Laurien Bleeker
Laurien Bleeker Voeding 13 jun 2024
Leestijd: 2 minuten

Zoveel kopjes thee wil je per dag drinken voor deze gezondheidsvoordelen

Een kopje thee drink je om te ontspannen, om warm te worden op een koude winterdag of bij een verkoudheid met een lepeltje honing erdoor. We drinken thee als de kinderen thuiskomen, met een koekje erbij en we schenken thee aan visite. Mét een stukje chocolade natuurlijk. Thee drinken is haast een gewoonte, maar wist je al dat het drinken van thee allerlei gezondheidsvoordelen heeft?

In de eerste plaats is thee natuurlijk een goede dorstlesser en een makkelijke manier om genoeg vocht binnen te krijgen. Als tweede is thee fijn om even mee te ontspannen. Dat theedrinken ter ontspanning werkt, komt trouwens niet alleen door de warmte van de vloeistof, maar ook door theanine in de thee. Dat stofje verlaagt namelijk je stressniveau.

Wat is thee en wat is geen thee?

Eigenlijk noemen we in de volksmond alle koppen heet water met een smaakje thee. Denk aan gemberthee, muntthee, kamillethee en bosvruchtenthee. Toch klopt dat niet helemaal, want officieel zijn vruchtenthee en kruidenthee geen thee. Dat komt doordat ze van andere planten (kruiden bijvoorbeeld) worden gemaakt dan de theeplant. Zwarte thee en groene thee zijn gemaakt van de gedroogde bladeren van de theeplant en daarmee officieel thee.

Verder heb je nog de volgende officiële soorten thee:

  • Oolong, dat zit tussen groene en zwarte thee in
  • Puerh: gemaakt van gefermenteerde theebladeren
  • Matcha, waarbij je de gemalen theeblaadjes in plaats van het aftreksel opdrinkt
  • Witte thee, gemaakt van de jongste knoppen van de theeplant en de minst bewerkte theesoort
  • Gele thee, gemaakt van gestoomde bladeren van de theeplant

Gezondheidsvoordelen van thee gemaakt van kruiden of vruchten

Ook kruidenthee en vruchtenthee worden, ondanks dat het geen officiële theesoorten zijn, aangeraden om af en toe te drinken. Ze staan in de Schijf van Vijf, omdat deze soorten thee ook gezondheidsvoordelen hebben.

Zo staat kamillethee, net als lavendelthee, bekend om de kalmerende eigenschappen en het verminderen van stress, maar ook kan het je slaap verbeteren. Kamillethee drinken tijdens je menstruatie kan de krampen wat verlichten. Ben je misselijk dan ga je voor gemberthee. Heb je een opgeblazen gevoel, dan is pepermuntthee of je redder in nood. Die helpt bij je spijsvertering en verlicht eerdergenoemde klachten.

Voor je huid drink je rooibosthee, want dit zit voor antioxidanten en bevat geen cafeïne. Ook voor een goede nachtrust kun je rooibosthee nemen voordat je gaat slapen.

De gezondheidsvoordelen van thee

Door drie kopjes zwarte of groene thee per dag te drinken, verlaag je het risico op een beroerte. Ook verlaagt het drinken van drie kopjes groene of vijf kopjes zwarte thee je bloeddruk en het risico op diabetes type twee. Groene thee maakt je botten sterker en zwarte thee zorgt voor een frisse adem.

Het is dus een goed idee om afwisselend groene thee en zwarte thee te drinken om van de gezondheidsvoordelen gebruik te kunnen maken. Happy tea time!

De impact van kruidenthee op je hormoonhuishouding

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️