Rosa Bertram
Rosa Bertram Planeet 6 okt 2022
Leestijd: 3 minuten

Deze heilzame kruiden groei je makkelijk in je eigen moestuin

In de natuur werkt alles precies zoals het zou moeten werken. Daar kunnen wij als mensen nog een hoop van leren. Zo biedt de natuur ons ook een heleboel heilzame planten die kunnen helpen tegen allerlei kwaaltjes. Veel van die planten kun je verrassend genoeg gewoon zelf groeien.

Wist je bijvoorbeeld dat planten die giftig zijn of voor jeuk zorgen vaak een plant in de buurt hebben groeien die de jeuk juist tegengaat? Zo helpt de binnenkant van een bananenschil perfect tegen jeuk van een muggenbult, nogal handig in een tropische plek waar bananen groeien en dus veel muggen voorkomen.

Nature knows it all.

Helende planten die je zelf kan groeien

Hoewel veel helende planten groeien in tropische regenwouden of natuurgebieden ver weg van de bewoonde wereld, zijn er genoeg planten met helende krachten die je gewoon thuis kan groeien. Hoe mooi is dat?

Denk aan planten, kruiden en specerijen (en nee, die laatste twee zijn niet hetzelfde legden we al eerder uit). Deze 5 kruiden groei je makkelijk zelf:

1. Gember

Gember is een bijzonder gezond knolletje; het is met haar lichte kick heerlijk in smoothies, soepjes en curry’s én heeft eindeloos veel gezondheidsvoordelen. Van de ontstekingsremmende werking tot het boosten van je spijsvertering.

10 x voeding die boordevol vezels zit (en je dus wilt binnenkrijgen)

Je kan gember groeien in een glas water tot het wortel schiet waarna je het plant in een pot óf je kunt een stuk gember direct in een pot plaatsen zo’n 2 centimeter onder de grond.

2. Kurkuma

Kurkuma is het zusje van gember en heeft een diepgele kleur. Het mooie? Kurkuma is extreem gezond en een dagelijks lepeltje kan werkelijk wonderen doen.

Het is namelijk een ontstekingsremmer en bevordert de spijsvertering. Je groeit kurkuma op dezelfde manier als gember. Appeltje eitje dus!

3. Munt

Koop munt niet langer uit een plastic verpakking van de supermarkt maar groei het zelf in je moestuin. Het is makkelijk zelf te groeien en hartstikke gezond.

Het bevordert je spijsvertering, handig als je daar snel last van hebt. Trek van bladeren een kopje thee en je zult zien dat de pijn zal verlichten.

3 makkelijke manieren om je maaltijden gezonder en voedzamer te maken

Munt groei je in een bakje met potgrond wat je vult met zaadjes. Deze bedek je weer met wat aarde. Geef het goed water en bedek eventueel met vershoudfolie. De zaadjes groeien in warmte namelijk wat sneller.

There you go!

4. Komijn, dille en peterselie

Je zou het misschien niet meteen zeggen, maar al deze kruiden komen van dezelfde plantenfamilie. Het is dan ook niet voor niets dat ze allemaal rijk zijn aan antioxidanten die je lichaam helpen te beschermen tegen vrije radicalen.

Waarom het beter voor de wereld en jezelf is om seizoensgroente én fruit te eten

Geen moestuin? No stress; deze plantjes groei je gemakkelijk in huis door het potten van de zaadjes.

5. Koriander

Koriander: you either love it or hate it. Voor de liefhebbers is het in elk geval goed nieuws dat je het gemakkelijk zelf kunt groeien, juist in Nederland. Het groeit namelijk graag in koele temperaturen. Het zorgt voor energie en zou je haar en huid een boost kunnen geven.

Je kunt de zaadjes rechtstreeks in een potje vochtige aarde potten.

Zo zie je maar dat je je eigen natuurlijke apotheek gewoon in huis kunt onderhouden.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️