Laura Saija
Laura Saija Duurzaamheid 9 feb 2024
Leestijd: 3 minuten

Duurzaam reizen: In dit wintersportgebied ontvang je 10 procent korting op je skipas als je met de trein komt

Duurzamer op wintersport? Het kan. De dorpen Morzine en Avoriaz hebben zich toegewijd aan duurzaamheid door het gebruik van zonnepanelen, afvalscheiding en herbebossingsinspanningen. Beide dorpen hebben het onafhankelijke duurzaamheidslabel Flocon Vert ontvangen als erkenning voor hun inzet op dit gebied.

Maar er is meer! Om duurzaam reizen aan te moedigen, genieten reizigers die per trein naar Morzine komen van 10 procent korting op hun skipas.

Duurzame initiatieven

De dorpen Morzine en Avoriaz barsten van de duurzame initiatieven.

1. Dorp Morzine

Wintersporters die per trein naar Morzine reizen, ontvangen 10 procent korting op hun skipas. Deze inspanning draagt bij aan het verminderen van de totale CO2-uitstoot van winterportvakanties, aangezien de reis naar de bestemming verantwoordelijk is voor 70 procent van deze uitstoot.

2. Duurzame architectuur in Avoriaz

De gebouwen in Avoriaz zijn duurzaam ontworpen, met woonkamers aan de zuidkant om optimaal gebruik te maken van zonlicht, daken die sneeuw gebruiken als isolatielaag en balkons losgekoppeld van gebouwen om warmteverlies te minimaliseren. Niet alleen duurzaam, het ziet er ook erg mooi uit.

3. Herintroductie programma voor vogels

Les Aigles du Léman heeft met succes roofvogels zoals de zeearend heringevoerd in de bergen rond Morzine en Avoriaz. Een educatief centrum bij het plateau de Nyon in Morzine betrekt het publiek actief bij dit programma.

4. Duurzaamheidslabel Flocon Vert

Morzine en Avoriaz hebben het onafhankelijke duurzaamheidslabel Flocon Vert ontvangen voor hun inzet en vanaf 2023 komen ook ondernemers in aanmerking voor dit label.

5. Pre-loved wintersportspullen bij Montagne Verte

In de boetiek van non-profitorganisatie Montagne Verte in Morzine kun je tweedehands wintersportspullen vinden, waardoor je een nieuw leven geeft aan bestaande items. Het hergebruiken van bestaande materialen is natuurlijk een stuk duurzamer dan een nieuwe ski-outfit aanschaffen. Oh en het scheelt je ook veel geld.

Top 5 duurzame adressen in Morzine en Avoriaz

Wil je duurzaam én chique overnachten in de regio? Dan zijn dit de beste adressen.

1. Hotel Mil8

MiL8 hotel in Avoriaz, ontworpen door Hervé Marullaz, integreert perfect met natuur, gebruikmakend van sneeuw als isolatie, contrastrijke materialen voor eigentijdse uitstraling.

Duurzaam wintersporten
Beeld via Greenspin

2. Chalet Alpaga

Centraal gelegen in Morzine biedt Chalet Alpaga prachtig uitzicht, outdoor hottub en sauna. Voor grotere groepen is Alpaga 2 beschikbaar.

3. Chalet Rivière

Chalet Rivière biedt een elegant en gezellig toevluchtsoord met vijf smaakvol ingerichte kamers, ruime woonkamers, en een afgelegen ligging aan de rivier.

4. Vijfsterren L’Amara

L’Amara, een premium residentie aan de voet van een klif, biedt appartementen op het zuiden met Savoyaardse chalet-sfeer en 5-sterren luxe. Inclusief Green Key-label en Deep Nature® spa.

5. Dahu Hotel & Spa

Dahu Hotel & Spa, 4-sterren, zuidkant van Morzine, biedt panoramisch uitzicht en zet sterk in op duurzaamheid voor minimale impact op mens en natuur.

Tips voor duurzaam reizen

Wil je echt duurzamer op reis? Dan kun je de volgende tips goed gebruiken.

  • Kies voor treinreizen in plaats van vliegtuigreizen.
  • Eet lokaal, veganistisch/vegetarisch en biologisch.
  • Kies kleinschalige accommodaties om inkomsten lokaal te houden.
  • Gebruik fietsen, openbaar vervoer of elektrische auto’s voor transfers.
  • Onderneem activiteiten die bijdragen aan bewustwording en educatie.
  • Neem deel aan regeneratieve activiteiten op de bestemming.
  • Koop souvenirs van lokale, duurzame winkels.
  • Reis licht om CO2-uitstoot te verminderen.

Zó kun je duurzaam op wintersport

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️