Vera Guldemeester
Vera Guldemeester Betere wereld 23 apr 2024
Leestijd: 3 minuten

Duurzaam dilemma: hoe kan ik mijn vriend minder gas laten gebruiken?

Zit jij met een prangende kwestie en wil je graag de mening van een ander horen? Bij BEDROCK delen wij iedere week een duurzaam lezersdilemma. Deze week delen wij het dilemma van Alexandra. Alexandra (27) en haar vriend max zitten niet op één lijn wat betreft het gebruik van gas. 

“Ik woon nu twee jaar samen met mijn vriend Joep. Ik vind het samenwonen heel erg fijn en ben ontzettend dol op hem. Het enige wat ik jammer vind, is dat we totaal niet op één lijn zitten wat betreft het gebruik van gas. Hij is zich totaal niet bewust van het feit dat hij veel gas gebruikt. Veel te veel, als het aan mij ligt. 

Verwarming te hoog aan 

Zo zet hij de verwarming altijd te hoog. Als ik na mijn werk thuiskom dan lijkt het wel een sauna. In de ochtend vertrek ik eerder naar werk en dan zou je denken dat hij bij het weggaan de verwarming ook uitzet. Maar nee hoor, dat doet hij niet. Er komen dagen voor dat de verwarming de hele dag staat te loeien, terwijl we er niet eens zijn. Hoe zonde is dat? 

Slecht voor het milieu

Niet alleen is het slecht voor onze portemonnee, maar ook voor het milieu. Ik ben al meerdere keren het gesprek met hem aangegaan en heb hem alles uitgelegd over de CO2-uitstoot door het gasverbruik, maar hij lijkt het maar niet te snappen. Of althans… Niet voor lang.

Lang niet de enige man

Als ik dit aan mijn vriendinnen vertel, dan herkennen zij het. Hun partners zijn ook niet zo oplettend als het gaat om gas. Ook zij wijzen hun mannen er altijd op dat de verwarming lager of helemaal uit moet. Als zij het niet zouden zeggen, dan zou het ook niet gebeuren. Ik ben hier dus niet alleen in, dat blijkt maar weer, maar irritant en zonde is het wel. 

Advies nodig 

Omdat duurzaamheid en het milieu heel erg belangrijk is voor mij, ben ik benieuwd wat ik kan doen om mijn vriend het licht te laten zien. Ik kan natuurlijk zo’n app nemen waar je de verwarming aan en uit kan zetten, maar ik heb op mijn werk echt niet altijd de tijd om dit in de gaten te houden. Hij moet dit gewoon uit zichzelf gaan doen, maar hoe lukt dat? Ik heb advies nodig.”

Uit recent onderzoek over gasbesparing* in huis blijkt dat ruim een derde van de Nederlanders exáct denkt te weten hoeveel gas er jaarlijks thuis verbruikt wordt. Niets is minder waar, we onderschatten dit – mannen doen dit net iets vaker dan vrouwen. De dames zijn de aanpakkers in huis; zij zetten de verwarming eerder lager dan mannen. Opvallend is dat over het algemeen de Nederlander bewust is van de CO2-uitstoot door het gasverbruik, maar méér dan de helft (51 procent) zich nauwelijks verdiept in de mogelijkheden om op gas te besparen. De hoogste tijd voor wat huiselijk gasonderzoek, dat vanaf deze week mogelijk is via de innovatieve, interactieve GasBespaarBubbel

*Onderzoek over gasverbruik- en besparing in huis, onder 1000 Nederlanders, in opdracht van Eneco uitgevoerd door Ruigrok Netpanel, maart 2024.
**Bron: CBS 
***Bron: PBL 2023

Duurzaam dilemma: goedkoper normaal of duur biologisch vlees eten?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️