Kim van der Blom
Kim van der Blom Welzijn 20 feb 2023
Leestijd: 3 minuten

Kan deze piercing een oplossing voor migraine zijn?

Heb jij last van migraine? Dan weet je hoe vervelend de klachten zijn en heb je er álles voor over om deze te verminderen. Er zijn verschillende medische middelen die kunnen helpen bij migraine, maar dat betekent niet altijd dat dit ook voor jou werkt. Iedereen heeft iets anders nodig. De daith piercing is de nieuwste remedie om migraine tegen te gaan.

Dit klinkt als muziek in de oren, want als een piercing helpt, dan wil iedereen die toch een?

Migraine bij 5 procent van de bevolking

Volgens het RIVM hebben naar schatting 30.000 mannen en 123.000 vrouwen last van migraine. Ongeveer vijf procent van de bevolking heeft regelmatig last van migraine. Het komt vooral voor bij vrouwen tussen de 25 en 50 jaar, de oorzaak hiervan heeft in sommige gevallen te maken met hormoonschommelingen. Het staat dan ook op de tweede plek van meest belastende ziekten.

Migraine is een hersenziekte waarbij een ontregeling van de hersenstam ervoor zorgt dat iemand een migraineaanval krijgt. Er zijn verschillende manieren om migraine te behandelen, dit komt mede doordat het moeilijk te behandelen valt. Voor de een werken medicijnen, de ander heeft baat bij een Botoxbehandeling. Toch werkt niet iedere behandelmethode even goed bij iedereen en misschien is dit nieuwe middel dan wel de oplossing voor jou.

Daith piercing

De daith piercing is een nieuwe remedie tegen migraine, maar of het ook werkt, dat is nog niet zeker. In 2017 werd er onderzoek gedaan naar een 54-jarige man die een daith piercing had laten zetten om zijn migraineklachten te verminderen. Op een dag ervoer hij verschillende aanvallen en hij slikte verschillende medicijnen om zo’n aanval te verminderen.

Nadat hij de daith piercing had laten zetten, werden de aanvallen flink minder. De conclusie die ze hieruit trokken was dat er meer onderzoek gedaan moet worden. Er is namelijk geen bewijs dat deze methode ook echt werkt.

Acupunctuur vs daith piercing

De manier waarop de daith piercing werkt, wordt geassocieerd met acupunctuur. Het doel van acupunctuur is het genezen en voorkomen van ziektes door het gebruik van minuscule naaldjes. De reden dat deze piercing met acupunctuur geassocieerd wordt, is omdat deze piercing een bepaald drukpunt stimuleert. Dit zou je kunnen vergelijken met een acupunctuur behandeling.

Al zijn de meningen daarover verdeeld. Annemarie van BEDROCK was ooit onder behandeling bij een acupuncturist die juist fel tegen piercings is omdat ze de meridianen ook kunnen verstoren! Met name een navelpiercing kan klachten geven.

Het idee van de piercing stamt af van onderzoeken waaruit blijkt dat transcutane tragus (oorkraakbeen) stimulatie mogelijk effectief is tegen migraine. Alleen is er geen enkel bewijs dat het zetten van een piercing de transcutane tragus stimuleert. Deze piercing laten zetten om migraine te verminderen, is dan ook een persoonlijk experiment.

Mocht je de piercing mooi vinden en deze toch al overwegen, dan is het het proberen waard. Laat je vooral goed informeren over de mogelijke complicaties na het zetten van een piercing en laat je niks wijsmaken. Kortom: ga niet naar een piercer met hooggespannen verwachtingen.

Zo kom je de laatste wintermaand met een goed humeur door

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️