Josephine Kay
Josephine Kay Beweging 13 apr 2016
Leestijd: 7 minuten

Een verhaal over de strijd tegen de kilo’s: wat het met je doet en wat je leert over jezelf

Raaf (34) is van jongs af aan al bezig met performen. Na verschillende reclames, tv-optredens en YouTube-series maakt hij nu de online serie Phat, in samenwerking met de Makers Channel. Hij documenteert daarin zijn strijd tegen de kilo’s. Bedrock spreekt Raaf over leven met overgewicht, zelfliefde en afvallen.

Wanneer besloot je om af te vallen?

“Dat was in 2014. Ik deed toen mee aan Volg de Baas. Daar is de naam ‘Raaf de dikke geboren.’ Er werd mij gevraagd of ik dat OK vond. En dat vond prima. Ik was toch dik? Ik voelde me daar niet slecht over. Het was een groot gedeelte van mijn leven en mijn werk als entertainer.

Ik deed namelijk dingen die andere dikke mensen niet deden. Op mijn zwaarst woog ik 166,4 kilo. Iets waar ik zelf enorm van ben geschrokken. Ik zei altijd gekscherend dat ik ‘error’ woog. Omdat de meeste weegschalen mij niet konden wegen en dus een error aangaf.

Hoe je hormoonbalans invloed heeft op je gewicht

Ik dacht zelf dat het tegen de 150 was. Iets wat natuurlijk ook niet gezond is. Toen ik de kans kreeg om een eigen programma te maken lag ik in bed en was ik de film Generation Iron aan het kijken. Het ging over bodybuilding en de drive van deze mensen. Dat was het moment dat ik besloot om af te gaan vallen. Een paar maanden later begon ik.”

Hoe ben je begonnen met afvallen?

“De eerste stap die ik heb ondernomen om af te vallen was een consultatie bij personal trainer Wesley Kock van Goodvibes PT. Ik heb een intake gesprek met hem gehad over wie ik was, hoe ik zover ben gekomen (zo dik) en waar ik naartoe wilde en wat mijn plannen waren.

Daarna moest ik een eetdagboek bijhouden. Toen ik dat een maand had volgehouden besloot ik zelf onderzoek te doen naar eten. Ik kreeg een app waarin ik mijn eten kon opslaan en hierin zag ik wat ik mocht hebben qua kilocalorieën, koolhydraten, eiwitten en vetten.

Bewegen op gevoel en met je eigen lichaamsgewicht: maak kennis met Movement

Zolang ik binnen die parameters bleef zou ik afvallen. Het sporten kwam er uiteraard ook bij. Na het gesprek hebben we een fit-test gedaan om te zien waar ik stond. Dat was niet al te best natuurlijk. Hoewel ik hem verbaasd heb over hoeveel push-ups ik kon doen binnen een minuut!

Het kwam er op neer dat we zouden beginnen met twee keer per week sporten en dat zou naar drie keer in de week gaan. Inmiddels zijn we een jaar verder en sport ik voor sommige challenges van Phat wel 6 dagen in de week. Dat is redelijk intensief. Ik had ook besloten om naar een psycholoog te gaan, maar met sporten en gezond eten voelde ik me al stukken beter.

Ik veranderde van een depressief lamlendig mens, naar iemand die ineens zag wat hij wél voor elkaar had en begon van mezelf te houden. Iets wat ik allang niet meer had gedaan. Ik ben uiteindelijk dus niet naar die psycholoog gegaan.”

Hoe komt het dat je zo zwaar bent?

“Het begint allemaal met van jezelf houden. Dat deed ik niet. Daardoor kun je jezelf zo laten gaan. Want ieder weldenkend mens snapt dat jezelf kapot eten geen goed idee is. Het echte dik worden is op een vrij jonge leeftijd gebeurd.

Mijn moeder werkte in een bakkerij, daar mocht ik bij de afdeling gebak pakken wat ik wilde. Er was niemand om mij te stoppen. Tompoezen, moorkoppen en andere gebakjes gingen in groten getale naar binnen.

Toen ik oud genoeg was om alleen thuis te blijven, stond er een bakje met kleingeld waar ik patat van kon kopen bij de snackbar om de hoek. Ik kon pizza’s bestellen. Mijn zakgeld ging er in een minuut doorheen aan snoep. En dat ging allemaal dezelfde dag nog op.”

Is je gewicht een probleem geweest?

“Het is niet altijd een probleem geweest. Vooral toen ik jonger was kon ik een heleboel dingen die andere mensen met een normaal gewicht niet konden. Zoals de handstand, radslag, arabier en de spagaat. Ik kan ook erg goed dansen. Daar heb ik ook heel lang van geprofiteerd.

