Sharon van der Werf
Sharon van der Werf Welzijn 25 dec 2021
Leestijd: 2 minuten

Go natural: zo maak je je eigen natuurlijke mascara in 4 simpele stappen

Voordat je de deur uitgaat, doe je nog even een beetje mascara op en je bent ready to go. Wist je dat je ook een eigen mascara kunt maken voor lange, volle wimpers? Dat is een duurzamere manier dan telkens nieuwe (plastic) tubes kopen. We delen een fijn recept dat je in vier simpele stappen kunt volgen.

Een aantal maanden geleden deelden we een recept uit het boek ‘Natuur op je huid’ van Marion Naudts om je eigen mascara te maken. Deze mascara werkt onwijs goed, maar sommige ingrediënten als ricinusolie en sorbitol zijn wat lastiger om aan te komen, zeker in de huidige lockdown.

Gelukkig vonden we onlangs op Treehugger een nóg makkelijker recept voor natuurlijke mascara en we delen het maar al te graag met je.

https://www.bedrock.nl/wat-zit-er-make-up/

Dit heb je nodig voor je eigen natuurlijke mascara

  • 1 theelepel sheaboter
  • 1 theelepel kokosolie
  • 1,5 theelepel geraspte bijenwas
  • 3 theelepels aloe vera gel
  • 1 of 2 capsules actieve kool
  • Kleine steelpan
  • Schone verpakking om de home made mascara in te doen
  • Kleine spatel
  • Kleine trechter

Geen schone verpakking voor jouw nieuwe mascara bij de hand? Je kunt een oude verpakking hergebruiken door ‘m eerst goed schoon te maken met ontsmettingsalcohol. Zorg ervoor dat jouw ontsmettingsalcohol minstens 60 procent isopropyl alcohol bevat.

Tip: liever bruine mascara? Verruil de capsules met actieve cool dan voor een halve theelepel cacaopoeder. Hiermee maak je bruine mascara in plaats van zwarte.

Natuurlijke mascara maken in 4 stappen

1. De ingrediënten smelten

Doe de sheaboter, bijenwas, aloë vera en kokosolie in een kleine pan. Zet de pan op middelhoog vuur tot het volledig gesmolten is. Roer regelmatig door met de spatel zodat de stoffen goed met elkaar mengen.

2. Voeg de actieve kool toe

Voeg vervolgens de actieve kool toe. Breek de capsule, zodat de kool vrijkomt. Je roert de actieve kool goed door het mengsel van sheaboter, bijenwas, aloë vera en kokosolie heen. Zorg ervoor dat het hele mengsel zwart is en je geen klontjes meer ziet.

3. Giet de mascara in de verpakking

Laat de zwarte massa een beetje afkoelen, en schenk het vervolgens met een kleine trechter in de lege of schoongemaakte verpakking.

Heb je geen kleine trechter tot je beschikking? Dan kan je ook een sterk plastic zakje gebruiken. Knip hiervoor een klein hoekje uit de zak.

Tip:

4. Klaar om te gebruiken

Et voila, jouw natuurlijke mascara is klaar om te gebruiken. Gebruik de mascara niet langer dan drie of vier maanden (wist je dat make-up een houdbaarheidsdatum heeft?) en vergeet niet de verpakking te bewaren voor wanneer je een nieuwe batch mascara maakt.

Nu je weet dat het maken van je eigen mascara zo makkelijk is, wil je toch nooit meer een mascara uit de winkel aanschaffen?

10 x vegan & cruelty free huidverzorging voor je gezicht

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Treehugger

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️