Malu Kirschbaum
Malu Kirschbaum Betere wereld 23 mei 2021
Leestijd: 3 minuten

Wasbare luiers een stap te ver? Deze plastic-neutrale luier is een duurzaam alternatief

Wasbare luiers worden alsmaar populairder onder jonge ouders. Ze weten dat het beter is voor het milieu, goedkoper is en dat het kinderen vaak sneller zindelijk maakt. Toch zien veel ouders er een beetje tegenop. Al dat gedoe, al die extra wassen die gedraaid moeten worden en de angst voor vieze vingers is groot. Daarom is er nu een duurzaam alternatief: de plastic-neutrale luier.

Deze plastic-neutrale luier gooi je wél gewoon in de prullenbak, maar is een grote stap richting meer duurzaamheid in de kinderkamer. Voor als je de wasbare luiers (nog) een brug te ver vindt.

De harde cijfers

Een kindje draagt gemiddeld 5 luiers per dag voordat het zindelijk wordt. Dat zijn zo’n 150 luiers per maand, goed voor 22 kilo afval. Dat is zo’n 260 kilo per jaar. Jaarlijks dragen ongeveer 550.000 baby’s en kinderen in Nederland luiers, dus dat zorgt – alleen al in ons kleine kikkerland – elk jaar voor 140 miljoen kilo (!) aan luierafval.

Het dilemma: wel of geen kinderen krijgen?

Voor het geval dat je het nog niet wist: met wasbare luiers zou je het milieu het meeste helpen. Ja, óók als je al die extra wasbeurten meetelt. Daar hebben knappe koppen genoeg berekeningen op losgelaten en de uitkomst was een gemiddelde besparing van 44 procent op afval en 49 procent (zonder droger) tot 27 procent (met droger) op CO2 uitstoot.

Duurzame wegwerpluier

Dat gezegd hebbende, er zijn genoeg mensen die toch moeite hebben met de overstap naar wasbare luiers. En dat snappen we. Maar laten we dan op z’n minst proberen om de ecologische voetafdruk zo klein mogelijk te houden en te kiezen voor een duurzame wegwerpluier. Namelijk: de eerste plastic-neutrale luier van Europa, ontwikkeld door het Duitse merk Lillydoo.

Hoe je met kinderen kunt praten over racisme

Dankzij ongebleekte cellulose als grondstof en een papieren verpakking blijft de hoeveelheid plastic in de groene luiercollectie beperkt tot het absolute minimum. Waar het gebruik van plastic niet te vermijden is, compenseert Lillydoo dit door evenveel plastic uit het milieu te halen als er in het product gaat. Dit doen ze in samenwerking met de Plastic Bank.

Lekt niet door

Overigens gaat het predicaat ‘groen’ nooit ten koste van het absorptievermogen en de effectiviteit van de luiers. Dat is natuurlijk van cruciaal belang voor ouders én baby’s. De toplaag van de luier is superzacht en vrij van parfums, lotions en kleurstoffen. En verder heeft de luier een natuurlijke, gebroken witte kleur (want: niet geverfd),

In principe zijn alle materialen duurzaam, alleen in het uiterste noodgeval doen ze beroep op gewone stoffen die ook bij de meeste andere wegwerpluiers gebruikt worden. Daartoe behoort ook de buitenlaag van de luiers, die is gemaakt van PE-folie, wat er voor zorgt dat de luier niet doorlekt.

Volledig klimaatneutraal

Ook leuk om te vermelden: Lillydoo heeft als missie om in 2022 volledig klimaatneutraal te zijn. Ze zijn al aardig op weg met hun biologisch afbreekbare billendoekjes en het Made In Green by Oeko-Tex-certificaat (dat betekent dat alle producten worden vervaardigd in milieuvriendelijke fabrieken en onder maatschappelijk verantwoorde werkomstandigheden), maar ze hebben nog een paar stappen te zetten.

Waarom weten kinderen meer over de klimaatcrisis dan hun ouders?

Zo willen ze hun producten in Europa klimaatneutraal gaan bezorgen en de CO2-uitstoot voor alle toekomstige bezorgingen compenseren, tot aan de voordeur van de klant. Daarnaast willen ze een geheel klimaatneutrale bedrijfsvoering hanteren.

Van kantoorpanden en magazijnen tot zakenreizen. En dat betekent dat het bedrijf ook de CO2-uitstoot van de website en de app compenseert.

Zuinig en zindelijk

Wil je zelf nog wat meer bijdragen aan een betere planeet? Ga dan zuinig om met de luiers, ook al zijn ze duurzaam en plastic-neutraal. Je helpt het milieu het meest als je weinig luiers gebruikt, dus verschoon je kindje niet vaker dan nodig. Elke luier kan zonder problemen meerdere plasjes opvangen.

En tot slot: hoe sneller je kind zindelijk is, hoe minder luiers je hoeft te gebruiken en hoe beter het is voor de planeet. Dus húp, zo snel mogelijk dat potje op!

Hoe je kinderen kunt stimuleren om te groeien (door fouten te laten maken)

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️