Rosa Bertram
Rosa Bertram Welzijn 1 okt 2023
Leestijd: 3 minuten

Waarom dieren jou gelukkig maken ( + meer redenen om je huisdier extra liefde te geven)

Het is weer bijna nationale Dierendag! En die dag mogen we zeker niet ongemerkt voorbij laten gaan, want behalve dat dieren een groot deel van ons ecosysteem zijn, maken ze ons gelukkig, laat onderzoek zien.

Dít is waarom dieren jou gelukkig maken, en nog meer redenen om vandaag en de andere 364 dagen van het jaar dierendag te vieren.

Dieren maken je gelukkig

Een puppy die met z’n flapoortjes en nog onhandig grote pootjes op je af komt rennen, een poes die opgerold in de hoek van de bank ligt te spinnen en vogeltjes die vrolijk voor het raam langs vliegen.

Dat dieren ons gelukkig maken, komt vast niet als een verrassing.

Knuffelen met een dier zorgt voor minder stress

Wanneer we knuffelen met een dier, en dan vooral met een huisdier uiteraard (een wild dier knuffelen kan gevaarlijk voor jou en vervelend voor het dier zijn), komt er in ons lichaam het knuffelhormoon oxytocine vrij.

Dat hormoon zorgt ervoor dat we minder stress ervaren. “Je bloeddruk en hartslag dalen wanneer jij een hond aait”, aldus Nienke Endenburg, universitair docent relatie mens en dier aan de Universiteit Utrecht, in Quest.

Kattenfilmpjes

Je hoeft daar trouwens niet eens zelf je huisdier voor te hebben en te knuffelen, onderzoek laat namelijk ook zien dat ons lichaam oxytocine aanmaakt door alleen al te kijken naar een huisdier.

Niet voor niets dat puppy’s ons zo blij maken en bovendien kattenfilmpjes op YouTube by far één van te populairste genres is.

Minder eenzaam

Het is dan ook niet zo vreemd dat onderzoek laat zien dat wie een huisdier heeft, zich minder eenzaam voelt. Met een huisdier zit er thuis immers altijd iemand op je te wachten die blij is om je te zien en is er bijvoorbeeld altijd iemand die je wel wilt vergezellen naar het strand, park of waar dan ook.

Meer buiten

Uit eigen ervaring kan ik vertellen dat je bovendien véél meer buitenkomt, ook al was dat ervoor ook al. het geval. Met je viervoeter naar het strand gaan of een hike maken, voelt op de één of andere toch minder oncomfortabel dan in je eentje te gaan.

Je hebt altijd gezelschap dat gewoon naar je luistert zonder erop in te gaan, die al-tijd in het moment leeft en onvoorwaardelijk van je houdt.

Ondersteuning bij mentale problemen

In veel andere landen bestaat er zoiets als een ‘mental support’ animal’ die je overal mee naartoe mag nemen. Oók in het vliegtuig, omdat een huisdier immers bewezen kan helpen bij psychische klachten, zoals angsten bijvoorbeeld.

Je huisdier wordt er óók blij van

Niet alleen wij worden blij van het knuffelen van onze huisdieren, maar zij ook van knuffelen met ons! Tenminste, bij honden en katten dan, de sociale dieren. Dat is de reden dat je een band kunt opbouwen met je hond of kat. Alhoewel, de ene kat heeft daar meer behoefte aan dan de ander. Katten blijven immers katten…

Alle reden dus om vandaag op Dierendag, maar ook op alle andere dagen van het jaar met extra veel liefde te zorgen voor de dieren om je heen!

WOW: deze dieren worden met uitsterven bedreigd (óók in Nederland)

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️