Laura Saija
Laura Saija Liefde & Seks 16 jun 2023
Leestijd: 3 minuten

Hoe vaak worden we verliefd in ons leven? Onderzoek wijst uit

De één wordt wekelijks verliefd op een ander, de ander wordt helemaal nooit verliefd. Toch hoopt iedereen die ene grote liefde ooit te vinden. Hoe vaak worden we nou echt verliefd in ons leven?

Uit onderzoek blijkt dat de gemiddelde persoon gedurende zijn leven drie keer verliefd wordt. Dit werd in Engeland onderzocht door Elephant Journal. Aan het onderzoek deden 3000 mannen en vrouwen mee.

Hoe vaak worden we verliefd in ons leven?

De drie liefdesfases worden op de volgende manier beschreven.

De eerste liefde

De eerste keer verliefd worden, gebeurt vaak als we jong zijn, soms zitten we zelfs nog op de middelbare school. Deze idealistische liefde is vergelijkbaar met de sprookjes die we als kinderen lazen.

We doen precies wat de samenleving – en misschien ook familie – van ons verwacht. We zijn in de overtuiging dat dit onze enige ware liefde zal zijn. Het maakt niet uit dat het soms niet goed voelt, diep van binnen geloven we dat dit is hoe liefde hoort te zijn.

In deze vorm van liefde vinden we het belangrijker hoe anderen ons zien, dan hoe we ons daadwerkelijk voelen. Het is een liefde die er aan de buitenkant perfect uitziet.

De tweede liefde

Onze tweede liefde wordt vaak beschouwd als de moeilijke liefde, degene die ons waardevolle lessen leert over wie we zijn en wat we nodig hebben. Dit is het type liefde dat pijn doet of het nu door leugens, pijn of manipulatie is.

We denken dat we andere keuzes maken dan bij onze eerste liefde, maar we blijven dezelfde keuzes maken. We klampen ons eraan vast. Onze tweede liefde kan een patroon worden, iets wat we steeds opnieuw herhalen omdat we ergens geloven dat het einde deze keer anders zal zijn. Toch eindigt het telkens op een of andere manier nog erger dan daarvoor.

Soms is het een ongezonde relatie, onevenwichtig of zelfs narcistisch. Er kan sprake zijn van emotioneel, mentaal (of zelfs fysiek) misbruik of manipulatie. Dit gaat gepaard met veel drama. Dit is precies wat ons verslaafd houdt aan deze relatie, omdat het een emotionele achtbaan is met extreme hoogte- en dieptepunten. Als een verslaafde die steeds probeert om zijn dosis drugs te krijgen, blijven we hangen in de dieptepunten in de hoop op hoogtepunten.

Bij dit soort liefde wordt het proberen om het te laten werken belangrijker dan de vraag of het eigenlijk wel zou moeten werken. Het is de liefde waarvan we hoopten dat het juist was.

De derde liefde

De derde liefde zien we meestal niet aankomen. Het is iemand die misschien totaal niet bij ons past en al onze idealen over liefde overboord gooit. Deze liefde gaat zo makkelijk en vanzelf, dat het bijna onwerkelijk lijkt.

We komen eindelijk samen met iemand waarbij het gewoon klopt. Er zijn geen idealistische verwachtingen en we hoeven de persoon niet te veranderen. Iedereen kan gewoon zichzelf zijn. We worden geaccepteerd zoals we zijn.

Het kan zijn dat je deze liefde nooit ervaart in het leven. Misschien ben je er gewoon nog niet klaar voor. Sommige mensen moeten eerst leren wat liefde niet is, om te begrijpen wat liefde wel is. Er zijn mensen die hun hele leven bezig zijn met deze zoektocht en bij anderen duurt dit gelukkig maar een paar jaar.

Waarom wordt de een sneller verliefd dan de ander?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️