Malu Kirschbaum
Malu Kirschbaum Voeding 2 aug 2022
Leestijd: 4 minuten

Te druk om te koken? Dit zijn dé 3 gezonde en vega diepvriesmaaltijden

Diepvriesmaaltijden hebben een slecht imago en dat is onterecht. In de praktijk blijkt een diepvriesmaaltijd namelijk vaak gezonder dan een verse maaltijd. En hoe chill is het om de vriezer gevuld te hebben met een paar gezonde maaltijden, die je altijd kunt klaarmaken na een lange werkdag, een brakke zondag of just in case of emergency?

We duiken in de wereld van gezonde, vega diepvriesmaaltijden en zetten de beste onder elkaar.

Vitamines en mineralen worden behouden

Het is misschien moeilijk te geloven dat diepvriesmaaltijden bijna altijd gezonder zijn dan verse maaltijden. En ja, een diepvriesmaaltijd is natuurlijk niet gezonder dan een verse maaltijd uit eigen moestuin of van de boer om de hoek natuurlijk.

Maar direct na de oogst begint groente en fruit zijn voedingswaarde te verliezen en gaan er voedingsstoffen verloren. Het invriezen van groenten en fruit stopt dit proces, wat positieve gevolgen heeft voor het behoudt van de vitamines en mineralen.

Niet hetzelfde als kant-en-klaar

Ook kun je diepvriesmaaltijden niet vergelijken met zogenaamde ‘verse’ kant-en-klare maaltijden uit de supermarkt. Deze hebben vaak een houdbaarheidsdatum van 7 dagen en dan moet je toch een bij jezelf te raden gaan.

De invloed van de houdbaarheidsdatum: gooi jij voedsel te snel weg?

Er wordt vaak veel zout aan toegevoegd om het eten smaak te geven en om de kleur van de bewerkte voedingsmiddelen te verbeteren en de ingrediënten beter te laten binden, wordt natrium gebruikt. Dus ook al koop je een super gezonde buddha bowl, de hoeveelheid nutriënten is mogelijkerwijs al flink gedaald.

Minder voedselverspilling

Bij een diepvriesmaaltijd wordt de tijd als het ware stil gezet. Hij is beschikbaar wanneer jij dat wilt, zonder dat daar conserveermiddelen aan te pas hoeven te komen, en hij is altijd even vers. Althans, pas na een week of 10 zal de kwaliteit langzaam achteruitgaan, wat te merken is aan smaak en textuur.

Daarnaast is diepvries dé natuurlijke oplossing tegen voedselverspilling. Je haalt producten pas uit de vriezer als je ook de intentie hebt om het dan ook te eten. En je zit niet met een overschot aan producten, die je aan het eind van de week alsnog moet weggooien.

Dé 3 gezonde & vega diepvriesmaaltijd merken

Als je regelmatig te druk (of te brak) bent om te koken, zijn dit de beste, meest gezonde én vegetarische diepvriesmaaltijden van Nederlandse bodem voor in jouw vriezer.

Plant B

Bij het Amsterdamse Plant B kan je terecht voor kant-en-klare vegan diepvriesmaaltijden, die zijn ontwikkeld door een in-house voedingsdeskundige. Hierdoor krijg je een mooie gebalanceerde maaltijd met alle benodigde voedingswaarde die je nodig hebt. Hun motto: eten moet niet alleen vullen, maar ook voeden.

Met deze voeding draag je bij aan een groenere planeet

Plant B is 100 procent vegan, omdat een plantaardig dieet het minst belastend is voor de planeet. Daarom hebben de oprichters van Plant B als missie om plantaardig eten zo gemakkelijk en lekker mogelijk te maken. Op die manier kun je zowel je gezondheid als je impact op het milieu verbeteren.

Je kunt kiezen tussen normale porties (480 gram) of grote porties (750 gram) en kunt bij het bestellen filters gebruiken als glutenvrij, not spicy, extra proteïne en bereiden in de oven of in de magnetron. Onze favorieten: Sunkissed Stew en Italian Stallion.

yummy en ontzettend betaalbaar.

New Fysic

De maaltijden van New Fysic zijn arm aan suikers en verzadigde vetten, een bron van eiwitten en vezels én bevatten meer dan 250 gram groente. Zo zet jij met een goed gevoel kant-en-klaar maaltijden op tafel die wél gezond zijn en waarmee je sowieso aan de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid groente per dag komt.

NewFysic ken je misschien als afslankmethode, maar je hoeft helemaal niet mee te doen aan het programma om deze gezonde maaltijden te bestellen. Wil je afvallen, dan is New Fysic wel een goede keuze, want de maaltijden bevatten gemiddeld 100 gram zilvervliesrijst of volkoren pasta.

Overigens zijn niet alle maaltijden vegetarisch, maar ze hebben wel héle lekkere vega opties. Onze favorieten: de risotto met champignons, spinazie en pijnboompitten en de lasagne met groenten en vegan gehakt.

Freasy

Ook de maaltijden van Freasy zijn een gezonde keuze. Ze scoren allemaal in de groene A of B categorie van de Nutri-Score – en dat betekent dat ze super voedzaam zijn. Score A is voor producten met de meest gezonde samenstelling, score E is voor de minst gezonde samenstelling.

Hoe gezond is vegan eten eigenlijk?

Elk gerecht van Freasy is door chef en foodie Marlot de Jonge met zorg en liefde samengesteld, zodat ze na een retourtje vriezer volledig tot hun recht komen. Verder wordt er waar mogelijk gekozen voor biologisch, duurzaam en is de verpakking 100 procent recyclebaar.

Je kunt kiezen voor 1 persoons-, 2 persoons- of 4 persoons-maaltijden en hebt eindeloze filters (denk aan low carb, vegan, zoutarm en vrij van soja, pinda, lactose en zelfs sulfiet). Onze favorieten: bami met (vegan) saté en gnocchi met champignon truffel saus.

Tot 6 (!) maanden eetbaar

Voor alle (hierboven genoemde) diepvriesmaaltijden geldt dat ze na het bereiden met een shockfreezer worden ingevroren. Deze koelt de maaltijden zó snel af dat de smaak en structuur van het eten behouden blijft. Met deze natuurlijke manier van conserveren wordt het gerecht als het ware op pauze gezet, waardoor de maaltijd nog zeker 10 weken later even lekker is.

De maaltijden blijven in veel gevallen tot 6 maanden veilig om te eten, dus voel je vrij om je vriezer vol te stouwen met diepvriesmaaltijden. Ze komen vast een keer van pas!

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️