Annemarie Hartsuiker
Annemarie Hartsuiker Betere wereld 28 sep 2023
Leestijd: 5 minuten

Eva: ‘Het nieuwe werken is buitenwerken’

Je hebt de Digital Nomads die de hele wereld over vliegen om op speciale plekken te werken, maar je hebt óók buitenwerkers, mensen die het liefst in het bos of aan zee hun laptop open slaan. Eva is zo’n buitenwerker en noemt het strand haar Beach Office.

Door Meet in Friesland werd ze uitgenodigd om in het noorden van Nederland te buitenwerken. Dat was een feestje.

De voordelen van buitenwerken

Het is altijd al mijn droom geweest om te werken vanuit een busje. Gaan en staan waar je wilt en je laptop openslaan op de mooiste, remote plekken.

Mijn gebeden werden gehoord want ik mocht drie dagen buitenwerken vanuit een e-campervan van Leavv. Deze campervans zijn elektrisch, gloednieuw en groot genoeg dat je er zelfs met vier personen in kunt slapen. De accu kan zo’n 250 kilometer mee.

Dat laden vond ik een beetje spannend omdat ik dat nog nooit had gedaan, maar eigenlijk is het super makkelijk. Via een app kan je makkelijk alle laadplekken zien en omdat deze e-campervans kunnen snel laden, zat de accu na zo’n 40 minuten alweer helemaal vol.

Ik spreek met Yvonne van Meet in Friesland af bij een van de meest schattige campings in Friesland, camping Vrijhaven. Dit is een boetiek camping aan het water, met mooie huisjes, kampeerplekken en een beach bar.

Met Yvonne heb ik het over de voordelen van buiten werken. Zelf ervaar ik altijd veel meer creativiteit en productiviteit in mijn Beach Office. Yvonne beaamt dit, en vertelt dat buitenwerken ook stress verminderd en dat een groene omgeving zorgt voor minder burn-outs.

Friesland is de ideale plek om te buitenwerken, met veel weilanden, bossen en water. Uit onderzoek blijkt dat Friezen de gelukkigste mensen van het land zijn.

Dat terwijl Friezen minder verdienen en lager opgeleid zijn. Ik zit in mijn e-campervan voor het Friese water en zie kinderen keihard lachend met hun boten spelen. Ik snap wel waarom de Friezen zo gelukkig zijn. Waar de meeste mensen in de Randstad in een soort ratrace leven, is het in Friesland zo heerlijk rustig. Iedereen begroet elkaar en omdat er bijna geen bebouwing is, op een paar boerderijen na, komt je hele mind tot rust. Het Friesland effect.

Van Yvonne krijg ik een paar buitenwerk tools: een grote adapter, een scherm om mijn laptop tegen het zonlicht te beschermen en een standaard die ik zelfs op de e-campervan kan vastmaken om staand te werken.

Super handig! Camping Vrijhaven is een van de campings die Meet in Friesland aanraadt om te buitenwerken. Je kunt hier geweldig aan het water zitten of gebruik maken van hun Tiny Office.

Friesland is mijn favoriet

Wat nog meer fantastisch is aan Friesland, is dat mensen nog meer met de natuur leven. Lokale, verse producten zijn hier de norm.

Ik ga naar Omke Jan voor het diner waar ze dus alleen koken met seizoensgebonden en lokale ingrediënten. Ik moet eerlijk zeggen dat ik nog nooit zo lekker heb gegeten. De zelfgemaakte, gebrande yoghurt is een aanrader.

De volgende dag spring ik mijn campervan om nog een andere mooie buitenwerk spot te vinden. Die vind ik al snel bij Badmeester Keimpe. Dit is een restaurant gelegen aan het water, met een haven en strandje ernaast. Het terras is super groot en de perfecte plek om onder een parasol je laptop open te slaan.

Aanrader is om de gerookte paling te bestellen, die roken ze namelijk zelf op het terras. Hoe tof is dat? Tussen het werken door, kun je een dip nemen in het zoete water.

Na een goede werkdag zo in de buitenlucht, tuf ik door het Friese landschap naar mijn tweede slaapplek: Smûk Recreatie. Ik word verwelkomd door een gezellige Friese stabij en de dochter van het stel dat deze camping runt. Het is nog steeds boven de 30 graden en ze vraagt dan ook of ik gebruik wil maken van hun e-sloep. Dat is nog eens een goede afsluiter van de werkdag! Deze camping ligt ook aan het water en vanaf de grote steiger neem ik een duik.

Daarna pak ik de e-sloep en vaar door de Friese meren. Ik ben vergeten dat de bruggen al om zeven uur ’s avonds dichtgaan en als ik om acht uur terug wil varen, sta ik voor een dichte brug. Ik krijg even paniek en zie al helemaal voor me hoe ik moet slapen op de boot.

Maar ook dit is Friesland, ik mag het bootje gewoon bij een huis aanmeren en ik word opgehaald door de dochter van Smûk Recreatie.

Terwijl ik aan het varen was, had zij een BBQ voor me klaargezet. Lokaal vlees, groenten en biertjes. Ik laad alles uit mijn busje: een tafel, stoelen, borden en bestek. Handig dat je alles zo bij de hand hebt. Terwijl ik de BBQ-master in mezelf naar boven laat, word ik getrakteerd op de mooiste zonsondergang van Nederland.

Wakker worden in een busje vind ik fantastisch. Al lekker vroeg kan ik de deuren openslaan en waait er een windje door mijn bus. Dat camping Smûk Recreatie ook op de lijst van Meet in Friesland staat als buitenwerk plek, snap ik wel.

Ze hebben een grote safaritenten met lange tafels waar je lekker aan kunt werken. Ik neem een hap van mijn Friese suikerbrood en begin aan m’n eerste artikel van de dag.

Buitenwerken in de winter

Ik ben al langer fan van buitenwerken en zit al zo’n vijf jaar niet meer op kantoor. Vanaf een camping, zeilboot of een strandtent werken, is voor mij dus heel normaal.

Essentieel zijn wel stroom en goed internet. Ik neem altijd een powerbank mee en heb onbeperkt internet waardoor ik op mijn hotspot kan werken als er geen internet is. Hoe ik dit in de winter doe?

Bij koudere temperaturen moet ik helaas wel vaker binnen zitten maar ik zorg er altijd voor dat ik vaak genoeg in de buitenlucht ben. Telefoontjes of vergaderingen kan ik al wandelend door de natuur doen of na een stressvolle deadline, ga ik altijd meteen naar buiten om te bewegen.

Zin om ook een keer te buitenwerken? Huur een Leavv campervan bij camping Natuurlijk de Veenhoop en hop zo Friesland door.

Je kunt natuurlijk ook gewoon een huisje huren en vanuit daar werken, of een hei-sessie organiseren in de Friese natuur. Wedden dat je veel creatiever en productiever bent? Friesland doet wat met je.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️