Annemarie Hartsuiker
Annemarie Hartsuiker Betere wereld 15 mrt 2023
Leestijd: 3 minuten

BEDROCK travel: Botanic Sanctuary Antwerp voor mind, body & spirit

Onder het mom ‘je hoeft niet naar de andere kant van de wereld te vliegen om tot rust te komen’ speuren we wat af op zoek naar de mooiste en meest rustgevende plekjes in Europa. Eerder werden we al verliefd op hotel De Kastanjehof in Lage Vuursche, maar dit keer vonden we een wel heel bijzondere plek. We gingen namelijk op staycation in een luxe vijf-sterren hotel, middenin Antwerpen. Hotel Botanic Sanctuary Antwerp is een oase van rust in de bruisende stad net over de grens.

Antwerpen is goed bereikbaar met de trein of (elektrische) auto en dit waanzinnige hotel is absoluut de moeite waard als je iets bijzonders te vieren hebt of behoefte hebt aan selfcare. Online en in mooie reisbladen zagen we het Botanic Sanctuary Antwerp al eens voorbij komen. Daar móesten wij natuurlijk wel een kijkje nemen.

Botanic Sanctuary Antwerp

Botanic Sanctuary Antwerp is het eerste vijf-sterren hotel in Antwerpen en is werkelijk van alle gemakken voorzien. Het is een hotel waar je de deur niet uit hoeft en waar je gerust enkele nachten kunt verblijven om je onder te dompelen in alle (luxe) faciliteiten.

Zo zijn er verschillende fine-dining restaurants: restaurant Hertog Jan, van 3-sterrenchef Gert de Mangeleer en maître Joachim Boudens, bistro Bar Bulot van hetzelfde duo, het restaurant Fine Fleur van 3-sterrenchef Jacob Jan Boerma en Thomas Diepersloot en het prachtige serrerestaurant 1238 van 1-sterrenchef Wouter van Tichelen.

restaurant 1238
Restaurant 1238

Het hotel heeft een rijke geschiedenis en deed ooit dienst als klooster waar zieken terecht konden en verzorgd werden door paters en nonnen. In 1970 verlieten de laatste kloosterlingen het gebouw en jarenlang gebeurde er niks. Tot een Antwerpse ondernemer het initiatief nam om het hele erfgoed volledig te restaureren. En hoe! Het gigantische klooster is volledig opgeknapt met behoud van authentieke details. Zo is de vijftiende-eeuwse kapel in volle glorie hersteld.

Botanische tuin

Waar wij gelukkig van worden, is de tweehonderd jaar oude botanische tuin waar alle soorten kruiden te vinden zijn. Dit ruikt zalig en de kruiden worden keurig onderhouden en gebruikt voor de Saint Charles-producten die je overal in het hotel vindt én in de keukens van een van de fine dining restaurants.

Nog even over die producten: deze zijn ook een aanwinst voor thuis en de ideale souvenir. In de voormalige apotheek van het klooster, die eveneens zorgvuldig gerestaureerd is, zijn ze te koop. Ook hier staat duurzaamheid centraal: alle Saint Charles-producten zijn verpakt in bruin of violet glas, dat er ook mooi uitziet op jouw badkamerplank.

Schoonheid van het gebouw

Liefhebbers van esthetiek, prijzen de schoonheid van het gebouw, de architectuur en de rustgevende inrichting. Het design is modern, verfijnd, warm en rustgevend. De hoge plafonds en ruwe materialen geven iedere ruimte een ziel. Er zijn maar liefst 108 kamers, in dezelfde stijl gedecoreerd, maar toch allemaal anders. De ruime badkamers zijn strak, clean en minimalistisch.

Botanic Health Spa

Net zo mooi als de rest van het hotel, is de exclusieve Botanic Health Spa. Hier staan selfcare en selflove centraal. Spa architect Heinz Schletterer kreeg de eer om deze spa vorm te geven en wij vinden het knap werk.

Waan je in een andere wereld, zodra je deze stadsspa in Antwerpen binnenstapt. Het is een toevluchtsoord weg van het alledaagse en een rustgevende ruimte voor me-time. Er is een gigantisch zwembad, diverse sauna’s en stoombaden, ontspanningsruimtes en behandelkamers voor gelukzaligmakende treatments.

De Botanische Tuin en het erfgoed van het klooster hebben de Botanic Health Spa-cultuur geïnspireerd. Dit resulteerde in een holistisch concept dat een gezonde benadering van het leven weerspiegelt, gebaseerd op vier benaderingen: Fytotherapie, Traditionele Chinese Geneeskunde (TCG), Traditionele Europese Geneeskunde (TEM) en Oude Monastieke Geneeskunde (MM).

Zo is het mogelijk om een health check te laten doen, kun je je darmen reinigen of zijn er diverse op maat gemaakte massagetechnieken. We zeiden het al: je hoeft de deur niet uit voor een ontspannen weekend.

Botanic Sanctuary Antwerp
Leopoldstraat 26
2000 Antwerp
Belgium

Hotel Weekend Club: een community voor slow en bewuste reizigers

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️