Mathilda Verwoerdt
Mathilda Verwoerdt Psyche 14 nov 2018
Leestijd: 3 minuten

Dit is het gevaar van te lief zijn in de liefde

Als je helemaal verliefd bent op je partner, ben je graag alleen maar lief tegen diegene. Toch is dat niet altijd goed. Er bestaat namelijk zoiets als te lief zijn in de liefde. En dat is best een gevaar voor je relatie. Dit is waarom.

Hoe veel je ook van de ander houdt en hoe hard de vlinders ook vliegen in je buik, soms is het beter om niet alleen maar lief te zijn tegen je partner. Emoties die je voelt zijn belangrijk. En het is ook belangrijk om deze te uiten.

Teleurstellingen in je relatie

Het is onvermijdelijk dat je soms teleurgesteld raakt in de ander. Misschien zegt de ander iets vervelends wat jou kwetst of is de ander zijn of haar belofte niet nagekomen. Wat het ook is: soms raken we gewoon teleurgesteld in de partner. En dat is normaal.

Maar het is minder normaal om deze teleurstellingen niet uit te spreken. Sterker nog: je moet deze eigenlijk uitspreken. Je kunt niet alleen maar lief zijn in je relatie.

Het gevaar van te lief zijn

Als je altijd alleen maar lief bent tegen je partner en niet praat over waar je mee zit, dan ga je uiteindelijk je partner minder liefhebben. Het is dus helemaal niet erg als je af en toe je stem verheft of zelfs schreeuwt tegen je partner. Misschien wil je soms gewoon niets liever dan de ander een ‘idioot’ noemen. En dan moet je dat ook maar gewoon doen.

Waarom? Als je dit niet doet, dan krop je alles op. En als je met al deze frustraties blijft zitten, ga je de ander minder leuk vinden en je aan steeds meer dingen ergeren. Uiteindelijk gaat de liefde voor je partner dus juist alleen maar achteruit, in plaats van vooruit.

“No rain, no flowers”

De liefde heeft meer risico’s nodig dan je band met vrienden of collega’s. Als we iets haten, moeten we durven zeggen dat we iets haten. Zodat we kunnen liefhebben wanneer het tijd is om lief te hebben. We kunnen niet liefhebben als dat alles is wat we mogen doen.

Zie de liefde als bloemen: een bloem kan niet groeien als ‘ie alleen maar in het zonnetje staat. Een bloem heeft ook regen nodig. Het is de balans tussen deze twee die zorgt voor het ultieme resultaat.

Dit vind je misschien ook interessant: Dit moet je weten over verliefd zijn en relaties

Gewoon je emoties uiten

Dus ben je het ergens niet mee eens of zit je iets dwars? Wees niet bang om het te uiten. Het betekent niet dat je de ander voor altijd haat, maar alleen eventjes in het moment. En dat moet uitgesproken worden.

Noem je partner dus gerust een idioot als hij of zij daarna handelt. Als je elkaar maar wel weer een dikke kus en knuffel geeft daarna.

Relaties en liefde

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️