Annemarie Hartsuiker
Annemarie Hartsuiker Werk 23 aug 2023
Leestijd: 4 minuten

Hoe jij die duurzame baan binnen sleept (met tips van experts)

Aan alles merk je dat jij graag meer betekenis wilt in je werk. Je maakt je zorgen over duurzame en maatschappelijke uitdagingen en het knaagt aan je dat je hier niet (genoeg) aan bijdraagt. Hoe vind je die impactvolle baan die bij jou past? Wil jij in je huidige functie blijven of ga je voor die nieuwe duurzame baan? Experts Marieke Jacobs en Pleuni de Kind van BetekenisBaan geven je concrete tips over hoe jij die betekenisvolle baan bemachtigt. 
Je bent niet de enige die in werk graag iets toevoegt aan de wereld. Uit recent onderzoek blijkt dat bijna 60 procent van de Nederlanders de positieve invloed van een organisatie op mens, maatschappij en planeet meeweegt bij het zoeken naar een baan. 
Maar dat dit nog  niet altijd een vanzelfsprekend onderdeel is van werk, blijkt uit het aantal ‘bullshitjobs’. Zo’n 40% van de werkenden in Nederland vindt dat hun werk er niet toe doet is of zelfs schade berokkent aan de maatschappij. 

Tips om een duurzame en betekenisvolle baan te vinden

Ben jij klaar voor een betekenisvolle baan waar je energie en voldoening uit haalt? Dit zijn onze 10 tips:

1. Vertrouw erop dat jij met jouw achtergrond van betekenis kunt zijn

‘Maar ik heb helemaal geen achtergrond in duurzaamheid’ of ‘Ik heb niks maatschappelijks gestudeerd’, zul je misschien denken. Geen zorgen! Er zijn genoeg plekken waar je ook met jouw achtergrond positieve impact kunt maken. 

2. Bepaal welke positieve impact jij wilt maken

Afname van biodiversiteit, de grotere kloof tussen arm en rijk, de plastic soep. Aan maatschappelijke uitdagingen geen gebrek. De vraag is dus waar jij iets in wilt betekenen. Waar gaat jouw hart sneller van kloppen? Wat raakt jou zo dat je er ook een verschil in wilt maken in je werk? 

3. Vorm een visie: hoe wil jij dat de wereld eruit ziet?
Bedrijven hebben doorgaans een visie. Het is super krachtig als jij ook een visie vormt en deze deelt. Hoe beter jullie visies op elkaar aansluiten, hoe groter de kans op een goede match. Wat is jouw visie op een ideale wereld? Wat moet er daarvoor gebeuren? Als je dit kort en krachtig weet te verwoorden, maak je indruk in jouw netwerk- en sollicitatiegesprekken. 

4. Onderneem gericht actie

Eindeloos scrollen op LinkedIn of (duurzame) vacaturebanken afstruinen. Je kunt via die wegen een baan vinden, maar daarmee laat je je leiden door wat er daadwerkelijk beschikbaar komt. En past dat dan wel helemaal bij jouw wensen?

Er is zoveel meer mogelijk als jij weet wat je zoekt en vervolgens gericht actie onderneemt. Wie weet vind jij wel vacatures die (nog) niet gepubliceerd waren…

5. Ontdek jouw talenten, waarden en passies

Je kunt nog zulk waardevol werk doen, maar als het werk niet bij je past is het op de langere termijn niet houdbaar. Zorg dus voor een goede dosis zelfinzicht: waar ben je goed in? Waar krijg jij energie van? En wat is echt belangrijk voor jou? Zo leer je wat voor soort werk er bij jou past. 

Tip: vraag eens aan je familie, vrienden en collega’s waar jij goed in bent en waar jij volgens hen blij van wordt. Spannend, maar super waardevol om te horen!

6. Vorm een missie: wat wordt jouw bijdrage aan die betere wereld?

Bepaal wat jouw rol wordt in het bereiken van die ideale wereld die je eerder hebt geschetst. Ga jij met je ondernemersgeest en groene vingers zelf dat voedselbos bouwen? Of ga je met jouw management skills en passie voor mooie producten mensen aansturen in een circulaire fabriek? Of met jouw presentatie- en trainersvaardigheden bewustzijn creëren over ongelijkheid in het onderwijs? 

7. Sta stil bij je voorwaarden en wensen

Wil je op de fiets naar werk? Vind je een ontwikkelbudget belangrijk? Wil je een werkplek in het groen? Of wil je een paar dagen per week thuiswerken? Zet eens op een rijtje wat jouw must haves en nice-to-haves zijn voor jouw werk.

8. Ga in gesprek!

Als jij een helder beeld hebt van de impact die jij wilt maken en wat voor werk er bij je past, kun je gericht actie ondernemen. Ga in gesprek met mensen die werk doen wat jou interessant lijkt. Hoe ervaren zij hun werk? Hoe zijn zij op die plek terecht gekomen? Zo kom je erachter wat jij wilt én hoe je daar terecht komt.

9. Spreek je uit naar anderen

Zorg ervoor dat iedereen in je omgeving weet wat jouw ideale betekenisbaan is. Geregeld worden plekken via via ingevuld en hoe meer mensen jouw visie en wensen kennen, hoe groter de kans dat jij die baan gaat vinden waar zowel jij als de wereld beter van worden.

10. Vacatures zoeken

Het aantal impactvolle vacatures neemt elke dag toe. Goed teken toch? Je vindt die vacatures op (duurzame) vacaturebanken als Greenjobs, Duurzame Vacaturebank, Sustainablejobs.nl, Baanmetimpact.nl, Social Entreprise NL, OneWorld en Fondsen.org. 
Misschien wel de allerbelangrijkste tip: kom in beweging! Het is spannend om verandering in je loopbaan aan te gaan, maar is blijven zitten in een baan die je niet gelukkig maakt, niet nog veel spannender? Onthoud dat we iedereen nodig hebben om te bewegen naar een duurzame, sociale en gezonde wereld. Jou dus ook!
Dit gastartikel is geschreven door Marieke Jacobs en Pleuni de Kind. Met BetekenisBaan helpen zij professionals naar een betekenisvolle loopbaan waar ze voldoening en energie uit halen. Volg BetekenisBaan op Instagram en LinkedIn of ga gelijk aan de slag tijdens hun gratis webinar

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️