Annemarie Hartsuiker
Annemarie Hartsuiker Psyche 6 feb 2023
Leestijd: 3 minuten

Liv (37): ‘Ik zit niet te wachten om een gestrande vriendschap weer op te pakken’

Liv was jarenlang bevriend met Marjolein. De twee vriendinnen waren heel close en deden alles samen. Toch verwaterde de vriendschap de afgelopen jaren. “Ik kreeg een ander leven, ging studeren, verhuisde naar de stad en we groeide simpelweg uit elkaar. Nu wil Marjolein de gestrande vriendschap weer oppakken”

“Eigenlijk heb ik mijn hele jeugd met Marjolein doorgebracht. We waren twee handen op een buik. Zo kochten we samen onze eerste beha, gingen samen voor het eerst op stap, werden voor het eerst dronken en werkte bij hetzelfde bijbaantje. Aan deze tijd heb ik mooie herinneringen. Het was fijn om een hartsvriendin te hebben.

Gestrande vriendschap

In de avonden of weekenden zagen we elkaar altijd. We woonden bij elkaar in de buurt en hadden alle tijd van de wereld. Na de middelbare school ben ik gaan studeren, in de grote stad, ver bij mijn oude dorp vandaan. Marjolein bleef daar wonen, kreeg een vaste relatie en kinderen.

De vriendschap verwaterde. Ze is me ook nooit komen opzoeken in de stad, omdat ze autorijden te spannend vond.

Meer diepgang in je vriendschap? Op deze manier zorg je voor meer verbinding

Ander leven

Om eerlijk te zijn, vond ik dat helemaal niet erg. Onze levens werden enorm verschillend en als ik dan een foto van haar voorbij zag komen, schaamde ik me zelfs een beetje voor haar. Marjolein was echt een moeke geworden, iedere week had ze een ander kortpittig kapsel. We hebben nog één keer afgesproken en toen wist ik; deze vriendschap brengt mij niks meer.

Bergafwaarts met haar leven

Ik was helemaal oké met deze gestrande vriendschap en heb inmiddels een nieuwe vriendenkring opgebouwd en een enorm druk leven. Natuurlijk koester ik de mooie herinneringen. Als ik Marjolein tegenkom zal ik haar altijd gedag zeggen.

Onlangs hoorde ik van een andere vriendin van vroeger, dat het helemaal niet zo goed met haar gaat. Ze is een beetje blijven hangen in de tijd, heeft geen nieuwe vriendinnen gemaakt en heeft een alcoholprobleem. Ik had al zo’n vermoeden omdat ze soms hele gekke dingen op Instagram plaatst en er weer afhaalt.

Vriendschap herpakken

Ook kreeg ik laatst een gek berichtje. Ze vroeg hoe het met mij ging en schreef dat ze me nodig had… ik wist niet meteen wat ik terug moest sturen. Aan de ene kant wil ik niet ongevoelig zijn en voel ik me schuldig, maar aan de andere kant heb ik totaal geen behoefte en tijd om de draad van deze verwaterde vriendschap weer op te pakken.

Ik kan me niet voorstellen dat er nog raakvlakken zijn. Toch heb ik kort een berichtje teruggestuurd dat ik misschien een keer koffie kom doen als ik toevallig in de buurt bent. Dit had ik beter niet kunnen doen. Ze stuurt nu dagelijks berichtjes wanneer ik in de buurt ben…

Dilemma

Het dilemma is serieus, ook gezien mijn schuldgevoelens. Ik heb een ander (en druk) leven, probeer er veel te zijn voor mijn vriend die een burn-out heeft en voor mijn vader die zich eenzaam voelt.

Marjolein is blijven hangen in het verleden, heeft enorm veel behoefte aan mij als vriendin, maar ik wil dit absoluut niet. Ik zou niet weten waar ik de tijd (en energie) vandaan moet halen. Toch heb ik medelijden. De berichtjes die ik krijg worden steeds heftiger… ik merk dat het bergafwaarts met haar gaat, maar ben ik degene die haar uit het dal moet trekken?

Anna (34): ‘Ik heb mijn relatie verbroken, omdat we te weinig seks hadden’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️