Laurien Bleeker
Laurien Bleeker Welzijn 9 mei 2024
Leestijd: 3 minuten

Dit kun je doen als je merkt dat je hormonen uit balans zijn

Ben je snel moe, heb je last van een onregelmatige huid, ervaar je stress en stemmingswisselingen? Dan kan het wel eens zo zijn dat je hormonen uit balans zijn. Hormonen zijn er juist voor om je lichaam in balans te krijgen en te houden, maar soms ervaar je een hormonale disbalans.

Dat kan veel oorzaken hebben en gelukkig kun je het vaak zelf en op een natuurlijke manier weer oplossen.

Een hormonale disbalans herkennen

In je lijf heb je te maken met veel hormonen. Al die hormonen samen, mits in een goede balans, zorgen voor een gezond lichaam zonder vage klachten. Wordt je hormoonhuishouding verstoord, dan wordt te weinig of te veel van een bepaald hormoon aangemaakt. Je hebt dan te maken met een hormonale disbalans, oftewel: de goede balans is weg en dat zorgt voor (onaangename) veranderingen in je lichaam.

Je hormoonhuishouding kan verstoord worden door verschillende oorzaken. Denk aan slecht slapen, stress, ongezonde voeding, te weinig beweging, zwangerschap, anticonceptie of ziekte. Je kunt je ook voorstellen dat deze oorzaken elkaar kunnen versterken: slaap je slecht, dan heb je overdag meer trek in slechte voeding en beweeg je weinig. Vervolgens slaap je daardoor weer slecht en zo gaat het riedeltje verder. Het resultaat? Een hormonale disbalans die zorgt voor vage klachten.

Klachten door hormonale disbalans

Die klachten kunnen erg uiteenlopend zijn, daarom is het soms lastig om uit te vinden of het echt door je hormonen komt. Vermoeidheid bijvoorbeeld is een symptoom dat past bij hormonale disbalans. Slaap je al een tijdje slecht terwijl je verder gezond leeft en je rust voldoende pakt, dan kunnen je hormonen de boosdoener zijn. Andere klachten zijn:

 • gewichtsverlies of -toename zonder duidelijke oorzaak
 • trek in ongezonde voeding
 • hoofdpijn
 • opgeblazen gevoel
 • concentratieproblemen
 • laag libido
 • een opgejaagd gevoel hebben
 • het snel koud hebben
 • onregelmatige menstruatie
 • huidproblemen
 • futloos haar / haaruitval

Je hormonen op een natuurlijke manier weer in balans brengen

In principe zijn je hormonen, met een gezonde levensstijl, in balans. Als je last hebt van een hormonale disbalans, kun je dus zelf veel doen om je hormonen weer in het gareel te krijgen. Bijvoorbeeld met de drie G’s:

Goede nachtrust

De eerste is slapen. Geef jezelf wat tijd om weer in een gezond slaapritme te komen, als je dat op het moment niet hebt. Verwacht dus niet dat je de eerste nacht meteen goed slaapt, dit heeft namelijk ook te maken met je voeding en hoeveelheid beweging op een dag. In je slaap herstelt je lichaam zich en laad je op voor de volgende dag. Ga dan ook op tijd naar bed en probeer zo’n acht uur slaap te pakken. Houd daarbij je slaapkamer koel en vermijd de avond ervoor voeding waar je slecht van slaapt.

Genoeg bewegen

Sporten en/of bewegen doen je (lijf) goed. Door te bewegen maak je stofjes aan waarvan je je beter gaat voelen en dat zorgt er weer voor dat je gezonder gaat eten en beter slaapt. Ook daalt je stressniveau van voldoende bewegen, dus elke dag een wandeling is een cadeautje voor jezelf.

Gezond eten

Gezond eten is een must als je je hormonale disbalans wil herstellen. Twee stuks fruit, voldoende groente en gezonde vetten zoals die uit noten en kokosolie zorgen voor een gezond lichaam. Dat resulteert weer, samen met genoeg bewegen, in een goede nachtrust en uiteindelijk in een goede balans van hormonen in je lijf.

Lukt het je niet om met deze drie stappen je hormonale disbalans op te lossen? Dan is het raadzaam om je huisarts eens om advies te vragen. Misschien is er meer of iets anders aan de hand.

Alles over gelukshormonen (en tips over hoe je ze kunt stimuleren)

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️