Rosa Bertram
Rosa Bertram Psyche 4 nov 2022
Leestijd: 2 minuten

Het effect van een uurtje wandelen in de natuur vs. een wandeling in de stad

Dat wandelen goed voor je is, hoeven we je vast niet meer te vertellen. Maar dat slechts één uurtje wandelen in de natuur al een groot positief effect heeft in je brein, wist je vast niet. We praten je bij.

Een Duits onderzoek laat namelijk zien wat de effecten kunnen zijn op wandelen in de natuur versus wandelen in een stedelijke omgeving.

Wandelen in de natuur

Onderzoekers uit Duitsland waren benieuwd hoe het brein zou reageren op wandelen in de natuur tegenover wandelen in een meer urban omgeving, bijvoorbeeld in een een stad dus.

https://www.bedrock.nl/vaker-op-vakantie/

Wandelen is immers wandelen zou je zeggen, dus zou het in welke omgeving dan ook een positief effect moeten hebben. Maar dat blijkt niet per se zo te zijn, zo bleek uit het onderzoek.

Het onderzoek

Om er achter te komen wat het verschil is tussen de impact van een wandeling in de natuur versus wandelen in de stad, onderzochten de onderzoekers 63 respondenten.

Ze werden gevolgd met een speciale fMRI machine die de breinactiviteit van de wandelaars goed in de gaten hield. De respondenten werd vervolgens gevraagd om een uurtje te wandelen door óf een bos óf door een winkelstraat. Wat bleek?

Amygdala

De amygdala – het gedeelte in het brein dat onze vecht- of vluchtmodus triggert – werd minder geactiveerd na een uur-lange wandeling in de natuur. Terwijl deze stabiel bleef tijdens de wandeling in de stedelijke omgeving.

Waarom natuur een mens zo gelukkig maakt

“Deze resultaten suggereren dat een wandeling maken in de natuur salutogene effecten kan hebben op stressgerelateerde hersengebieden en kan een preventieve maatregel zij tegen mentale belasting en mogelijke ziekte”, aldus één van de onderzoekers.

Van een uurtje wandelen in de natuur word je dus bewezen minder gestrest. Hoe fijn is dat?

Strandwandeling

Als je dacht dat dat al snel was, lees dan even verder. Uit dit onderzoek blijkt namelijk dat het maken van een wandeling van 20 minuten op het strand wonderen doet voor je gezondheid. Hoe zit dat?

Het onderzoek werd gericht gedaan op het effect van blauwe ruimtes op ons welzijn. Denk aan water, meren en dus stranden. Daaruit bleek inderdaad dat wanneer je regelmatig wandelt, dat een positief effect kan hebben op je algehele welzijn en je stemming.

Wandelen in Zweden: 5 klassieke hikes door de Scandinavische natuur

De onderzoekers concludeerden dat wie in de buitenlucht liep, zich beter voelde wat betreft zijn of haar mentale gezondheid, algehele vitaliteit en gemoedstoestand. Overigens was er weinig verschil te zien in de hart- en vaatziekten.

Voel je je gestrest? Ga dan dus lekker de natuur in, het bos, het park of het strand! En zeg nou zelf: een wandeling in de natuur is toch voor niemand een straf?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️