Nina Pierson
Nina Pierson Psyche 2 sep 2017
Leestijd: 3 minuten

De kracht van visualisaties (je krijgt meer voor elkaar dan je denkt)

Toen ik 21 was overleed mijn vader. Hij was 11 jaar ziek geweest. Terwijl ik iemand ben waarvan je zou zeggen dat ze goed haar emoties kan uiten heeft deze gebeurtenis zo’n impact op mij gehad dat er iets met mijn stem is gebeurd. Waar sommige mensen zeggen dat het sexy en zwoel is weet ik dat het niet mijn natuurlijke stem is, maar het gevolg van me niet kunnen uiten, mijn emoties teveel onderdrukken. In het Sanskriet wordt last van je stem vaak geassocieerd met het niet kunnen uiten van je emoties of niet spreken vanuit je hart. En hoewel ik me er wel bewust van ben, is er blijkbaar nog iets dat mijn lichaam tegen me wil zeggen. Voor mij illustreert dit voorbeeld de onlosmakelijke verbinding tussen lichaam en geest. In dit geval werkt het tegen me (ook voor een reden!), maar het actief inzetten van bijvoorbeeld visualisaties kunnen juist ook vóór je werken.

Iedereen doet aan visualisaties

Negatieve situaties visualiseren kunnen we allemaal. Wie heeft er geen last van faalangst? Je ziet jezelf al van dat podium struikelen, een black-out krijgen tijdens je sales pitch of door performance anxiety niet meer weten wat je moest zeggen.

Dit vind je misschien ook interessant: Ben je een angstig persoon? 3 eigenschappen die daar achter kunnen zitten

Alleen al de gedachte (of het beeld) kan ervoor zorgen dat je een klomp in je maag voelt, dat je zweethandjes krijgt of je hele lichaam inkrimpt van angst. Je beleeft op dat moment niet daadwerkelijk die situatie en toch voelen we het met ons hele lichaam.

Visualisaties inzetten

Hoe kan dat? Je brein kent schijnbaar weinig verschil tussen de gecreëerde werkelijkheid en wat er echt gebeurt. Interessant. Als dat namelijk klopt kunnen we visualisaties ook inzetten zodat ze in ons voordeel gaan werken. Volgens Joni Bais, co-founder van Great Communicators (de crème de la crème onder de public speaker trainers van Nederland) visualiseert iedereen er de hele dag op los.

Must read: Wat we kunnen leren van moderne hekserij (over de kracht van visualisatie)

Wanneer je van A naar B moet komen zonder een navigatiesysteem zal je brein bewust of onbewust ook een mentaal plaatje maken van de route die je moet rijden.Het is een heel natuurlijk proces wat we vaak gebruiken, maar wat we niet bewust inzetten. Met visualisaties toepassen maak je dus optimaal gebruik van je brein.

Positieve visualisaties

Vaak stuit het positief visualiseren op weerstand. Mensen vinden het te zweverig en het roept eerder het Emiel Ratelband Tjsaka gevoel op. Ronduit zonde vindt Joni, zij legt visualisaties zo praktisch uit dat het zelfs voor de grootste ras-criticus aannemelijk wordt.

Visualisaties, oftewel mentale strategieën, zijn technieken om tot betere prestaties te komen. In de sport worden deze technieken regelmatig gebruikt maar in het ‘gewone leven’ nog te weinig.

Wanneer je namelijk je voorstellingsvermogen traint ben je veel eerder in staat om dit na te bootsen in real life. Datgene wat we doen, wordt eerst in ons hoofd voorgesteld. Alles wordt twee keer gecreëerd: eerst mentaal en dan fysiek. En dat herhalen kalmeert je, motiveert je en zal de kwaliteit van je prestaties of situatie positief beïnvloeden.

Meer over het brein?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️