Annemarie Hartsuiker
Annemarie Hartsuiker Psyche 9 apr 2024
Leestijd: 3 minuten

Ellie Brik (80): ‘Onderneemt alle uitjes alleen, maar voel me niet eenzaam’

Ellie Brik is een icoon in wandelland en voor BEDROCK spraken we haar al eerder over de vele wandeltochten die ze alleen ondernam. Tijdens deze wandelingen, die haar zielsgelukkig maakten, kwam ze op de mooiste plekken. Deze uitjes ondernam ze allemaal alleen, maar ze voelde zich nooit eenzaam.

Wij spraken Ellie over haar nieuwe boek Alle dagen zondag: 80x eropuit in Nederland & België. In haar laatste boek deelt ze tachtig plekken omdat ze deze mooie leeftijd dit jaar bereikt. Wat haar betreft is het nu alle dagen zondag. Want alleen of niet, een saaie zondag bestaat niet, wat Ellie betreft.

Wandelen als kind

“De zondagen in mijn jeugdjaren waren niet echt saai, maar ik mocht nooit buiten spelen. Ik mocht wel op zondagmiddag samen met mijn ouders en mijn zusjes wandelen of op bezoek gaan bij mijn opa en oma.

Ik kom uit een gelukkig gezin met lieve ouders en ik heb goede herinneringen aan verjaardagen en feestdagen die uitgebreid met familie werden gevierd. Later, tijdens mijn huwelijk, ondernam ik de leukste zondagse uitjes met mijn man en twee dochters. Dit waren bijvoorbeeld autotochten door Nederland, waarbij wij regelmatig een museum bezochten.”

Hoe ben je op dit boek gekomen?

“Dit boek Alle dagen zondag was het idee van de uitgever bij wie ik in 1999 ben begonnen met het schrijven van de eerdere serie reisgidsen met 52 wandelingen, waarin ik 52 steden en dorpen in Nederland, België en ook Duitsland heb bezocht. Maar omdat dit ‘t laatste boek is wat ik voor Mo’Media heb gemaakt en ik dit jaar ook 80 jaar word, vond hij het een mooi idee om tachtig van mijn meest favoriete steden en dorpen in een speciale uitgave te bundelen.”

Heb je alle plekken zelf gezien en mogen beleven?

“Ik heb alle plekken in mijn boeken zelf gezien en beleefd. Het is de enige manier om de sfeer van een stad of dorp te kunnen beschrijven. Ook een museum en een restaurant moet je van binnen kunnen zien om je er een beeld van te kunnen vormen.”

Wat is de beste dag voor een uitje in Nederland?

“Eerlijk gezegd is de zondag de beste dag voor een uitje in Nederland. Niet alleen doordat er dan minder files zijn, maar ook omdat er op zondag in een stad of dorp meer rust heerst dan op een doordeweekse dag.”

Onderneem jij deze uitjes ook alleen?

“Ik heb al deze uitjes in mijn eentje gedaan. Vriendinnen vroegen weleens of ze een keertje mee mochten tijdens een wandeling, maar als ik dat deed, vergat ik door alle gezelligheid foto’s te maken of details van de route op te schrijven, waardoor ik de wandeling in mijn eentje over moest doen.”

Tips van Ellie Brik voor mensen die eenzaam zijn en erop uit willen:

“In het begin vond ik het weleens lastig om in mijn eentje te gaan lunchen of in een hotel te overnachten, maar daar ben ik inmiddels wel aan gewend.

Mijn eerste tip: koop een museumjaarkaart. Ik heb in mijn leven heel wat musea bezocht en het verveelt werkelijk nooit, bovendien ben je nooit echt alleen in een museum. Ook een bezoek aan een hortus of kasteeltuin behoort tot mijn favorieten.

Mijn tweede tip: ga op een mooie dag een koffie of thee drinken op een zonnig terras. 

Mijn derde tip: maak een lange wandeling, maakt niet uit of het door een stad is of langs het strand, maar van wandelen word je echt gelukkig.”

Ben jij benieuwd naar het nieuwste boek van Ellie Brik? Je koopt Alle dagen zondag 80x eropuit in Nederland & België van Ellie Brik, € 28,50 via Bol.com

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️