Sarawitia Franken
Sarawitia Franken Psyche 20 apr 2021
Leestijd: 3 minuten

Hoe we volgens Deepak Chopra het beste met de pandemie kunnen dealen

De Indiase Deepak Chopra schrijft boeken over spiritualiteit en de traditionele geneeswijze Ayurveda. Het is een wijze man en niets voor niets wijdden we eerder een geheel artikel aan zijn 25 meest inspirerende quotes. Met de pandemie nog steeds gaande, kunnen we allemaal wel wat Chopra-wijsheid gebruiken.

Chopra vertelt aan nieuwsstation CBNC hoe mensen volgens hem het beste met de pandemie kunnen dealen.

Pandemie van stress

Volgens Chopra beleven we op dit moment eigenlijk 3 pandemieën tegelijk. De eerste is de strijd tegen het virus en het verlies van levens dat hierbij gepaard gaat. De tweede is de wereldwijde financiële crisis als gevolg van de pandemie. En de derde is de constante angst en stress die we meemaken omdat we bang zijn dat wijzelf of naasten besmet raken. Daarnaast is de financiële onzekerheid ook een grote stressfactor voor velen.

6 mentale hacks om met stress te kunnen omgaan

Chopra zegt dat deze stress niet alleen slecht is voor ons welzijn, maar ook voor onze fysieke gezondheid. Wanneer je stress, boosheid of verdriet ervaart, is dit namelijk ook slecht voor je immuunsysteem. Dit komt doordat hormonen als cortisol en adrenaline omhoog gaan. Deze hormonen veroorzaken dan ontstekingen in je lichaam, vertelt Chopra.

Meditatie voor mentaal én fysiek welzijn

Met een wereldwijd virus, willen we een verzwakt immuunsysteem natuurlijk ten allen tijden voorkomen. Chopra vertelt dat het daarom uiterst belangrijk is om onze stresslevels naar beneden te krijgen. Chopra adviseert om dit te doen doormiddel van ademhalingsoefeningen en meditatie.

Om hiermee te beginnen is het handig om eerst een beetje zelfreflectie toe te passen, zegt Chopra. Ga rustig zitten en stel jezelf de volgende vragen. Wie ben ik? Wat wil ik? Wat is mijn doel in dit leven? Waar ben ik dankbaar voor? Terwijl je over deze vragen nadenkt, observeer je je ademhaling. Hier word je automatisch rustiger van.

De wetenschap bewijst: ademhaling kan je stresslevel beïnvloeden

Volgens Chopra merk je de lichamelijke voordelen hiervan gelijk. Je bloeddruk en hartslag gaan omlaag en je hormonen reguleren zichzelf. Als je dit vaker oefent, merk je ook dat je emotionele welzijn versterkt. In lastige situaties, zoals die van een pandemie, lukt het je beter om rustiger en emotioneel stabieler te blijven.

Meditatie tools

Meditatie kan dus als kracht ingezet worden om stress tegen te gaan. Een win-win, want hiermee voel je je mentaal beter en versterk je het immuunsysteem. Toch kan alleen met je gedachten zitten soms best overweldigend zijn. Een handige tool die je dan kunt gebruiken is muziek. Meditatiemuziek is er speciaal opgemaakt om je beter te helpen concentreren.

De fijnste muziek(lijsten) voor tijdens je meditatie

Wat ook goed kan werken om de stilte een beetje op te vullen, is een geleide meditatie. Hierbij begeleidt iemand je door de meditatie heen waarbij je vaak focust op een specifiek onderwerp. Probeer bijvoorbeeld deze Bedrock geleide meditaties eens over het loslaten van gedachten, omgaan met stress en beter slapen.

Bedrock Talks over de kracht van meditatie

We praten met Josine van Vegchel. Josine is o.a. psycholoog en eigenaresse van de Meditation PopUp in Amsterdam. Hiermee probeert zij meditatie voor iedereen toegankelijk te maken. Waarom? Omdat iedereen wel wat meer kan onthaasten in die drukke levens van ons.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️