Maartje Vis
Maartje Vis Betere wereld 5 feb 2024
Leestijd: 2 minuten

Expositie ‘What goes around comes around’ laat zien hoe de mode-industrie duurzamer kan

Het Fashion For Good Museum heeft een laatste tentoonstelling: ‘What Goes Around Comes Around‘. De ontwerpers, ondernemers en innovators willen op een baanbrekende manier een nieuwe mode-industrie creëren en komen met nieuwe oplossingen rondom duurzaamheid, de mens en de planeet.

De modetentoonstelling staat dan ook in het teken van duurzaamheid en circulariteit en het is de final call for action om de mode-industrie te veranderen.

De mode-industrie beschadigt onze planeet: ‘What Goes Around Comes Around‘ laat zien hoe het anders kan

Afgelopen zaterdag, 27 januari, opende de tentoonstelling haar deuren. Vijf maanden lang kan het publiek het werk van de kunstenaars, ontwerpers en uitvinders bekijken.

Op 5 juni 2024, die dag, World Environment Day, eindigt de tentoonstelling en sluit het museum ook haar deuren. Daarmee is dit dus echt de laatste oproep van het museum tot een collectieve actie, iets wat de mode-industrie volgens hen hard nodig heeft.

‘What Goes Around Comes Around’ laat ons een nieuw systeem voor de mode ontdekken

De bezoekers kunnen via inspirerende installaties ontdekken hoe een circulaire mode-industrie eruit ziet. Op dit moment is er namelijk nog een lineair systeem voor mode en dat heeft een steeds groter negatief effect op de mens en de planeet, het wordt ook wel het ‘take-make-waste’-model genoemd en daar moeten we dus écht vanaf.

Het museum vertelt nog één keer over de mode-industrie: wat is er veranderd? Waar kunnen we naar uitkijken? Hoe kunnen we samen bouwen aan een nieuwe mode-toekomst?

Te veel textielafval

Met zijn allen zorgen wij als consumenten voor heel veel textielafval per jaar en dit blijft toenemen. De Nederlandse overheid stelde daarom al eerder vast het doel te hebben om in 2050 te draaien op een volledig circulaire economie. Dat houdt in dat we zuiniger en slimmer met producten omgaan.

Voor de mode-industrie betekent dat ontwerpen zonder afval of vervuiling te creëren, dat kan op bijvoorbeeld door materialen te recyclen in plaats van weg te gooien. Een circulair systeem vermindert ook de druk op natuurlijke hulpbronnen en werkt herstellend en regeneratief.

What Goes Around Comes Around‘ bezoeken

De duurzame expositie bestaat onder andere uit het werk van Mara Weimans, Ronald van der Kemp, The Patchwork Family en Atelier Reservé.

Wie dus geïnteresseerd is in de mode-industrie, hoe we die duurzamer kunnen maken en hoe je zelf creatief actie kan ondernemen, kan een kijkje nemen bij de tentoonstelling: “What Goes Around Comes Around” in het Fashion For Good museum.

De plek waar kunst en spiritualiteit bij elkaar komen – The TittyMag Festival

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️