Zo kon ik als entertainer aan de slag. Ik werkte op feesten en festivals. Ik gaf ook niet zo om wat andere mensen van mijn lichaam dachten. Ik had overal lak aan en genoot van ieder moment met volle teugen. Dat straalde ik ook uit en gaf daarmee mensen een goed gevoel.

Dat was voor mij de ultieme high, mensen een mooie dag geven door mezelf te zijn. Daar ging ik erg goed op. De problemen kwamen pas later. Op een gegeven moment moest ik gaan timen wanneer ik naar de wc ging. Want helaas waren niet alle wc’s geschikt voor grotere mensen.

Vooral het afvegen was daarbij alsof ik elke keer een wonder moest verrichten. Dat zat me dwars. Plus het feit dat ik niet meer normaal mijn schoenen kon strikken, omdat bukken moeilijk werd.”

Heb je verdriet gehad om je gewicht?

“Ik ben wel down geweest, maar niet om mijn gewicht. Ik denk wel dankzij mijn gewicht. Ook ben ik wel verdrietig geweest, omdat ik mijzelf soms eenzaam voelde en depressief. Daar ging ik dan door eten. Dat was mijn manier om te troosten.

https://www.bedrock.nl/mayra-louise-interview-body-positivity/

Als ik dacht een dieptepunt te hebben bereikt, dan gebeurde er vaak iets waardoor ik mezelf weer kon oppakken. Een lief woord van iemand die ik niet kende, of een kus. Een bevestiging dat je het waard bent om liefde te ontvangen.”

Wat doet het mentaal met je om overgewicht te hebben?

“Bij mij triggerde het vooral een soort muur. Het deed mij niet zoveel wat anderen zeiden. En geloof me, als dik persoon is dat het eerste punt van aanval wat je tegen je krijgt. Ook als je gewoon over staat loopt en verder niks doet. Of als je aan het werk bent.

Mensen vinden het nodig om te bevestigen dat je dik bent door het tegen je te zeggen. Die mensen pakte ik soms vast en bedankte ze voor hun opmerkzaamheid. ‘Ik ben al jaren bezig en niemand viel het op. Gelukkig jou wel. Dankjewel voor het goedmaken van mijn dag.’

Wat ook goed werkte was om mensen voor te zijn met grappen als: ‘Misschien kennen jullie mij wel. Ik doe ook films. Ik was de stunt dubbel van Free Willy!’

Wow: dit is de invloed van diabetes op het hebben van een depressie

Maar het was vooral in mijn omgeving dat mensen bang waren voor mijn gezondheid. Ik lag er zelf niet zo wakker van. Omdat ik dacht dat het allemaal wel meeviel. Maar als je familie en beste vriend dan tegen je zeggen dat ze bang zijn dat je dood gaat als je zo doorgaat, dan is dat even slikken.

Dan had ik het soms even moeilijk en dacht ik daar wel over na. Echt van mijzelf houden deed ik niet. Maar jezelf dood eten is daar meer een gevolg van. Niet andersom. Ik merk dat de liefde voor mezelf en mijn zelfvertrouwen omhoog zijn gegaan door het sporten, gezonde eten en het afvallen.

Zelfs zo dat ik de hele dag vrolijk was. Voorheen had ik altijd moeite om vrouwen te versieren, dat ging ook steeds beter. Ik heb nu een hele lieve verloofde waar ik erg veel van hou. Dat had ik een jaar daarvoor niet kunnen bedenken.”

Heb je iemand waar je tegenop kijkt?

“Ik heb twee voorbeelden waar ik diep respect voor heb. Dat zijn mijn personal trainer Wesley Kock en Arnold Schwarzenegger. Wesley is naast mijn PT ook een goede vriend geworden. Iemand die ik erg hoog heb zitten als het gaat om sporten, maar ook levenszaken.

Ook al voel ik me soms nog wel eens rot: na met hem te hebben gesport voel ik me gewoon weer een stuk beter. Arnold is als atleet voor mij de koning. Hij was een pioneer die bodybuilding op de kaart heeft gezet. En bodybuilders waren mijn inspiratie om af te vallen. Het doorzettingsvermogen en wilskracht die deze sporters bezitten is iets wat ik ambieer. Iets waar ik aan vast kan houden.”

Raaf (34) is een geboren en getogen ‘Rotterdammert’. Na een aantal reclames, tv-optredens, videoclips, filmpjes, festival- en feestperformances werd hij gevraagd mee te werken aan Volg de Baas. Ook kun je hem kennen van Fijne Vrienden. Nu maakt hij Phat, in samenwerking met de Makers Channel.

6 adviezen van de oudste én gezondste mensen ter wereld

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️