Leonie Collombon
Leonie Collombon Reizen 14 mrt 2024
Leestijd: 2 minuten

Wijze lessen van Floortje Dessing: waarom heimwee ook positief kan zijn

Als iemand noemenswaardige ervaring met reizen heeft, dan is het Floortje Dessing wel. Hoewel ze vroeger liever nooit thuis was, beseft ze tegenwoordig dat heimwee ook positief kan zijn. Als je het haar vraagt, moeten we die gevoelens zelfs koesteren.

Reisliefhebber? Grote kans dat je dan wel eens geïnspireerd bent geweest door het leven van Floortje Dessing. De presentatrice trekt voor haar programma’s alle continenten over en bezocht de verste uithoeken van de wereld. Tijdens die reizen deed ze veel inzichten op, waarvan ze een aantal wijze lessen deelt in haar boek Heimwee moet je koesteren.

Zo zet je heimwee om in iets positiefs

Met die titel verklapt ze eigenlijk de grootste les die ze in de afgelopen jaren leerde al: heimwee? Dat is lang niet zo vervelend als je in eerste instantie zou denken. Mits je een veilige en geliefde thuisbasis hebt, dan. Dessing ontdekte tijdens één van haar vele reizen hoe heimwee omgezet kan worden in iets positiefs.

Terwijl ze een avond met een groep uitgezonden jongens doorbracht, kwam het besef. De jongens zongen een lied en konden hun tranen nauwelijks bedwingen. “Zo dicht zat het verdriet en het gemis van thuis onder de oppervlakte,” schrijft de presentatrice over die ervaring. In dat verdriet zag ze echter ook iets moois: “Het betekende dat datgene wat ze achter zich hadden gelaten, voor zoiets moois stond dat ze niets liever wilden dan ernaar terugkeren.”

Dankbaar voor wat er thuis is

Fervent reizigers zullen echter ook het onrustige gevoel dat Dessing ervaart zodra ze te lang thuis is, herkennen. Het avontuur lonkt en er staan nog ontelbaar veel plekken op de wishlist. Toch kan Dessing sinds de ontmoeting met die jongens beter met dat gevoel omgaan.

“Deze ervaring deed me inzien dat mijn thuisbasis ook onvoorstelbaar waardevol is. Het is een plek waar er van me gehouden wordt en waar ik onvoorwaardelijke vriendschap ervaar. Waar mijn herinneringen opgeslagen liggen en waar ik altijd op kan terugvallen. Als je het zo bekijkt, is heimwee hebben alleen maar een groot voorrecht.”

Natuurlijk is dat gevoel ook een privilege: niet iedereen heeft een veilige en geliefde thuisbasis om naar terug te keren. Dat je heimwee moet koesteren, is dus een wijze les die we de volgende keer maar wat graag meenemen op reis -om vervolgens weer dankbaar naar huis te gaan.

heimwee positief
Bol.com

Koop Heimwee moet je koesteren – Floortje Dessing hier.

Zó word jij een slow traveler

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️