Annemarie Hartsuiker
Annemarie Hartsuiker Betere wereld 8 feb 2024
Leestijd: 4 minuten

Duurzaam wonen: Suzanne woont in Amsterdam en maakt van haar balkon een groene oase

Duurzaam wonen wordt steeds belangrijker, maar hoe doe je dat eigenlijk? BEDROCK gaat op onderzoek uit en spreekt met inspirerende pioniers op dit gebied. Mensen die kiezen voor een andere, minder conventionele manier van wonen. Deze week spraken we Suzanne de Boer. Suzanne woont op tweehoog in de Amsterdamse Rivierenbuurt en heeft een volkstuin op tien minuten fiets van haar huis. Maar het grootste geluk is toch wel haar balkon, een groene oase, en alle belangrijke beestjes die ze daar blij mee maakt.

“Waar in huis ik ook zit, ik zit altijd met mijn neus richting het balkon, want daar is altijd wel wat te koekeloeren: meesjes die komen buurten, een duif die over de reling schuift, een roodborstje dat dichtbij durft te komen.

Balkon als groene oase

Ik heb er ook lekker veel planten staan waar de vogels torretjes in vinden en in de winter hang ik vetbollen op of maak ik zadentaartjes voor ze. Nu het weer lente wordt, wordt het steeds groener op mijn balkon en straks in de zomer is het een kleurexplosie van bloemen. Dan zoemt en fladdert er van alles: bijen, vlinders, hommels…

Lieveheersbeestjes zie ik bijvoorbeeld veel en libellen. En dat op maar drie vierkante meter, midden in de stad!

Balkon oase
Beeld via Suzanne

De tuin laten floreren

Die stad en haar bewoners, die worden blij van groen. Dat bleek wel toen de buurvrouw overleed. Deze oude dame woonde op de begane grond. Vierentachtig jaar was ze en niet meer zo goed ter been. Ze kwam alleen nog op het terras aan haar woning.

Daar was een gezellig zitje en hield ze haar mooie pottentuin bij. De rest van de tuin kreeg de vrijheid en floreerde: het gras stond kniehoog, er verschenen veel bloemen, de magnolia bloeide uitbundig, de buurpoes had zijn vaste stek in de zon, en het was een komen en gaan van vogels, vlinders, hommels en bijen. Een fantastische plek.

Het vrolijke getjilp verdween toen de dame stierf, er nieuwe bewoners kwamen, de magnolia werd omgehakt en de hele tuin werd betegeld. Waar mijn uitzicht eerst grasgroen was, werd het antracietgrijs. En zo lekker koel in de zomer is het nooit meer geweest: de hitte straalt van de tegels enorm af naar boven. Ook is al het leven verdwenen: in de nestkast is geen mezenpaar meer geweest en de buurtpoes heeft een andere tuin uitgezocht om in de zon te liggen.

‘Onderhoudsarm’ bestraten

Deze tuin is helaas niet de enige die onder het mom van ‘onderhoudsarm’ wordt bestraat. Er zijn er veel meer. Gelukkig kunnen we in de stad zo goed omhoog: al die balkons kunnen groene paradijsjes worden. Begin nu met wat bollen in het groen, zoals narcissen en hyacinten, dat ziet er vrolijk uit. Zet in mei een mooie salvia neer, een geranium Rozanne, een paar dahlia’s…

Leg een plantenborder aan in een veilingkrat. En ga de hoogte in: laat clematis en/of klimop langs een rek naar boven klimmen. Kies ook een plant die in de winter groen blijft, zo kijk je het hele jaar met plezier naar buiten. Echt, elk balkon, of het nou pal op het zonnige zuiden ligt of op het koele noorden, kan een heerlijke groene plek worden. Fijn voor jou en voor belangrijke beestjes.

Ik merkte dat het opviel, mijn enthousiasme voor balkons. Zo ben ik onder de naam Het Bloembalkon gaan werken als balkonhovenier. Ik leg mensen uit welke planten voor hun balkon geschikt zijn en geef ze adressen van biologische kwekers in de buurt. Dat is zo leuk, er gaat een hele wereld voor ze open en zo kunnen ze van hun balkon een groene oase maken.

Die verwondering als er een nieuw blad komt of een bloemknop opent. Of als je vertelt dat ze ook radijsjes en bieten en aardappelen op hun balkon kunnen kweken, bijvoorbeeld. Ook kinderen vinden het geweldig om de natuur van zo dichtbij mee te maken. Gewoon thuis op hun balkon – al moet je kinderen en huisdieren op een balkon altijd een beetje in de gaten houden, natuurlijk.

groen balkon
Beeld via Suzanne

Om het balkontuinieren de aandacht te geven die het verdient, ben ik met Friederike Joppen van balkonplantenwinkel De Balkonie in Amsterdam op Instagram het account @spreadyourbalconylove begonnen. Allemaal inspiratie voor jouw balkon als groene oase!

Er is een boek!

Al ruim 1.000 enthousiaste balkontuinders sloten zich aan. En 19 februari komt er van Friederike en mij zelfs een boek! ‘Balkon Geluk, stap voor stap een biodiverse oase’ van uitgeverij Snor is een boek over balkontuinieren voor beginners en behandelt zowel balkons waar bijen en andere dieren blij van worden als moesbalkons waar je zelf van smult. Ik denk dat de oude buurvrouw heel blij zou zijn als ze dit wist!”

Balkon geluk
Het boek is verkrijgbaar voor €20 op Bol.com

Duurzaam wonen: Nicolyn wipte tegels en heeft nu de ultieme groene tuin

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️