukste festivals in september. Het is namelijk niet zomaar een festival. Re-Nature is gemaakt om samen te komen met gelijkgestemden en op een unieke wijze te leren over voedselbossen, permacultuur, fermenteren, wildplukken en inheemse voedselwijsheid.
Dit wordt gedaan door middel van workshops, talks, wandelingen, ceremonies, kunst, concerten, films en theater. Net als de eerste editie in Den Bosch, gonst deze Amsterdamse versie van de inspiratie van kunstenaars, ontwerpers, ecologen, inheemse kennis, dromers en doeners. Eén dag voor de aanvang van het festival, spraken we met oprichtster en curator Imke Ruigrok.
Waarom heb je Re-Nature opgericht?
“Vier jaar geleden was het precies 50 jaar nadat Greenpeace en de Club van Rome waren opgericht. Zij voorspelden dat er in 2021 een ecologische ramp zou zijn, als we zo door zouden gaan. Dat konden zen uitrekenen door de groeiende hoeveelheid gifstoffen en het verlies aan biodiversiteit. Toen het moment dáár was, merkte ik dat veel mensen die noodklok wel hadden horen luiden maar er niks mee deden.
Nu werk ik als tentoonstellingmaker veel met kunstenaars en ontwerpers. Dat zijn mensen die door middel van vragen te stellen op een hele mooie manier de verbinding met de klimaatcrisis aangaan. En dan zie je dat je niet passief achterover hoeft te leunen, maar juist vanuit creativiteit ontzettend veel in beweging kunt brengen.
Dus hoe mooi om kunstenaars en ontwerpers op deze manier hun verhaal te laten vertellen? Er zijn namelijk een hoop oplossingen te bieden en lessen te leren. En dat komt allemaal samen op het Re-Nature festival.”
Zie je ook al een verandering sinds 2021?
“Jazeker. Dat bewustzijn is enorm gaan groeien. Wij zijn eigelijk in een soort ‘renaissance’ aangekomen (vandaar de naam Re-nature) waarin we veel dingen herzien en opnieuw leren. Niet alleen hoe we omgaan met elkaar, maar ook hoe we omgaan met de natuur en onze verantwoordelijkheid zien in het grotere geheel.”
Wat zijn dit jaar de highlights van Re-Nature?
“Dat is een moeilijke vraag, want we hebben zó’n leuk programma! Maar ik denk dat het mooi is om uit te lichten dat we een aantal experts hebben op het gebied van voedselbossen en permacultuur. Die komen hun kennis delen in de vorm van lezingen, maar ook workshops.
Mensen worden echt meegenomen in het groen, dus het is ook super praktisch. Mensen komen geïnspireerd maar ook met kennis weer thuis. Met dingen die je echt kunt toepassen. Dat is heel belangrijk voor het festival.”
En als je nog één ding zou moeten noemen?
“Ook is er op beide dagen veel aandacht voor wildplukken. Hier kun je leren over wat er groeit in de Hollandse natuur. Wat kunnen we plukken en wat kunnen we eten? En hoe kook je daar dan mee? Hoe kun je fermenteren en hoe kun je er tincturen van maken? Al die dingen kun je doen in verschillende workshops.
Verder hebben we niet alleen wildplukwandelingen voor volwassenen, maar ook voor kinderen. In en rond Ruigoord valt er ontzettend veel wild te plukken. Zo groeit er de Japanse duizendknoop, de weegbree en de rucola. Er staat vanalles, wat eigenlijk in heel Nederland te vinden is. Je moet het alleen even weten.”
Kom je ook?
Voor het volledige programma van Re-Nature kun je terecht op de website. Zo vind je daar het volledige blokkenschema van beide dagen. Een dagkaart kost € 15 (met een stadspas € 7,50). De meeste workshops en programma’s zijn toegankelijk met het festivalticket, behalve vier workshops met beperkte capaciteit waar je een ticket voor koopt.
We zien je daar!
Overigens kun je op BEDROCK ook al heel veel lezen over het leven volgens de permacultuur, eten verzamelen in het Nederlandse bos en tips en regels over wildplukken.