Malu Kirschbaum
Malu Kirschbaum Welzijn 24 okt 2023
Leestijd: 4 minuten

Het geheim van 100 jaar leven (volgens honderdplussers)

We kennen inmiddels allemaal de Blue Zones: plaatsen over de hele wereld waar mensen bovengemiddeld oud worden. Nederland behoort daar (absoluut!) niet toe, maar er wonen wél ruim 2500 mensen die honderd jaar of ouder zijn.

Humberto Tan zocht er meer dan honderd op om te portretteren voor zijn foto-expositie, documentaire én koffietafelboek Morgen gaat het beter.

Hiermee krijgen we een kijkje in de levens van Nederlandse-eeuwelingen, die laten zien dat een lang, gezond leven binnen ieders bereik ligt.

Opvallend hoge levensverwachting

Oude mensen zijn fascinerend. En héle oude mensen zijn dat nog meer. Vandaar dat onderzoeksjournalist Dan Buettner al meer dan twintig jaar de wereld de wereld over reist op zoek naar hun geheimen.

Momenteel is hij te volgen in de populaire vierdelige Netflix-reeks, Live to 100: Secrets of the Blue Zones, waarin hij langs plekken gaat waar de levensverwachting opvallend hoog is.

Maar ook dichter bij huis, in Morgen gaat het beter van onze ‘eigen’ Humberto Tan, krijgen we inzicht in de levens van eeuwelingen. De Nederlandse presentator, journalist en fotograaf (wat kan deze man niet?) trok de afgelopen drie jaar door het land om meer dan honderd mensen van honderd jaar en ouder te fotograferen.

Expo, docu en koffietafelboek

Het resultaat? Een indrukwekkende foto-expositie in het Fotomuseum aan het Vrijthof in Maastricht, een ontroerende Cinetree-documentaire én een prachtig koffietafelboek, waarin niet alleen de foto’s maar ook de verhalen van de honderdjarigen gebundeld zijn.

Tijdens het fotograferen ontstonden namelijk gesprekken met de hoogbejaarden en stelde Humberto ze steeds vier dezelfde levensvragen over hun geluk, angsten, levenslessen en (jawél) hun toekomstdromen. Ook vroeg hij ze om een gezondheidstip.

Hoe kun je 100 jaar leven?

Het is een prachtige verzameling geworden van nostalgische zwart-wit portretten, foto’s van hun handen en interieur. Ook de interviews zijn inspirerend, soms indringend, ontroerend, vrolijk of verdrietig zijn. En meestal zijn ze dat allemaal tegelijk.

In de korte documentaire Morgen gaat het beter zien we hoe Humberto in gesprek gaat met drie van de bijzondere honderdplus individuen, waaronder mevrouw Fa-Si-Oen. Zij is 108 jaar oud en spreekt onder andere over de blijheid die ze voelt voor elke nieuwe dag op deze mooie aarde.

“Veel mensen vragen aan mij: hoe hebt u dat gedaan? Hoe word ik net als u 108? Ik zeg ‘je moet niet vergeten om zuurstof in te nemen’”, aldus mevrouw Fa-Si-Oen.

Wijsheid en zachtheid

Met elk gesprek onthult Humberto een uniek levensverhaal dat vol wijsheid, ervaring en emotie zit. Het opent de deur naar reflectie en introspectie, en dwingt de eigen prioriteiten en perspectieven in het leven te heroverwegen.

Humberto: “Dit project duurde bijna drie jaar om te maken, maar de honderdplussers gaven mij iedere keer weer een enorme hoeveelheid energie. Door hun wijsheid, zachtheid en door hun verhalen.”

De geheimen

Maar wat is nou het geheim van honderd jaar leven? We geven een tipje van de sluier:

  1. Actief blijven: een veelvoorkomend thema onder de Nederlandse honderdplussers is actief blijven. Ze houden van tuinieren, wandelen, fietsen en blijven graag bezig met klusjes en hobby’s.
  2. Voeding: het is geen verrassing dat voeding een cruciale rol speelt in hun gezondheid. De meeste honderdjarigen gaven aan dat ze regelmatig verse groenten en fruit eten. Ze houden vast aan een eenvoudig dieet zonder te veel bewerkte voedingsmiddelen.
  3. Sociale interactie: net als in de Blue Zones, is sociale interactie essentieel. Velen van hen onderhouden goede relaties met vrienden en familie, wat hen een gevoel van verbondenheid en blijdschap geeft.
  4. Positieve mindset: optimisme en een positieve kijk op het leven lijken de Nederlandse eeuwelingen te kenmerken. Ze maken zich niet te veel zorgen en vinden geluk in de kleine dingen.
  5. Betrokkenheid bij de gemeenschap: de meeste honderdjarigen blijven betrokken bij hun gemeenschap. Ze helpen anderen, dragen bij aan vrijwilligerswerk en voelen zich nuttig.

Het is nooit te vroeg (of te laat)

Wat opvalt, is dat zowel de mensen in de Blue Zones als de geportretteerden in Morgen gaat het beter enkele belangrijke overeenkomsten delen. Hun voeding is gebaseerd op verse, gezonde ingrediënten en er is een nadruk op fysieke activiteit en sociale betrokkenheid.

Daarnaast zien we bij beide onderzoeken dat het hebben van een doel in het leven bijdraagt aan een gelukkig en gezond ouder worden. Daar kunnen we veel van leren! En weet dat het nooit te vroeg (of te laat) is om gezonde gewoonten in je leven te integreren, die je kunnen helpen een lang, vitaal leven te leiden.

Meer zien?

De expositie in het Fotomuseum aan het Vrijthof in Maastricht loopt nog tot 17 maart 2024. En de documentaire is hier gratis te zien via Cinetree.

Gezond oud worden? Dít zijn de eetgeheimen van de Blue Zones

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️