Josephine Kay
Josephine Kay Psyche 27 aug 2016
Leestijd: 4 minuten

Wat we kunnen leren van Baz Luhrmann’s Everybody’s Free (to Wear Sunscreen)

Filmregisseur Baz Luhrmann gebruikte de tekst van een bekend essay van Mary Schmich, dat werd gepubliceerd in 1997 in de Chicago Tribune, voor deze video. Een inspirerende tekst, waar we, jaren later, nog veel van kunnen leren.

Doe zonnebrand op

Zo simpel en voor de hand liggend als het klinkt: doe zonnebrand op.

Geniet van je jeugd

Daarna vervolgt Baz’s stem met de wijze raad, dat je moet genieten van je jeugd. Te vaak maken we ons druk over de toekomst, wat we allemaal willen bereiken in het leven en of dit allemaal gaat lukken in de jaren die we hier op aarde hebben. In plaats van in het hier en nu te leven, en bewust te genieten van elk moment.

Probeer je bewust te zijn van hoe bijzonder je leven nú is, vandaag krijg je namelijk nooit meer terug. Pas als je oud en wijs bent, besef je je hoe weinig je genoot van jong zijn.

https://www.bedrock.nl/vakantie-camper-vrijheid/

Je zult over 20 jaar terugkijken naar foto’s van jezelf en beseffen hoe de wereld aan je voeten lag en hoeveel mogelijkheden je eigenlijk tot je beschikking had. Oh ja, en je zag er verdomd goed uit. Zonde dat je je daar nu zo druk om maakt. En nee, je bent niet zo dik als je denkt dat je bent.

Druk maken

Maak je niet zo druk om de toekomst. Tenminste, het druk maken an sich heeft net zoveel zin als het proberen op te lossen van een wiskundesom door op kauwgom te kauwen.

De verslaving aan altijd meer willen: zo kicken we ervan af

De echte problemen in je leven, zijn dingen waar je je nooit zorgen om hebt gemaakt. Iets dat je opeens overkomt op een dinsdagmiddag om 4 uur ’s middags. Iets waar je je dus niet op voor kunt bereiden door je nu al zorgen te maken. Laat het los.

Overwin je angsten

Doe elke dag één ding waar je bang voor bent. Daar groei je als mens door.

Zing en dans

Ja echt, zing een liedje uit volle borst en dans een rondje door de kamer. Word je vrolijk van.

Wees lief

Ga niet roekeloos om met de liefde van anderen. En pik het niet als anderen roekeloos met jouw hart omgaan. Dat verdien je namelijk niet, en daar is het leven te kort voor.

Vergelijk niet

Verspil je tijd niet aan jaloezie. Houd op met jezelf te vergelijken met anderen. Jij bent jij, en zij zijn zij. Soms heb jij het beter dan een ander, en soms heeft een ander het beter dan jij. En lees ook geen vrouwenbladen. Zij zullen er alleen voor zorgen dat je je lelijk voelt.

Een aantal fijne mantra’s om je 7 chakra’s in balans te brengen

Je bent verantwoordelijk voor je eigen geluk

Je zal in je leven verschillende tegenslagen meemaken, mensen ontmoeten, vrienden voor het leven vinden, grote liefdes ervaren. Maar uiteindelijk sta je er alleen voor.

Je bent verantwoordelijk voor je eigen geluk, en daarom is zelfliefde zo belangrijk. Onthoud de complimenten die je ontvangt, en vergeet de beledigingen.

Voel je niet schuldig

Het is niet erg als je niet precies weet wat je met je leven wil doen. Voel je daar absoluut niet schuldig over, want eigenlijk weet niemand het precies. Ook niet degenen die voor je gevoel alles op orde hebben en een duidelijk doel in hun leven hebben.

De meest interessante mensen wisten op hun 22ste echt niet wat ze met hun leven wilden doen, en de meest interessante mensen weten op hun 40ste nog steeds niet wat ze met hun leven willen doen. Zo creëer je nieuwe kansen en krijgt je leven verrassende en spannende wendingen.

Plan niet te veel

Het kan zijn dat je gaat trouwen, maar het kan ook zijn dat je niet gaat trouwen. Ook is het mogelijk dat je kinderen krijgt, maar het zou ook zomaar kunnen dat je geen kinderen krijgt.

Voor hetzelfde geld ga je scheiden, of blijf je tot de dood bij elkaar. Hier heb je geen grip op. De keuzes die je maakt bestaan voor de helft uit toeval, en die van andere mensen ook.

Zorg goed voor je lichaam

Geniet van alles wat je lichaam kan en doe er zoveel mogelijk mee. Maak je niet druk om wat andere mensen ervan vinden. Het is namelijk jouw lichaam, en het is het beste gereedschap dat je ooit tot je beschikking zal hebben.

Familie is belangrijk

Probeer je ouders echt goed te leren kennen, en steek hier tijd in. Je weet nooit wanneer ze er opeens niet meer zijn. Wees lief voor je broers en zussen, ze zijn de meest hechte link met je verleden en zijn waarschijnlijk degenen die je blijven supporten, door dik en dun. Vrienden komen en gaan, er zijn er maar een paar die je je leven lang bij je houdt.

Accepteer

Soms gebeuren er dingen waar je het niet mee eens bent, maar waar je geen tot weinig grip op hebt. Prijzen zullen stijgen, politieke partijen waar je het niet mee eens bent zullen regeren.

En ook jij zal ouder worden, en als het zover is zal je terugdenken aan de tijd toen de prijzen lager waren, politica redelijk waren en kinderen respect hadden voor hun ouders. Dus, respecteer ouderen.

En tot slot, nogmaals, doe zonnebrand op.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️