Annemarie Hartsuiker
Annemarie Hartsuiker Welzijn 25 jan 2023
Leestijd: 3 minuten

WIN: het boek Delicious Switch + recept voor Tropical Pancakes

Verspilling is Verrukkelijk bewijst het boek Delicious Switch, hét handboek voor een duurzamer voedselsysteem met 27 recepten en inspirerende verhalen van duurzame influencers.  Onder andere het recept voor deze goddelijke Tropical Pancakes.

De stichting Verspilling is Verrukkelijk is een platform van doeners. Een groeiende club gedreven ondernemers die zich elk op hun eigen manier inzetten tegen voedselverspilling. Ongeveer één derde van de klimaatbelasting ontstaat door wat er op ons bord ligt.

Nog eens één derde van al dat geproduceerde voedsel belandt regelrecht in de prullenbak. Het verminderen van voedselverspilling staat niet voor niets in de top drie van oplossingen om klimaatverandering te vertragen en is bovendien één van de Duurzame Ontwikkelingsdoelen (SDG’s) van de Verenigde Naties.

En dus maken de ondernemers achter Verspilling is Verrukkelijk (h)eerlijke producten op basis van reststromen. Dit zijn grondstoffen die normaliter worden afgedankt. De knop moet om: het is hoog tijd voor een ‘switch’ in hoe we ons eten zien en met voedsel omgaan. Dat kan op een verrukkelijke manier, zoals bij deze Tropical pancakes uit het boek Delicious Switch.

Tropical Pancakes

tropical pancakes
fotografie en receptuur door Milou van der Will

Ingrediënten

Voor de mangosiroop
60 gram Yespers smoothiespread
Mango & Ananas
70 gram suiker
Voor de crumble
2 el kokossnippers
1 el bloem
1⁄2 el kokosolie (of plantaardige
margarine), gesmolten
2 el van de mangosiroop

Voor 6 Tropical Pancakes
150 gram bloem, gezeefd
65 gram poedersuiker
8 gram bakpoeder (half zakje)
8 gram baksoda
snuf zout
200 ml plantaardige melk
2 el limoensap
1 el Yespers smoothiespread
Mango & Ananas
1 tl vanille-extract
2 el olie
vers gegrild fruit, voor erbij

zeefje
garde

Stap 1

Mix alle ingrediënten voor de siroop en 100 ml water met een garde door elkaar in een steelpannetje. Breng aan de kook aan en laat 5 minuten op laag vuur koken. Schenk door een zeefje, breng opnieuw aan de kook en laat nog 1 minuut zachtjes borrelen. Laat de siroop een beetje afkoelen.

Stap 2

Maak ondertussen de crumble door de kokossnippers om te scheppen met de bloem, kokosolie en de mangosiroop. Hussel goed door. Verhit een droge koekenpan en bak de crumble
ca. 5 minuten, blijft voortdurend roeren om aanbranden tegen te gaan. Verdeel de crumble over een schaal of bakpapiertje om af te koelen.

Stap 3

Meng ondertussen voor de pancakes de bloem, poedersuiker, bakpoeder, baksoda en zout in een ruime beslagkom. Dit gaat het makkelijkst met een garde. Voeg de plantaardige
melk, het limoensap, de fruitspread en vanille-extract toe en meng tot een beslag. Laat 5 minuten staan, tot er belletjes in het beslag ontstaan. Verwarm ondertussen een koekenpan.

Stap 4

Doe 1 eetlepel olie in de pan. Neem een kleine soeplepel beslag per pannenkoek en bak ongeveer 3 minuten op één kant. Draai om als de pannenkoek goed loslaat en bak nog 1 minuut op de andere kant. Haal uit de pan. Herhaal deze stappen, tot de beslagkom leeg is.

Stap 5

Garneer de pancakes met de kokoscrumble, schenk er ruim siroop overheen en serveer met gegrild fruit.

Waren de Tropical Pancakes lekker? Wij mogen drie keer een combi van Delicious Waste + Delicious Switch weggeven. Deze boeken staan tjokvol met de lekkerste recepten. Wil je!

 

Hoe doe je mee aan de winactie?

🤞 Winnen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief, dat is het enige! De winactie loopt tot eind januari 2023.

 

Fotografie en receptuur door Milou van der Will

Yummy! 5 lekkere recepten voor de beste vegan pannenkoeken

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️