Annemarie Hartsuiker
Annemarie Hartsuiker Psyche 18 mei 2023
Leestijd: 6 minuten

Suzanne over de kracht van je energiesysteem en hoe je je eigen blokkades kan herkennen

‘’Alles is energie’’, een uitspraak die je vast vaker voorbij hebt zien komen, maar wat is energie nou echt? En wat heb je eraan in je day to day life? Ik had een mooi gesprek met Suzanne Wentink, ‘Energetisch coach & Zen Shiatsu Therapeut’ en dat opende mijn ogen over ons energiesysteem en de blokkades. Je lichaam heeft twaalf hoofdmeridianen, ook wel energiebanen genoemd. Hier doorheen stroomt de Qi, jouw levensenergie.

Je kan best een tijdje zonder eten, een paar dagen zonder drinken, een paar minuten zonder zuurstof maar je kan geen seconde zonder Qi.

Is er geen Qi? Dan is er geen leven

Je Qi geeft weer hoe belangrijk het is om de stroom van energie in beweging te houden. Een blokkade in een van de meridianen zorgt voor een blokkade in je leven. Je merkt dit niet alleen in je fysieke lichaam (door pijn of ongemak) maar ook in mentale processen (door een vol hoofd of bepaalde gedachtes).

Jouw energiesysteem heeft zo de kracht om je leven moeiteloos te laten stromen of het te vertragen en stagneren. Om beter te begrijpen hoe je het kan inzetten zodat het VOOR je werkt, beginnen we bij het begin.

Het lichaam heeft twaalf meridianen die allemaal gekoppeld zijn aan een bepaald element. In de basis liggen vijf elementen: Hout, Vuur, Aarde, Metaal en Water met elk specifieke kenmerken en thema’s die een uitwerking hebben op jouw fysieke en mentale welzijn. Deze zijn verbonden aan het energiesysteem en de daarbij horende blokkades.

Hoe kan je herkennen of je blokkades hebt in een van deze vijf elementen en energiesysteem?

Hout element

Het hout element staat in relatie met de Lente. Het is de krachtige en moedige energie van een zaadje dat door de aarde breekt om uit te komen in een wereld die het nog nooit heeft gezien, niet wetende wat daar te wachten staat. Het gaat over beslissingen nemen, een heldere visie hebben, creatiekracht en lef. Het is de explosieve groei die in de lente zo
zichtbaar is en dit representeert de snelheid die past bij het hout element.

Ben jij iemand die veel aan het wikken en wegen is? Die moeilijk beslissingen kan nemen? Die juist honderd ideeën heeft maar geen een tot (volledige) uitvoer kan brengen? Vind je het
lastig om je richting te bepalen en merk je dat je soms inflexibel bent? Stug en met controle vasthouden aan dat wat je voor ogen had in plaats van flexibel meebewegen als bamboe? En herken
je bovendien de behoefte aan snel snel snel? Dan valt er wat te halen in het hout element.

Vuur element

Het vuur element staat in relatie met de zomer, wanneer alles in volle bloei is. Zichtbaar voor iedereen die het wil zien stralen de bloemen naar de buitenwereld. Het is het optimale
genieten van de overvloed die de warmte ons biedt. Het staat in relatie met o.a. het hart en het hart open op de tong. Daarom gaat het over de woorden die je spreekt en hoe
gemakkelijk dit gaat.

Sla je dicht in moeilijke gesprekken? Kan je de juiste woorden vinden, ga je haperen of stotteren? Spreek je authentieke woorden die bij jou passen of kijk je naar wat een ander zegt en herhaal je dat? Kortom ben je in staat gezien en gehoord te worden zoals je werkelijk bent?

Aarde element

Het aarde element is gekoppeld aan de nazomer en daarmee aan het moment dat je de vruchten kan plukken van alles wat je ooit gezaaid hebt. De vraag hier is: kán jij ontvangen?
Of houd je juist teveel vast? Het gaat over de balans tussen geven en nemen, over stevig geaard kunnen zijn en niet snel uit het veld geslagen worden. Het heeft te maken met
(overmatig) piekeren en malen en veel bezig zijn met wat de buitenwereld van je vindt.

Ben jij geneigd meer te geven dan te nemen? Laat je je snel uit het veld slaan? Voel je je vaak niet goed genoeg en vergelijk jij je veel met je omgeving? Wil je graag aardig gevonden
worden? En vind je het bovendien lastig om in een overvloed mindset te leven? Dan is dit het element waar je veel balans in kan herpakken.

Metaal element

Het metaal element is gelinkt aan de herfst en gaat daarmee over loslaten. En loslaten ligt altijd op de weegschaal met vasthouden: hoe rigide ben je in je denken en doen? Ben jij
strikt en streng over hoe het leven moet gaan? Ben je geneigd perfectionistisch te zijn en kan je moeilijk nee zeggen?

Hier is een balans te vinden tussen verkramping en verzachting. Bij een grote verkramping is er geen ruimte: geen ruimte voor échte verbinding met jezelf waardoor je niet goed in staat bent om je emoties te voelen maar ook om ‘aan te voelen’ of iets zuiver is of niet. Op deze manier staat het in verbinding met je intuïtie.

Daarnaast het het moeilijk zijn om jezelf met een ander te verbinden. Je voelt je comfortabel ‘aan de zijlijn’ en blijft zo op veilige afstand van écht contact maken met de ander.
Vind je het moeilijk om ruimte in te nemen? Om nee te zeggen en los te laten? Ervaar je moeite in het verbinden met jezelf of anderen? En heb je soms een overmatige behoefte aan
structuur? Dan kan het metaal element interessant voor je zijn.

Water element

Het water element is gekoppeld aan de winter. Dit is het moment van stilte, naar binnen keren, herijken en ontspannen. Het is het terugkomen naar vertrouwen en de angst loslaten.
En dat is ook de balans waar het over gaat: Leef je vanuit vertrouwen of heeft angst de overhand? Ook ligt jouw bestemming in het water element opgeslagen. Het doel van je bestaan hier op
aarde.

Ben je in staat om deze te volgen of wordt je teveel overspoelt door belemmeringen? Het staat niet voor niks o.a. in relatie met de nieren en dit vormt een mooie link naar je hart:
‘’In hart en nieren’’ betekent dus niet alleen met volle overtuiging ergens voor gaan, maar ook dat je het pad van jouw unieke bestemming bewandeld. Doe je dit niet? Dan raak je uitgeput en kom je in overlevingsstad.

Je energiesysteem verlossen van blokkades

Kortom: Stroomt jouw Qi vrij, dan stroomt je leven moeiteloos en houd je dus tijd over. De taken die normaliter een halve dag in beslag namen? Die doe je nu met gemak in twee uur tijd.
De moeizame gesprekken met je baas of vriend? Die verlopen nu soepel en vanuit zelfverzekerdheid.

Herken je jezelf in één of meerdere elementen en wil je weten hoe je hiermee aan de slag kan? Keep an eye open want binnenkort komen er korte video’s online met gemakkelijke oefeningen gelinkt aan de verschillende elementen & blokkades.

Suzanne Wentink is Energetisch Coach & Zen Shiatsu Therapeut  –

Ze helpt vrouwen en ondernemers om energieblokkades op te heffen zodat ze kunnen ervaren hoe moeiteloos het leven kan stromen en ze échte Vrijheid, Vreugde en Voldoening gaan belichamen in elke dag.

 

Instagram: @suzanne.wentink

EFT: een zelfhulp tool waarbij je emotionele blokkades wegtikt met je vingers

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️