Margje Hoogland
Margje Hoogland Reizen 16 mrt 2022
Leestijd: 3 minuten

De 8 meeste duurzame hotspots van Zwolle

Weekendje Zwolle op de planning? Sla dan de bekende (fast fashion) modeketens en restaurants liever over, maar breng eens een bezoekje aan deze bewuste hotspots in Zwolle. In de winkels vind je pareltjes voor jezelf of leuke cadeaus voor iemand anders. In de restaurants en cafés eet je lokaal en vegetarisch of vegan.

Wil je ook een beetje duurzaam overnachten? Dat kan net buiten het centrum van de stad bij B&B Klein Vreugderijk. De B&B is in de oude schuur. Het is geïsoleerd met schapenwol, er zijn veel materialen hergebruikt en alle elektriciteit gaat op zonne-energie. Het ontbijt is met producten uit eigen tuin en van de streekboerderij. We love it!

https://www.bedrock.nl/luxe-boederij-overijssel-mooirivier/

Winkels

Als je dan gaat shoppen, doe je dat natuurlijk het liefst ook een beetje bewust. In deze winkels zit je goed:

1. De Overijsselse Diva

Bij de Overijsselse Diva vindt je prachtige tweedehands items van merken als Chanel, Louis Vuitton, Gucci, Acne of Balmain. Standaard betaal je slechts een kwart van de nieuwprijs, dus een heel leuke manier om echt unieke items te vinden.

Je mag trouwens ook verwachten dat kleding uit het hogere segment wat langer meegaat, dat maakt het duurzamer en de investering meer dan waard.

Adres: Sassenstraat 14

2. Biologische markt

Elke vrijdag is er biologische markt in het centrum van Zwolle. Perfect om op een zonnige dagen wat eten te verzamelen voor een picknick in het park of langs de gracht. Je vindt hier fruit en groente, brood en delicatessen.

Adres: Melkmarkt

3. Villa Mooi

Alle kleding bij Villa Mooi is duurzaam en eerlijk. De collectie wordt met zorg samengesteld en ze verkopen alleen dingen waar ze 100% achter staan. Naast kleding vind je hier ook speelgoed, knuffels, knutselspullen, spelletjes en boeken. Perfect dus, mocht je op zoek zijn naar cadeautjes.

Adres: Sassenstraat 66

4. Finders Keepers

Voor vintage items voor goede prijzen moet je bij Finders Keepers zijn. Alle items zijn door de eigenaresse persoonlijk uitgezocht en dus vind je hier prachtige items. Altijd leuk om even een kijkje te nemen, alleen al om weer wat inspiratie op te doen.

Adres: Luttekestraat 56

https://www.bedrock.nl/de-leukste-groene-hotspots/

Restaurants en cafés

Na het winkelen zin gekregen in koffie of iets te eten? Deze hotspots in Zwolle zijn vega of vegan.

1. Engel – Winkelcafé

Bij Engel kun je terecht voor goede koffie of een lekkere lunch. Veelal van biologische, lokale producten uit het seizoen. Niet alles op de kaart is vega of vegan, maar er is genoeg keuze en gerechten passen ze graag voor je aan. Ook als je een allergie hebt of andere dieetwensen hebt.

Ook leuk: Engel is naast café ook een winkel voor duurzame cadeaus. Zo verkopen ze bijvoorbeeld warme ecologische dekens van lamswol en gerecycled glaswerk. Vaak handgemaakt door bijvoorbeeld mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. met recht een van de meest duurzame hotspots van Zwolle.

Adres: Grote Markt 3

2. De Kas van Kaat

Niet in het centrum van Zwolle, wel de moeite waard: de Kas van Kaat. In de kas is een atelier, een bakkerij, een civiele dienst, een kwekerij en een keuken/lunchcafé gevestigd. In het lunchcafé kun je kiezen uit verschillende hartige en zoete lekkernijen en een goede lunch. Alles is hier biologisch.

Adres: Kuyerhuislaan 8D

In deze gids vind je alle vegan en vegetarische gerechten én restaurants

3. De Gillende Keukenmeiden

Houd je van taart? Dan moet je zeker een pauze inlassen bij de Gillende Keukenmeiden. Ze hebben hier namelijk biologische, glutenvrije én vegan taarten. Maar dat niet alleen, ze hebben ook veel goed belegde broodjes. Op een zomerse dag zit je hier heerlijk in de tuin.

Adres: Meerminneplein 7

4. 20-five

20-five is een Bulgaars restaurant. Zoals de eigenaren Silviya en René zeggen is de Bulgaarse keuken echt een aanrader voor de liefhebbers van verse ingrediënten, veel groenten en pure gerechten. Ze serveren de gerechten in kleine porties. Perfect om een dagje struinen langs de duurzame hotspots van Zwolle mee af te sluiten.

Adres: Gasthuisplein 25

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️