Annemarie Hartsuiker
Annemarie Hartsuiker Welzijn 10 apr 2023
Leestijd: 3 minuten

Wat is hot yoga en hoe bereid je je voor op een eerste les?

Ik heb een korte periode intensief aan Bikram Yoga gedaan. Dan train je in een temperatuur van ongeveer veertig graden. Achteraf gezien niets voor mij, aangezien ik een hele lage bloeddruk heb en ik me dus niet beter voelde na zo’n sessie. Het was klef, iedereen stond dicht op elkaar en ik werd er een beetje benauwd van. Omdat warmte wel goed is voor je lichaam, probeerde ik hot yoga.

Hot yoga is in wezen hetzelfde, maar je traint in een paar graden minder. Verschil was er dus niet echt, maar ik vond wel dat ik het een kans moest geven. Uiteraard zweet je nog steeds – maar goed, dat geeft je het gevoel je alle afvalstoffen loost – en daarbij is warmte ergens wel lekker en goed voor je gewrichten en spieren.

De do’s en dont’s voor hot yoga

Wij praatten met een yogadocent en kwamen tot de volgende conclusies

Do: Draag comfortabele witte of zwarte yogakleding van natuurlijke materialen die aansluitend is. Een losse joggingbroek of een shirt met lange mouwen zijn niet aan te raden.
Don’t: Als je veel zweet, trek dan vooral geen grijs aan. Dit is dé kleur waar zweetplekken een podium krijgen… prima als je dat oké vindt, maar wij kennen veel yogies die dat niet als prettig ervaren.

Do: Zorg dat je veel gezonde koolhydraten eet, de dag dat je deze yogales hebt. Denk hierbij een (glutenvrije) pasta, fruit, groenten of een lekkere boekweitsalade.
Don’t: Een uur voordat je de les betreedt, eten. Drink een half uur van tevoren niets. Zo voorkom je dat je je met een vol gevoel in ingewikkelde yogaposes wringt.

Do: Breng voor de les leave-in conditioner aan op je haarpunten (niet op je hoofdhuid!) en bind een knot op je hoofd. Uitspoelen na de les en je hebt glanzende lokken. Zo is die warmte ook nog eens goed voor je haar! Wie had dat gedacht?
Don’t: Make-up aanbrengen. Dit kan door het zweten gaan uitlopen en zorgen voor verstopte poriën. Ook kan make-up in je ogen komen  en dat irriteert de ogen. Kijk ook uit met hele vloeibare crèmes of lotions.

Do: Je haar vastmaken. Op deze manier voorkom je dat de natuurlijke oliën uit je haar in je poriën komen waardoor deze verstopt raken.
Don’t: IJskoud water drinken tijdens de les. Niet doen! Dit kan zorgen voor misselijkheid. Drink als het echt nodig is water op kamertemperatuur.

Do: Maak je mat en jezelf schoon direct na de les. Iedereen zweet in de ruimte en de luchtvochtigheid is erg hoog. Dit zorgt voor een snelle verspreiding van veel bacteriën. Je hebt speciale sprays, maar tea tree spray is ook een goede optie. Ik vind de spray van Kinfill erg lekker ruiken en de verpakking mag er ook wezen.
Don’t: Direct je mat oprollen en eventueel in je yogatas stoppen. Niet doen, want zo blijven de bacteriën in leven. Rol wanneer je thuis bent nog een keer de mat uit en laat ‘m drogen. Je kunt ‘m ook even buiten hangen over een stoel.

yoga spray

7x yogaposes die stiekem prima fungeren als speelse seksstandjes

Het is leuk en intensief, een total body work-out… dus waar wacht je nog op, hot yoga it is! 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️