Malu Kirschbaum
Malu Kirschbaum Betere wereld 20 nov 2022
Leestijd: 4 minuten

Hoe kun je energie besparen in de badkamer?

We schreven al artikelen over hoe je energie kunt besparen in de keuken en ook vertelden we hoe je je herfst kunt verduurzamen, zonder het koud te krijgen. Om daarop verder te borduren onderzochten we hoe we het milieu (en onze portemonnee) een beetje helpen in onze badkamer.

We geven tien handige tips om het water- en energieverbruik in je badkamer wat te verlagen.

Energie besparen in de badkamer doe je zo

De badkamer is een ruimte die we vaak en intensief gebruiken. En hygiëne is belangrijk, dus het is ook wel logisch dat we hier veel water en energie verbruiken.

Helaas is dat niet alleen schadelijk voor het milieu, maar ook belastend voor onze portemonnee. Zéker met de huidige energieprijzen. Laat ons je helpen met energie besparen in de badkamer en met deze tips het verbruik zo laag mogelijk te houden.

1. Neem een douche in plaats van een bad

Oké de eerste tip is een inkopper, maar wist je dat er wel 150 tot 200 liter water nodig is om een bad te vullen? Terwijl een douchebeurt van vijf minuten ongeveer 50 liter water kost? En om al dat water te verwarmen heb je ook veel meer energie nodig.

Hoe hygiënisch is het nemen van een bad nu eigenlijk echt?

Daarom is het een stuk zuiniger om een douche te nemen. Heb je toch af en toe zin in een bad? Doe het dan samen met iemand anders. Zo bespaar je al snel de helft van het water en het is nog een stuk gezelliger ook!

2. Gebruik een douchetimer

Een douchetimer kan je helpen om korter te douchen. Zo’n timer heb je al voor een paar euro in huis. Het kan een zandloper zijn of een digitale douchetimer. Er zijn ook doucheradio’s te koop met een timer.

Je kunt ook jouw favoriete douchenummer opzetten dat maximaal vijf minuten duurt, om jezelf eraan te herinneren om op tijd de douche uit te zetten.

3. Douche minder vaak

De gemiddelde Nederlander doucht elke dag zo’n 7,5 minuut. Als je je in plaats daarvan twee keer per week bij de wastafel wast, scheelt dat flink.

4. Gebruik een waterbesparende douchekop

Een waterbesparende douchekop laat maximaal 7,2 liter per minuut door. In de praktijk betekent dit dat je met een waterbesparende douchekop zo’n twintig procent minder water en energie verbruikt dan met een standaard douchekop.

Met de huidige gasprijzen scheelt dit zo’n 85 euro op jaarbasis. Heb je een regendouchekop die je wilt inruilen voor een spaardouchekop, dan bespaar je zelfs zestig procent (en dus 255 euro per jaar).

Hoevaak zou je eigenlijk écht moeten douchen?

Je merkt overigens niet dat er minder water out de douchekop komt, want er wordt lucht bijgemengd, dus je hebt toch een goede straal.

5. Neem een thermostatische mengkraan

We willen je niet op kosten jagen, maar als je toevallig gaat verhuizen en een nieuwe badkamer krijgt, zorg dan voor een thermostatische mengkraan. Die zorgt ervoor dat douchewater sneller op de temperatuur is die jij hebt ingesteld.

Dat is niet alleen prettig, maar het bespaart gemiddeld ook duizend liter water per jaar!

6. Laat de kraan niet lopen

Draai de kraan zo vaak mogelijk dicht als je je inzeept, je haren wast of je benen scheert. Het is natuurlijk gemakkelijk om de kraan te laten lopen, maar zo kan er tot wel twintig liter water per minuut verdwijnen. En dat loopt natuurlijk snel op.

7. Douche koud(er)

Een nieuwe trend is natuurlijk koud douchen. We geven toe, het is even wennen, maar het is hartstikke gezond! Je wordt er alerter van, het geeft je immuunsysteem een boost (evenals je huid en je haar) en het versnelt spierherstel. Koud douchen schijnt zelfs stress te verlichten en depressie te voorkomen.

8 redenen om vaker koud te douchen (+ tips om het vol te houden)

Nog nooit koud gedoucht? Probeer dan eerst eens te eindigen met tien seconden koud water en tel daar steeds weer tien seconden bij op. Zo train je je lichaam en geest voor een koude douche. Eén ding is zeker: daarna warm je snel weer op!

8. Kies voor duurzame verlichting

Net als in andere ruimtes bij je thuis, kies je best voor ledverlichting in de badkamer. Die gebruikt minder energie en branden maar liefst 20.000 tot 40.000 uren.

Ter vergelijking: een spaarlamp brandt slechts 7.000 uren en een gloeilamp maar 1.000 uren. Ledverlichting is dus de beste keuze om energie te besparen in de badkamer, met name lampen die voorzien zijn van het EU-energielabel A++.

9. Neem een waterbesparend toilet

Ook hier geldt weer dat we je niet op kosten willen jagen, maar mocht je net je badkamer gaan verbouwen: kies dan voor een waterbesparend toilet. Bijvoorbeeld een exemplaar zonder spoelrand. Deze wc verbruikt niet alleen minder water, maar is ook hygiënischer en makkelijker schoon te maken.

25 (eye-opening) feiten over water die je waarschijnlijk nog niet wist

Combineer het toilet met een dubbel bedieningspaneel. Dit bestaat uit een keuzeknop voor een kleine of grote spoeling (drie en zes liter). Een kleine spoeling is meestal voldoende, waardoor je waterverbruik aanzienlijk daalt.

10. Druk op de juiste knop (van het toilet)

Veel toiletten hebben al een dubbel bedieningspaneel: een grote knop én een kleine kop om het toilet mee door te spoelen. Heb je alleen geplast? Gebruik dan de kleine knop, om water te besparen. En bij een grote boodschap? Nou, je snapt het wel.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️