Waarom het een goed idee is om anderen om hulp te vragen
Wat doe jij als je ergens niet uitkomt? Vraag je om hulp of los je het liever zelf op? Veel mensen durven anderen niet om hulp of advies te vragen. Tijd om hier iets aan te veranderen. Met deze tips vraag jij zonder angst om een goed advies.
Mensen willen niet laten zien dat ze iets niet weten of kunnen omdat ze bang zijn dat ze onbekwaam of dom overkomen. Ze willen niet toegeven dat ze het zelf niet uit kunnen vogelen. Het heeft te maken met een soort muurtje dat je om jezelf heen hebt gebouwd: je vindt het moeilijk om kwetsbaar te zijn.
Zo vraag je vaker om hulp
Het muurtje dient als zelfbescherming. Vaak is de angst om iets te vragen onbewust. Wanneer je jezelf er bewust van wordt, kun je er iets aan veranderen. Hulp vragen kun je namelijk leren. Hoe vraag je zonder schaamte om goed advies?
1. Besef je dat de angst om iets te vragen onterecht is
De overtuiging dat een vraag je onbekwaam of dom laat overkomen, is onterecht. Het instinct om het allemaal zelf op te lossen is dan ook onjuist.
Lees ook: Ben je een angstig persoon? 3 eigenschappen die daar achter kunnen zitten
Mensen denken dat ze een slechte indruk achterlaten door iets te vragen, maar dat hoeft helemaal niet zo te zijn: het laat juist een goede indruk achter. Mensen denken echt niet minder van je.
2. Draai de rollen eens om
Draai het eens om: hoe vind je het als iemand anders je om hulp vraagt? Denk je dan minder positief over diegene?
Integendeel: vaak voel je je juist vereerd dat de ander je om hulp vraagt en help je de ander dan ook graag verder door jouw kennis of ervaring te delen.
3. Bedenk dat de ander het ziet als een compliment
Hoe zit dat dan? Wanneer je iemand vraagt om advies streel je het ego van de persoon die je om advies vraagt. Je laat blijken dat je waarde hecht aan de kennis en ervaring van die persoon.
Je zorgt er dus voor dat de ander zich goed voelt, waardoor de persoon ook een positief gevoel over jou krijgt. Wanneer je om advies vraagt laat dit dan ook een goede indruk achter.
4. Geef aan waar de ander je mee kan helpen
Als je wil dat je gehoord wordt door de ander, geef dan eerst duidelijk aan waar de ander je precies mee kan helpen. Omschrijf eerst je situatie. Hoe voel je je? Wat kan de ander voor je betekenen?
Must read: Steeds meer jongeren zijn eenzaam, en dit kan jij doen om te helpen
Vertel welke overweging je probeert te maken en geef aan wat voor advies je van de ander wilt. Wil je bijvoorbeeld advies over wat je het beste kunt doen? Of wil je graag advies over je kijk op iets en horen hoe de ander erover denkt?
5. Besef je dat de ander je vaak die blind spot kan aanwijzen
Wanneer je om hulp of advies vraagt kan dit je helpen met een andere kijk op de zaken. De ander kan je vaak beter een blind spot aanwijzen en een perspectief of een stuk informatie met je delen waar je niet eerder aan hebt gedacht.
Volgens onderzoek hebben anderen zelfs vaak een betere kijk op jou, dan jijzelf.
Meer psychologie?
- Heb je een vriend(in) met mentale problemen? Zo steun je hem of haar
- We zijn niet onze psychische problemen; dit zijn 22 mensen áchter de labels
- Concentratieproblemen? Deze tips helpen je om gefocust te blijven