Winnie Verswijvel
Winnie Verswijvel Nutrition 6 mei 2022

Vega Vrijdag: gado gado met tempeh

Dit recept voor vega gado gado brengt een ode aan een van onze favoriete vleesvervangers: tempeh. Bovendien is deze klassieker uit de Indonesische keuken ook de ideale bestemming voor alle restjes uit je groentela. En daarmee ga je voedselverspilling weer een stukje tegen.

Want als je weet dat gado gado ‘mix mix’ betekent, weet je dat dit recept ook wel wat speling toelaat. Zie het dus meer als een basisrecept waarmee je kunt vari├źren. Verstop bijvoorbeeld een restje rijst in de kom, of voeg nog meer kleur toe met radijsjes.

Ook vegan maken is niet moeilijk. Kies in dat geval voor vegan kroepoek en laat het eitje weg.

27x genieten: gezond broodbeleg om de dagelijkse boterham spannender te maken

Vega gado gado met tempeh
Bron: Culy

Benodigdheden voor 2 persnen

  • 200 gram aardappelen, gewassen en in hapklare stukjes.
  • 1/2 komkommer, de zaadlijsten verwijderd en in halve maantjes
  • 1/2 spitskool, in dunne reepjes en eventueel kort geblancheerd
  • 200 gram sperziebonen, in stukjes
  • 2 eieren
  • Handje taug├ę
  • 50 gram vegetarische kroepoek
  • 2 eetlepels gebakken uitjes
  • Sambal

Voor de tempeh:

  • 200 gram tempeh, in hapklare stukjes
  • 2 eetlepels sesamolie
  • 1 eetlepel ketjap manis

De kracht van het FODMAP-dieet (voor als je gevoelige darmen hebt)

Voor de saus:

  • 1 theelepel tamarindepasta
  • 1 kleine rode peper, in ringetjes
  • 2 eetlepels pindaÔÇÖs, geroosterd
  • 1 eetlepel pindakaas
  • 1/2 teentje knoflook
  • 4 eetlepels kokosmelk
  • Sap van 1/2 limoen

Zo maak je de gado gado met tempeh

Breng een pan met gezouten water aan de kook en kook de aardappelen beetgaar. Giet af en hou de aardappelen apart. De pan kun je nu opnieuw gebruiken voor de eieren: kook ze daarin gedurende 7 minuten en spoel af onder koud stromend water. Pel ze en halveer ze.

Verhit een laagje plantaardige olie in een andere pan en bak de stukjes sperziebonen knapperig. Schep uit de pan en voeg 2 eetlepels sesamolie toe. Bak hierin de stukjes tempeh tot ze knapperig zijn en voeg er een theelepel sambal aan toe. Roer goed en hou op laag vuur warm.

Doe alle ingredi├źnten voor de saus in de blender. Proef en breng eventueel extra op smaak.

Verdeel alle ingredi├źnten over twee kommen en lepel er wat van de saus over. Lepel nog wat extra sambal over de gado gado met tempeh.

Vega gado gado met tempeh
Bron: Culy

D├şt is het effect van een week niet sporten op je mentale gezondheid

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Vegan kookinspiratie nodig?

Schrijf je in voor de mailing en ontvang BEDROCK's Grote Vegan Kookboek pl├║s elk weekend de best gelezen artikelen ­čî┐

Reageer op artikel:
Vega Vrijdag: gado gado met tempeh
Sluiten