Annemarie Hartsuiker
Annemarie Hartsuiker Psyche 17 apr 2023
Leestijd: 4 minuten

Grenzen aangeven in vriendschappen geeft je meer vertrouwen

Gezonde relaties hebben grenzen en dit geldt ook voor vriendschappen. Grenzen aangeven in vriendschappen zorgt juist voor gezonde, diepgaande en waardevolle relaties, alleen wat zijn jouw grenzen en hoe geef je ze aan?

Niet iedereen stelt gemakkelijk grenzen tegenover vrienden of familie. Deze grenzen uitspreken en je aan de grenzen houden, blijkt in de praktijk vaak best lastig. We zijn vaak conflictmijdend bezig omdat we geen zin hebben in gedoe. Vaak denk je dan:’ach het zal wel goed zijn’. Alleen dan ga je je dan wél irriteren aan die ene vriendin die altijd te laat komt of aan je moeder die vijf keer per dag belt.

Natuurlijk is het lastig om uit te spreken wat jouw grenzen zijn. Zo heb ik een vriendin genegeerd die het eigenlijk alleen maar over zichzelf had en energie zoog. Waarschijnlijk had ze geen idee dat dat de reden is waarom de vriendschap verbroken is, want ik heb niets gezegd. Dat is passief-agressief gedrag.

Ik zei niet eerlijk wat ik voelde, maar de vriendin in kwestie kon rekenen op stilte vanuit mijn kant. Terwijl het natuurlijk veel beter was geweest om wél uit te spreken wat mij dwars zat, dan had ze er iets mee kunnen doen (of niet).

Wat zijn grenzen in vriendschappen?

Om te weten wanneer je een grens moet aangeven, is het goed om eerst duidelijk uit te leggen wat een grens precies is. Als we het hebben over een grens, spreken we over een lijn van respect. Het is de manier waarop jij behandeld wilt worden waarbij je door communicatie voorkomt dat iemand ongewenst gedrag vertoont in jou bijzijn.

Het belang van grenzen aangeven in vriendschappen

Ik had een vriendin die de hele dag het liefst over mannen praatte. Deze eindeloze verhalen irriteerde mij best wel, het boeide me niet, maar ik kon het niet over mijn hart verkrijgen om te zeggen dat ik het irritant vond. Dus luisterde ik met tegenzin naar alle talks over potentiële lovers en wat daar allemaal niet mis mee was. Pas toen het over onderwerpen ging die mij persoonlijk raakte, zoals kinderen krijgen en IVF, vond ik het genoeg.

Ze zei letterlijk: “Ik heb liefdesverdriet (na weer een mislukte date) en geen zin in mensen in mijn leven die over kinderen praten, jij wil toch niet óók aan kinderen beginnen.”

Dat ging voor mij te ver, als ze had geluisterd, wist ze dat we met IVF bezig waren en dat ik dus wél een kindje wilde. Een opmerking als: “Jij wil toch niet ook aan kinderen beginnen”, was dan ook niet op z’n plek. Ik heb mijn grens getrokken, eerlijk gezegd dat ik het een botte opmerking vond en daar schrok ze best wel van. Ze had niet in de gaten dat dit eigenlijk heel egoïstisch overkwam.

Bepaal je eigen grenzen

Voordat je grenzen stelt, wil je natuurlijk weten wat jouw grenzen zijn. En wat de consequenties zijn als iemand zich niet aan deze grenzen houdt. Want het stellen van grenzen is een ding, als iemand ze overschrijdt, wil je er ook naar handelen. Stel je vind het heel vervelend dat een vriendin je de hele dag Whatsapp berichtjes stuurt en verwacht dat je meteen reageert, dan is het duidelijk wat de grens gaat zijn.

Deel eerlijk met de fanatieke apper dat je het too much vindt omdat je simpelweg niet de hele dag met je telefoon bezig wilt zijn. Als je met de persoon in kwestie deelt waarom je een grens stelt, dan maak je het voor beide partijen duidelijk.

Stel de stroom aan Whatsapp berichten gaat door, dan is het oké om niet te reageren. Je hebt immers gedeeld dat je niet van al die berichtjes gediend bent. Als dit jullie uit elkaar drijft, dan is dat het gevolg…

Wees voorbereid op negativiteit

Stel je geeft een grens aan, dan kan het zijn dat de ander jouw grens niet goed opvat of respecteert. Dit gebeurt regelmatig. Als je altijd alles maar goed vindt, en opeens zegt: ‘dit wil ik niet meer zo’, dan kan je negatieve feedback verwachten. Dit kan leiden tot een conflict of zelfs einde van een relatie. Besef je dan dat deze relatie nooit goed zou eindigen. Het is altijd geven en nemen… en grenzen stellen helpt daarbij.

Als iemand jouw grenzen niet respecteert, willen ze hun zin krijgen en houden ze geen rekening met jouw gevoelens. Stel iemand verwacht dat jij altijd voor hem of haar klaarstaat, maar omdat je zelf niet lekker in je vel zit, lukt dat even niet.

Dan mag je best zeggen dat je struggled en dat het even niet zo lekker gaat. Het is logisch dat je de sores van een ander er dan niet bij kan hebben. Normaal gezien zou iemand dat begrijpen, gebeurt dat niet, dan is het beter om even afstand te nemen.

De reden waarom je een grens stelt is erg belangrijk en deze mag je ook delen met je vriend(in) of familielid. Als je grenzen stelt en aangeeft waarom het zo belangrijk voor je is, mag je trots zijn dat je aan jezelf denkt. Uiteindelijk voorkomt het passief agressief gedrag en onbegrip. Het zorgt ervoor dat je rekening houdt met elkaar en dat is toch alleen maar mooi?

Aniek (29): ‘Ik kan niet meer dan drie vriendschappen onderhouden’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️