Valéry de Voijs
Valéry de Voijs Psychologie 26 nov 2024
Leestijd: 4 minuten

Ben jij hoogsensitief? Doe de test

Heb jij het gevoel dat je gevoeliger bent dan anderen? Dat je snel overprikkeld raakt of juist heftiger reageert op prikkels zoals geluid of licht? Dan zou het zomaar kunnen dat je hoogsensitief bent. In dit artikel leggen we uit wat hoogsensitiviteit precies inhoudt en hoe je het bij jezelf kunt herkennen.

Mensen die hoogsensitief zijn, ervaren vaak dat het een last is. Ze raken snel overprikkeld, zijn extra gevoelig en hebben moeite met ontspannen. Het lijkt dan meer een last dan een blessing. Toch is het goed om te weten dat hoogsensitieve mensen ook zeker hun voordelen uit deze eigenschap kunnen halen, mits ze hun gevoeligheid op de juiste manier inzetten.

Wat is hoogsensitiviteit?

Hoogsensitiviteit (HSP) is een persoonlijkheidskenmerk waarbij mensen sterker dan gemiddeld reageren op prikkels zoals geluid, licht en geuren. Daarbij kunnen hoogsensitieve mensen zelfs emoties van anderen oppikken. Dit komt omdat hun zenuwstelsel de prikkels intenser verwerkt.

Volgens de statistieken is ongeveer vijftien tot twintig procent van de mensen hoogsensitief. Deze mensen worden met deze kenmerken geboren en kunnen er zelf weinig aan doen. Het is een aangeboren eigenschap die hen in staat stelt om de wereld op een diepere en intensere manier waar te nemen.

Kenmerken van hoogsensitiviteit

Hoewel iedereen deze hoogsensitiviteit anders ervaart en hier op een andere manier mee omgaat, zijn er een aantal gemeenschappelijke kenmerken die veel hoogsensitieve mensen delen:

  • Sterke reactie op prikkels: Hoogsensitieve mensen reageren intens op prikkels zoals geluid, licht of geur. Ze pikken vervelende geurtjes onmiddellijk op en kunnen zich oncomfortabel voelen in drukke ruimtes met veel mensen of schelle geluiden. Het is voor hen vaak moeilijk om zich te concentreren of ontspannen in omgevingen die voor anderen minder belastend zijn.
  • Diepe emoties: Mensen met hoogsensitiviteit ervaren emoties op een veel intensere manier dan mensen zonder deze eigenschap. Niet alleen negatieve emoties zoals verdriet of boosheid voelen zij sterker, maar ook positieve gevoelens zoals vreugde of liefde kunnen ze tot in hun tenen ervaren. Deze emotionele intensiteit kan hen diep raken, zowel op een positieve als negatieve manier.
  • Diepe reflectie: Hoogsensitieve mensen hebben vaak meer tijd nodig om de wereld om zich heen te verwerken. Ze denken diep na over dagelijkse gebeurtenissen en reflecteren veel over wat ze hebben meegemaakt. Dit kan hen helpen om situaties beter te begrijpen, maar het kan ook leiden tot overdenken of piekeren.
  • Sterke intuïtie: Hoogsensitieve mensen hebben vaak een mega sterke intuïtie. Doordat ze gevoeliger zijn voor hun omgeving, pikken ze allerlei subtiele signalen sneller en intenser op. Dit helpt hen vaak om situaties of de emoties van anderen goed in te schatten – zelfs als er (voor anderen) weinig duidelijke aanwijzingen zijn.

Voordelen van hoogsensitiviteit

Mega gevoelig, snel overprikkeld en altijd intense emoties: klinkt niet heel gezellig, toch? Maar er zitten ook zeker voordelen aan. Hoogsensitieve mensen hebben niet alleen vaak een scherpe intuïtie, maar zijn ook vaak creatief. Omdat ze de wereld zo intens ervaren, kunnen ze die gevoelige kant omzetten in iets moois, zoals schrijven, schilderen of muziek maken.

Daarnaast hebben ze een superkracht: empathie. Ze voelen precies aan hoe anderen zich voelen en zijn de allerbeste luisteraars. En alsof dat nog niet genoeg is, hebben ze ook een oog voor detail. Dingen die anderen makkelijk over het hoofd zien, vallen bij hen meteen op. Kortom, ze merken alles, voelen alles, en gebruiken het allemaal op de beste manieren.

Doe de test

Herken jij jezelf in deze kenmerken en ben je benieuwd of je hoogsensitief bent? Beantwoord dan deze zeven korte vragen met “ja” of “nee”. Bekijk daarna de resultaten en ontdek of jij mogelijk HSP hebt. Voor een meer uitgebreide vragenlijst kun je terecht op deze online test.

  • Voel je je vaak overweldigd door drukke omgevingen (zoals winkels of feesten)? (ja/nee)
  • Merk je vaak subtiele details op die anderen niet zien, zoals de stemming van iemand of kleine veranderingen in je omgeving? (ja/nee)
  • Heb je moeite met het verwerken van emoties van anderen, waardoor je jezelf emotioneel uitgeput voelt? (ja/nee)
  • Heb je een sterke intuïtie en voel je dingen aan zonder dat je weet waarom? (ja/nee)
  • Ben je vaak moe na sociale interacties, zelfs als je je hebt vermaakt? (ja/nee)
  • Heb je de neiging om dingen die je hebt meegemaakt of gesprekken die je hebt gevoerd diep te overdenken? (ja/nee)
  • Raak je snel geïrriteerd door harde geluiden of fel licht? (ja/nee)

Resultaten

0-2 keer ja: Het lijkt erop dat je niet hoogsensitief bent. Je bent waarschijnlijk beter in staat om met prikkels om te gaan zonder overweldigd te raken.

3-4 keer ja: Je hebt enkele kenmerken van hoogsensitiviteit, maar het is niet allesomvattend. Misschien ervaar je af en toe intense reacties, maar kun je je goed aanpassen.

5-7 keer ja: Het lijkt erop dat je hoogsensitief bent. Je hebt waarschijnlijk een diepgaande gevoeligheid voor je omgeving en de emoties van anderen. Zorg ervoor dat je voldoende tijd voor jezelf neemt en jezelf beschermt tegen overprikkeling.

Ben of ken jij iemand met hoogsensitiviteit? Dan zul je waarschijnlijk wel wat tips kunnen gebruiken hoe je deze eigenschap op een positieve en waardevolle manier inzet in jouw leven. En laten wij daar nu net een nuttig artikel over hebben geschreven.

4 makkelijke manieren om jezelf te beschermen als HSP

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️