Julia van Buuren
Julia van Buuren Persoonlijke verhalen 23 mrt 2024
Leestijd: 4 minuten

Marleen (33) had twee burn-outs: ‘Het is mijn missie om kinderen te leren omgaan met stress’

Het is nooit te laat om opnieuw beginnen; een nieuwe carrière, relatie of een compleet ander leven. In deze serie spreken we inspirerende vrouwen die het roer helemaal omgooiden. Vandaag vertelt Marleen (33 jaar) over haar carrièreswitch. Ze werkte in de media en gehandicaptenzorg maar gaat nu van start met haar eigen praktijk.

Na twee burn-outs vond Marleen dat het anders moest.

Stress: werken in de media was uitputtend

“Ik studeerde journalistiek en belandde in de mediawereld. Het werk was uitputtend en op mijn 23e kreeg ik al een burn-out. Dit heeft mij toen gedwongen om na te denken over wat ik echt wilde doen met mijn leven. Met ondersteuning van een loopbaancoach kwam ik tot het besef dat ik zelf mensen wilde coachen. En zo geschiedde het. Ik volgde een coachingsopleiding en ging als projectmanager aan de slag bij een training- en coachingsbureau.

Ik merkte dat vooral het psychologische gedeelte van dit werk mijn interesse had en al snel werd ik volledig ingezet in de mediatak van het bedrijf. Daar bood ik deelnemers van tv-programma’s voor, na en tijdens de opnames psychologische begeleiding aan. Ik was dus weer in de mediawereld beland. De media heeft mij altijd getriggerd en het heeft iets spannends, maar tegelijkertijd haalde ik er niet de voldoening uit waar ik naar zocht. Dit gevoel begon steeds meer aan me te knagen.

Stress op een jonge leeftijd aanpakken

Ik was op zoek naar meer diepgang en ging goed nadenken. Na twee burn-outs op een jonge leeftijd, veel mensen in mijn omgeving met stressklachten en een overvolle GGZ vroeg ik mezelf af in wat voor wereld wij leven dat dit mogelijk is. Iedereen is altijd in een rush en alles draait om presteren.

Ik geloof dat het anders kan en vind dat we op jonge leeftijd al moeten beginnen met weerbaarder te worden tegen stress. Daarom besloot ik een opleiding voor kindermeditatie te volgen. Want wanneer kinderen al leren omgaan met emoties en stress en dus psychologisch flexibel worden, zullen ze hier later veel minder snel in vastlopen.

Werken in de gehandicaptenzorg

Nadat ik deze opleiding heb afgerond zei ik mijn baan op. Ik ging werken in de gehandicaptenzorg, een doelgroep die mij nauw aan het hart gaat. In dit werk vond ik voldoening, maar het werd me al snel duidelijk dat ik mijn eigen visie heb en niet meer voor een baas wilde werken. Ik ging vervolgens de opleiding Acceptance and Commitment Therapy volgen. Hier staat acceptatie centraal. Zo leer je onder andere jezelf te accepteren voor wie je bent en omgaan met de positieve en negatieve aspecten van het leven. Je kunt namelijk wel jaren naar een psycholoog gaan, maar uiteindelijk is jezelf accepteren voor wie je echt bent, het meest helend. Dan wordt alles makkelijker.

Het afgelopen jaar heb ik nog een kindermassage opleiding gedaan en voor mij voelt het nu alsof de cirkel rond is. Ik kan zowel op het meditatieve, therapeutische als fysieke vlak ondersteuning bieden aan kinderen en nu is het tijd om dit in de praktijk te brengen.

Tijdens deze zoektocht naar mezelf heb ik gemerkt dat wanneer je aan je persoonlijke ontwikkeling werkt, sommige mensen niet meer bij je passen. Zo zijn twee relaties uitgegaan en merkte ik veel onbegrip bij de mensen om mij heen toen ik in een burn-out zat. Dit is verdrietig, maar ik heb hierdoor wel geleerd dat het verliezen van een baan of relatie niet het einde van de wereld is.

‘Alles wat ik meemaak zie ik als een levensles’

Ik vind het spannend om mijn eigen praktijk te beginnen, maar tegelijkertijd heeft iets nog nooit zo goed gevoeld. Ik ben mezelf meerdere malen verloren in mijn baan en ervoer veel stress. Dit ga ik nu heel anders doen.

Het hele proces dat ik heb doorlopen heeft me meer zelfvertrouwen gegeven en ik heb geleerd om echt voor mezelf te kiezen. Ik ben blij dat ik mijn vorige banen heb opgezegd. Ik weet nu veel beter wie ik ben en wat ik wil. En in plaats van me een slachtoffer te voelen, zie ik alles wat ik meemaak als een levensles.”

Na een burn-out nam Anath afscheid van haar baan én haar huwelijk

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️