Tanja Terstappen
Tanja Terstappen Spiritualiteit 26 feb 2018
Leestijd: 2 minuten

Deze diepgewortelde overtuigingen verdwijnen door meditatie

Als je mediteert, leer je met accepterende houding te kijken naar wat zich in jezelf afspeelt. Om inner peace te vinden, zen te worden… Hoe je het ook wilt noemen; meditatie brengt rust. Je creëert meer ruimte om ‘alles er te laten zijn’, om gedachten voorbij te laten varen en je focus te verschuiven naar waar je hart ligt. Regelmatig mediteren verandert je blik op deze vier hardnekkige overtuigingen en kan ze zelfs volledig omver werpen.

“Geluk is een keuze”

“Geluk is meer een moment dan een altijd durende staat”, vertelde schrijfster Hermelijn van der Meijden. Wie mediteert komt van alles tegen. Rust, gelukzaligheid, onvoorwaardelijke liefde misschien, maar ook onrust, druk, verdriet of boosheid. Als je met een onderzoekende houding naar je binnenwereld kijkt, leer je dat je geluk kunt ervaren náást andere (minder leuke) gevoelens en emoties. Dat geluk – net als al het andere – komt en gaat. Door regelmatig te mediteren maak je ruimte voor verschillende ‘staten van zijn’ naast elkaar en ervaar je dus steeds constanter het gevoel van geluk.

“Mediteren kost veel tijd”

… dénken veel mensen. Als je met tijd discipline en geduld bedoelt, is dat waar. Geoefende mediteerders voelen inderdaad meer en sneller effect van hun beoefening. Maar meditatie hoeft niet per se veel tijd op te eisen. Een kwartiertje elke ochtend of voor het slapen gaan kan al voldoende zijn. Bovendien kun je ook gedurende de dag korte meditatiemomentjes inlassen die je weer terug in het nu brengen.

“Ik heb controle over mijn leven”

We willen het liefst alles onder controle houden, maar wie mediteert gaat inzien dat je niets onder controle hebt. Een ding is namelijk zeker: we maken allemaal verandering mee in het leven. Elke dag. En dat komt altijd onverwacht. Voor wie verandering dus niet kan accepteren wordt het een pittig verhaal. Door meditatie leer je dat je geen controle hebt, en vooral dat dat niet erg is. Alles komt en gaat, en komt en gaat. Je gaat merken dat je op den duur minder heftig reageert op onverwachte situaties, verandering minder erg vindt en makkelijker kunt loslaten.

“Mijn piek is bereikt”

Heb je het gevoel dat het niet meer beter wordt dan het is? Of dat je aan je limit zit? Dat het leven moeilijk is, mensen egoïstisch zijn, je alles al hebt gezien? Als je mediteert ga je merken dat ontwikkeling never ending is. Dat overal vreugde en verwondering in zit. Je gaat inzien dat als iets niet lukt, de volgende kans niet ver weg kan zijn. Dat het niet erg is als je het niet altijd met iedereen eens bent. Dat alles in het leven een spiegel voor je is, en je overal van kunt leren.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️