Rosa Bertram
Rosa Bertram Psyche 30 dec 2022
Leestijd: 3 minuten

Hoe wordt iemand een narcist?

Van gaslighting tot spiritueel narcisme: narcisme komt voor in allerlei vormen. Hoe word je eigenlijk een narcist? Is het aangeboren of aangeleerd?

Een narcist heeft allerlei kenmerken en uit zijn of haar gedrag op verschillende manieren, vaak om zichzelf beter te voelen. Kan je zomaar een narcist worden, of ben je nu eenmaal gewoon zo geboren?

Narcisme

Narcisme is een persoonlijkheidsstoornis en komt bij 1 tot 6 procent van de mensen in meer of mindere mate voor. Iemand met een narcistische persoonlijkheid wordt meestal een narcist genoemd.

Als je deze persoonlijkheidsstoornis hebt, vind je jezelf beter en belangrijker dan anderen. Je wilt graag bewonderd worden, hebt weinig inlevingsvermogen, bent dominant en vertoont vaak egoïstisch gedrag. Niet bepaald fijn om in je omgeving te hebben dus.

Heb je een narcist in jouw omgeving? Zo herken je 3 soorten narcisten

Jan Derksen is klinisch psycholoog en schreef twee boeken over het onderwerp. Hij meent dat er in de wereld steeds meer narcisten bijkomen. Waarom?

Waar komt narcisme vandaan?

Volgens Derksen zijn er verschillende redenen waar narcistische trekjes vandaan komen. Dat heeft ondermeer met cultuur te maken. Zo vertonen voornamelijk Westerse mannen vaker narcistische trekjes, omdat de Westerse cultuur een stuk individualistischer is dan bijvoorbeeld het Oosten of in Afrika. Daar zorgt men beter en meer voor elkaar, terwijl we in het Westen vaker kiezen we voor ons eigen geluk.

Narcisme wordt ook opgewekt door het gebruik van social media. Je verheerlijkt jezelf online, wilt meer likes, meer volgers en meer online aanzien. Je doet er online van alles aan om gezien te worden. Het voedt ons ego en dus de narcist in ons.

Ook zouden volgens hem langzaam steeds meer vrouwen trekjes van narcisme vertonen, doordat vrouwen steeds onafhankelijker worden van mannen. Om dat te bewerkstelligen, zijn bepaalde trekken van narcisme nu eenmaal nodig.

Narcisme is dan ook niet altijd slecht, in een bepaalde mate is het volgens de klinisch psycholoog zelfs nodig om de maatschappij te laten functioneren.

De oorzaken van narcisme

Een beetje aan jezelf denken is dus geen probleem, maar wanneer je te maken hebt met een narcist, heb je wel degelijk een probleem. Of dat nu gaat om aan narcist als partner, vriend of collega.

Er zijn verschillende oorzaken van narcisme. Zo wordt trauma tegenwoordig gezien als een directe oorzaak van het ontwikkelen van de persoonlijkheidsstoornis. Het wordt ontwikkeld als een soort copingsmechanisme om te kunnen dealen met een trauma als misbruik of verwaarlozing.

Narcisme zou ook deels genetisch zijn, wat betekent dat je dus narcistisch geboren kan worden of in elk geval genetisch gezien bepaalde trekjes van narcisme zou kunnen vertonen.

Zó ga je het beste om met een narcistische collega in je team

De opvoeding speelt natuurlijk ook een rol. Je kind extreem op een voetstuk plaatsen, zou volgens psychologen kunnen bijdragen aan het narcistische gedrag van een kind.

Vaak wordt er gedacht dat een narcist diep van binnen eigenlijk eenzaam en kwetsbaar is en dat het narcistische gedrag een manier is om dat te verbloemen.

Kortom

Er is dus geen één duidelijke oorzaak van narcisme. We kunnen dus stellen het deels nature, deels nurture is, maar natuurlijk is dat per persoon verschillend. Grote kans dat het gaat om een combinatie van verschillende factoren.

Van zowel je genen, je opvoeding en de gebeurtenissen en trauma’s in je leven. Deze kunnen elkaar ook nog eens beïnvloeden én versterken.

Benieuwd of jij narcistische trekjes hebt? Doe de test.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️