Rosa Bertram
Rosa Bertram Planeet 24 nov 2022
Leestijd: 4 minuten

Hoe (niet) duurzaam zijn essential oils eigenlijk?

Essential oils hebben een ware opmars gemaakt in het mindfulness-landschap. De markt van essential oils werd in 2o16 op een waarde van 6.63 miljard dollar geschat en dit jaar wordt het al geschat op een waarde van zo’n 11.67 miljard dollar. Een drupje essentiële olie voor een betere slaap lijkt onschuldig, maar hoe duurzaam is de essential oil-industrie eigenlijk?

Een essential oil lijkt op het eerste gezicht een mooi natuurproduct dat we voor allerlei dingen kunnen gebruiken: als parfum of als remedie tegen kwaaltje. Maar helaas blijken essential oils niet bepaald duurzaam.

Essential oils: wat zijn het?

Een essential oil is ook wel een etherische olie: een pure olie van die door stoomdestillatie uit allerlei bomen en planten wordt gehaald. Met andere woorden: is zijn zéér geconcentreerde destillaten of sappen.

Vooral aromatische planten lenen zich hier perfect voor. Denk aan: lavendel, eucalyptus, citroen of pepermunt. Ze werden voor het eerst gebruikt in het oude India, Perzië en Egypte.

We zijn gek op kristallen, maar hoe ethisch zijn ze eigenlijk? Dit is de schaduwkant van kristallen

De naam ‘olie’ is echter een beetje misleidend, want het bevat geen vet. De olie uit de planten is vloeibaar, daarom is de olie het beste te mengen met een vette olie voordat je het op je huid aanbrengt. Bijvoorbeeld lavendelolie op je slapen werkt rustgevend. Of eucalyptus op je borst als je verkouden bent.

Ook werken essential oils perfect als een aromatische therapie. Je drupt wat essentiële olie op je kussen of doet het in een diffuser zodat de heerlijke geur door de kamer wordt verspreid. Heerlijk voor jezelf of een mooi, bewust cadeau om aan een ander te geven.

Ware het niet dat de olie uit de mindfulness industrie een stuk minder duurzaam is dan je zou denken. Hoe zit dat?

Hoe (niet) duurzaam is essential oil?

Om maar meteen met de deur in huis te vallen: een drupje essentiële olie op je huid voor een beter humeur of een rustgevend gevoel, is helaas een stuk minder onschuldig dan het lijkt.

Niet alleen omdat 90 procent van de etherische oliën bewezen contactallergie veroorzaken als ze onverdund met de huid in aanraking komen, maar ook omdat de grondstoffen om de oliën te kunnen maken op een niet altijd op een milieuvriendelijke manier gemaakt kunnen worden. Helemaal niet op zo’n grote schaal.

De productie van de essentiële olie is behoorlijke intensief. Zo zijn er 30 tot wel 50 rozen (!) nodig om slechts één druppel rozenolie te maken. En wel 50 citroenen om één flesje van 15 ml citroenolie te maken van het met DoTerra – dat veel kritiek over zich heen kreeg. Ook vanwege de gezondheidsclaims die het bedrijf maakt.

Het maken van essential oil is dus arbeidsintensief en vergt ontzettend veel grondstoffen. En wat terwijl de flesjes niet gekscherend duur zijn. Dus kan je je afvragen: wie betaalt er dan wél die prijs?

De planten worden óf in grote getale uit het wild geoogst óf er wordt een monocultuur in gang gezet, wat schadelijk is voor de biodiversiteit in de omgeving. Gezien de grootte van de markt, is de kans klein dat er enkel in het wild wordt geplukt. De meeste planten worden hiervoor dus gekweekt.

Zo gebruik je essential oils wél verantwoordelijk

Betekent dit dat je essential oils nu moet skippen? Je kunt het natuurproduct prima gebruiken, maar houd hier dan wel rekening mee:

  • Zorg dat je de olie niet te vaak onnodig gebruikt, en altijd op aanraden van een arts.
  • Koop geen essential oils van planten die in gevaar zijn. Onderzoek wat de impact is op de lokale omgeving als een hele planten soort wordt uitgeput.
  • Bedenk alternatieven: vind je rozengeur lekker, maar voel je je niet goed bij het idee dat er 50 rozen nodig waren om die ene druppel te maken? Overweeg dat rozenwater, het wordt gemaakt van een bijproduct. Het is minder puur en heeft daarom minder rozen nodig, hoewel het wél dezelfde voordelen heeft.
  • Zorg goed voor je oliën en bewaar ze op een droge, koele plek.
  • Maak zelf etherische olie van een product dat in overvloed is. Zo woekert in Portugal de eucalyptusplant en is het tot last. Een perfect voorbeeld om daar zelf zo’n olie te maken.

Weet dat het als consument aan jou is om bewuste keuzes te maken en de gevolgen van de industrie te kennen.

Wat is het nut van diffusers en essentiële oliën?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️