Marloes Graat
Marloes Graat Liefde & Seks 18 aug 2022
Leestijd: 3 minuten

Zó lang duurt het (gemiddeld) voordat je verliefd op iemand wordt

De één kan na een eerste date nergens anders meer aan denken en voelt al kriebels in zijn buik, bij de ander heeft liefde meer tijd nodig en kan het een paar maanden duren. Of je nu snel of langzaam verliefd wordt: er is geen goed of fout. Liefde komt in alle soorten en maten en het gevoel kan net zo sterk zijn, als je pas na een maar maanden denkt: ik ben verliefd, als na een eerste date.

‘Ben ik nu wel of niet verliefd?’ is een vraag die veel door je hoofd kan spoken als je met iemand aan het daten bent. Weet jij hoelang het duurt bij jezelf om verliefd te worden: ben jij een langzame of snelle love bird?

Hoelang duurt het om verliefd te worden

Volgens NewScientist hangt verliefd worden af van veel verschillende factoren, bijvoorbeeld hoe fysiek aantrekkelijk je iemand vindt en of je op je gemak voelt in zijn of haar aanwezigheid. Toch is er door verschillende onderzoeken gekeken naar hoelang het gemiddeld duurt voordat we verliefd worden. Dus vooruit laten we kijken naar de gemiddelden.

Uit een onderzoek van YouGov en datingsite eHarmony blijkt dat de tijd die nodig is vanaf de eerste date tot het zeggen van ‘Ik houd van jou’ verschilt tussen mannen en vrouwen. De gemiddelde tijd voor mannen om verliefd te worden is 88 dagen, terwijl vrouwen 134 dagen nodig hebben.

Een pleidooi voor de Summer of Love

Vrouwen doen er dus bijna 1,5 maand langer over om verliefd te worden dan mannen. Zij gaan dus minder snel over één nacht ijs en willen gemiddeld hun toekomstige partner langer leren kennen voordat ze een relatie aangaan.

Liefde op het eerste gezicht

Moet je een echte romanticus zijn om in liefde op het eerste gezicht te geloven? Uit onderzoek van datingsite Elite Singles bleek dat 61 procent van de vrouwen in liefde op het eerste gezicht gelooft, tegen 72 procent van de mannen.

Nee dus, liefde op het eerste gezicht heeft ook vaak ook gewoon te maken met fysieke aantrekkingskracht tussen beide partijen.

Verschillen tussen hetero’s en homo’s

Het onderzoek van YouGov was gericht op heteroseksuele relaties, hoe zit dat met homoseksuele stellen? Uit een onderzoek onder 38 lesbiennes bleek dat zij gemiddeld na 6 maanden de magische woorden ‘ik hou van jou’ tegen hun partner zeiden.

Als je deze onderzoeken met elkaar vergelijkt doen lesbiennes er dus langer over om verliefd te worden dan hetero’s.

Wat betreft liefde op het eerste gezicht is er niet zo’n groot verschil met hetero’s. Uit een Match.com onderzoek uit 2013 bleek dat 65 procent van de homo’s in liefde op het eerste gezicht gelooft, terwijl 60 procent van de lesbiennes dat doen.

36 vragen om verliefd te worden

Wil je sneller weten of je het verliefde gevoelens kan ervaren bij je nieuwe potentiële lover of niet? Probeer dan eens de 36 vragen om verliefd te worden. Psycholoog Arthur Aron bedacht 36 vragen die dit proces kunnen versnellen en mogelijk koppels kunnen helpen sneller verliefd te worden. Je moet je nieuwe geliefde eerst echt goed leren kennen, voordat je durft over te geven aan  een ander.

Hoe je een pro wordt in het uiten van gevoelens tegenover je lover

Vragen als: Wat is het meest bijzondere, belangrijkste wat je bereikt hebt in je leven? Als je één ding kon veranderen aan de manier waarop je ouders je opvoeden, wat zou het zijn? en Heb je een idee over hoe je later zal sterven? zijn onderdeel van de 36 vragen. Niet de minste vragen en dus ook iets om echt even de tijd voor te nemen.

Het idee is dat je je kwetsbaar opstelt terwijl je levenservaringen deelt, wat intimiteit kan vergroten en mogelijk tot liefde kan leiden. Ben je benieuwd naar de 36 vragen om verliefd te worden bekijk ze hier.

De 36 vragen zijn een leuke tool om je nieuwe lief eens echt goed in de ogen aan te kijken, maar liefde komt in vele vormen en maten en onthoud: good things take time.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️