Tessa Ham
Tessa Ham Werk 2 feb 2021
Leestijd: 3 minuten

Een simpele truc om je productiviteit een boost te geven

We hebben allemaal taken die we op moeten pakken, maar die we voor ons uit blijven schuiven. Morgen, dan ga je er echt mee aan de slag. Maar morgen blijkt weer dat je er geen energie, zin en tijd meer voor hebt. Dat is zonde, want zo kom je nooit aan de taken toe die echt belangrijk zijn. Herkenbaar? Gelukkig bestaat er een simpele truc waardoor je productiviteit een boost krijgt.

Stel jezelf de vraag: van alle dingen waar je momenteel energie voor hebt, wat zou je normaal gesproken het minst snel doen?

Niet meer taken uitstellen voor meer productiviteit

Vaak pak je eerst werk op waarbij je je meer comfortabel voelt. Zo’n ietwat intimiderende taak stel je uit tot het einde van de dag. Maar als het einde van de dag eenmaal aanbreekt, heb je er geen energie meer voor. Je verplaatst het naar morgen. Zo kom je in een vicieuze cirkel terecht. Voor je het weet heeft zo’n taak de hele week onderaan je to-do list gebungeld.

Een simpele truc om een boost in productiviteit te krijgen is dan ook door de taak gewoon te doen. Bij de productiviteitsmethode Eat the Frog begin je elke dag met de taak waar je het meest tegenop kijkt. Vaak is dit ook de taak waar jij je het minst comfortabel bij voelt.

Waarom werkt dit voor meer productiviteit?

Waarom zo’n productiviteitsmethode als Eat the Frog voor je kan werken, lezen we op Psychology Today. Voordat je een taak oppakt die buiten je comfort zone ligt, kijk je er tegenop. Je weet niet precies hoe je het gaat aanpakken. Je weet niet of je er goed in bent en hoeveel energie het je gaat kosten. Maar als je jezelf eenmaal hebt gepusht om de taak aan te pakken, zal je zien dat het juist energie geeft en extra motiverend werkt.

Lees ook: 3 mythes over productiviteit ontkracht

Maar niet alleen op de korte termijn zorgt een taak buiten onze comfort zone voor een boost in productiviteit. Het is namelijk ook juist dit soort werk waardoor je jezelf, je vaardigheden en je toekomstige kansen verbetert. Onbekende taken hebben vaak meer potentie om ons te helpen groeien dan de taken die we met twee vingers in onze neus kunnen uitvoeren.

Daarnaast zal je zien dat wanneer je de taken aanpakt die je normaal gesproken uit zou stellen, dit soort werkzaamheden ook steeds comfortabeler zullen voelen. De tijd waarin je deze taken normaal gesproken zou uitstellen, neemt af, waardoor je productiever bent.

Houd jezelf niet voor de gek

Veel mensen reageren op de angst voor werk buiten hun comfort zone, door maar heel hard te werken aan comfortabele taken. Ze negeren daarbij de ongemakkelijke taken die een hogere prioriteit hebben. Door deze taken bewust de prioriteit te geven, maak je het moeilijker om jezelf voor de gek te houden dat je ‘toch echt productief bent’. Je kunt wel heel druk zijn, maar dit is niet hetzelfde als productiviteit. Als je altijd alleen maar druk bent met werk waar je je comfortabel bij voelt, is er weinig kans dat je met je werkzaamheden daadwerkelijk de wereld of je leven verandert.

Auteur en psycholoog Alice Boyes vertelt op Psychology Today wel dat deze strategie het best werkt als je veel energie hebt. Ze raadt aan om te switchen tussen verschillende methodes om prioriteiten te stellen en productiever te worden.

Wanneer je altijd hetzelfde systeem gebruikt, zul je altijd vergelijkbare beslissingen en keuzes maken. Je daagt jezelf eigenlijk alleen maar op dezelfde manier uit. Wissel daarom verschillende productiviteitsmethodes met elkaar af voor het beste resultaat.

Lees ook: Altijd tijd te kort? Stel jezelf deze 5 vragen over het indelen van je tijd

 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️