Annemarie Hartsuiker
Annemarie Hartsuiker Betere wereld 1 feb 2024
Leestijd: 3 minuten

Handige hacks die kunnen helpen om het huis warmer te houden

Warmte kan op verschillende manieren uit jouw huis ontsnappen, maar er zijn enkele op bewijs gebaseerde, goedkope hacks die je kunt doen om je huis warmer te houden.

Afgelopen winter hadden veel mensen het koud. Want het leven is niet bepaald goedkoper geworden en er zijn genoeg mensen die om energie te besparen, de verwarming zo min mogelijk stoken.

Met temperaturen rond de 0 graden Celsius en hogere kosten, was het behelpen in sommige huishoudens.

Er wordt gezegd dat je je warm moet kleden, maar dit neemt de kou in huis niet weg. Een mogelijke valkuil hierbij is dat als de ruimte erg koud wordt, je koude lucht inademt, wat mogelijk schadelijk is en impact kan hebben op ademhalingsproblemen legt Rose Chard, Fair Future Programme Lead bij Energy Systems Catapult uit aan BBC.

Ook zijn koude muren en ramen een magneet voor condensatie en dus voor schimmel, wat ook weer ongezond is.

Om warm te blijven worden er op social media inmiddels veelvuldig tips gedeeld die niet allemaal even handig zijn. Denk aan het branden van een enorme hoeveelheid kaarsen waardoor de ruimte warmer zou blijven. Je kunt je voorstellen: dit is niet de manier. Toch kwamen er ook enkele hacks voorbij die je huis echt wel warmer houden.

Hacks die je huis warmer houden

Van tochtblokkers tot folie aan de achterkant van radiatoren om warmte terug te reflecteren in plaats van deze via de buitenmuren te laten ontsnappen, er wordt veel geëxperimenteerd.

Een onderzoek van Nesta schrijft dat folie aan de achterkant van radiotoren echter niet veel besparing oplevert als hack die je huis warmer houdt.

Tochtstrips

Het verminderen van tocht met tochtstrips, is volgens hetzelfde onderzoek wél zeer effectief. Plaats ze onder deuren, in brievenbussen en dicht gaten in metselwerk om het binnen warmer te houden. Op de website van Milieucentraal delen ze hier meer over.

Verwarming een graad lager

Ook hoef je de verwarming niet geheel uit te laten, wanneer je de thermostaat van 20°C naar 19°C verlaagt, kan je al aardig wat kosten besparen.

Verwarm plaatselijk

Een ander belangrijk punt is: zet de verwarming uit in de ruimtes waar je toch niet komt. Het kost veel meer energie om het hele huis te verwarmen, dan enkel een kamer. Deze hack zorgt niet voor een warmer huis, maar wel voor warmere ruimtes in huis!

Ontluchten

Ontlucht met water gevulde radiatoren regelmatig om de opeenhoping van lucht erin te verwijderen en de warmteafgifte te verbeteren wanneer de ketel aan het werk is.

Minder lang warm douchen

De energierekening omlaag brengen, kan ook door het gebruik van douchekoppen met verminderde doorstroming. Deze kunnen geld besparen door de verminderde hoeveelheid opwarming die nodig is voor een douche te verminderen en ook de hoeveelheid water die wordt gebruikt.

Open haard stoken

Open haard stoken om het huis te verwarmen is volgens Jo Alsop van The Heating Hub, een onafhankelijke adviesdienst, niet voordelig. Een open haard brengt warmte, maar zuigt ook alle warme lucht uit huis waardoor het kouder is als de haard niet brandt.

Dikke gordijnen

Zeker met enkele beglazing, ontsnapt de warmte (vooral ‘s nachts) snel. Jo deelt dat warme gordijnen in dit geval zeker helpen.

Het doel zou moeten zijn dat iedereen zijn of haar huis kan verwarmen. Energie-armoede is een hedendaags probleem en er zijn verschillende instanties die je kunnen helpen als jij moeite hebt met het betalen van jouw rekeningen.

Duurzaam dilemma: Ruud (49) heeft overlast van de warmtepomp van de zijn buurman

 

 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️