Marloes Graat
Marloes Graat Welzijn 20 apr 2023
Leestijd: 3 minuten

Hoelang moet je wachten tussen maaltijden voor een optimale spijsvertering?

Clean eating, intuïtief eten en intermitting fasting. Eens in de zoveel tijd duikt er weer een nieuwe voedingstrend op die het beste zou zijn voor je spijsvertering. Dat deze trends komen en gaan bewijst al dat er niets zo dynamisch is als onderzoek over het lichaam en voeding. Toch vroegen wij ons af: is het beter om een bepaalde tijd te wachten tussen maaltijden en wat is die tijd dan? Een diëtist geeft antwoord.

Zoals wel vaker met onderzoeken over voeding, verschillen de meningen en onderzoeksresultaten net zo veel als je eigen eetlust. Eerst wordt er beweerd: drie maaltijden per dag is het beste om je spijsverteringkanaal genoeg rust te geven tussendoor.

Vervolgens hoor je: eet zes kleine maaltijden op een dag, zodat je darmen minder intensief hoeven te werken. En dan moeten we met z’n allen weer gaan intermitting fasten (12 of 16 uur op een dag níet eten). Wat is nu wijsheid wat betreft eetmomenten en je spijsvertering?

Optimale tijd tussen eten en rusten voor je darmen

Er is niet veel wetenschappelijk onderzoek gedaan naar de optimale tijd tussen maaltijden, maar vaak wordt door experts tussen de drie en vijf uur aangehouden. Volgens Amanda Sauceda, diëtist is dit een slim tijdframe: ‘Voor de gemiddelde persoon is het op deze manier verdelen van de maaltijden een slimme manier. Hierdoor krijgen je darmen genoeg tijd ‘om op te ruimen’.

Tussen je maaltijden door zijn je darmen druk bezig om de voeding te verteren. Dit doen je darmen door samen te trekken en te duwen. ‘Als je eet, wordt dit proces onderbroken. Je wilt dus niet de hele tijd aan het eten zijn, omdat dan het ‘schoonmaak’-proces stopt’, legt Sauceda uit.

Je darmen zijn slimmer dan je denkt

Het is een mythe dat het spreiden van maaltijden zou helpen om voedingsstoffen beter uit je eten te halen. ‘Je spijsverteringssysteem is slim genoeg en past zich aan. Dus als je eet, levert het de juiste enzymen om je voedsel af te breken voor een betere voedselopname’, legt Sauceda uit.

Vergeet ook je bloedsuikerspiegel niet

Behalve je vertering is je bloedsuikerspiegel ook een reden om op tijd iets te eten. Wacht je langer dan zes uur tussen twee maaltijden? Dan kun je vermoeid worden, gaan trillen of prikkelbaar worden (ja, hangry zijn is echt een ding). Als je je bloedsuikerspiegel stabiel wilt houden is het volgens Sauceda goed om iedere vier tot zes uur wat te eten.

De diëtist geeft aan dat ze het lastig vind om advies te geven of je beter kleinere of grotere maaltijden kun eten om je bloedsuikerspiegel stabiel te houden. Dit verschilt namelijk heel erg per persoon.

‘Ik neig om drie maaltijden per dag te adviseren én een tussendoortje. Je wilt continue eten vermijden. Als je kleinere maaltijden eet, maar je eet de hele dag, dan is dat niet ideaal voor je bloedsuikerspiegel of je spijsvertering’, legt Sauceda uit.

Trial and error

Ga jij juist wel goed op meerdere kleine maaltijden per dag eten? Zoals Sauceda al aangeeft zijn je spijsvertering en eetvoorkeuren heel persoonlijk, dus het is vooral een kwestie van proberen. Trial and error.

Dat is uiteindelijk de beste manier om te achterhalen wat voor jou de beste tijd is die je tussen maaltijden kunt houden. You do you!

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️